Αντωνία Γκαμπούρα: “Η καραντίνα λόγω μιας πανδημίας, είναι για εμένα ένας βιολογικός πόλεμος”

Η Φωτογράφος Αντωνία Γκαμπούρα απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Πιστεύω ότι θα κυριαρχεί φόβος, ανησυχία, καχυποψία. Είναι στέρηση της ελευθερίας διότι δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας.
‘Ολο αυτό το αποτύπωμα που έχει δημιουργηθεί μέσα μας είναι δύσκολο να το αποβάλλουμε.
Σταδιακά θα γίνει με σύμμαχό μας την ελπίδα την αγάπη και την αλληλεγγύη.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Η επικοινωνία με το διαδίκτυο επιδρά ταυτόχρονα σε δύο αισθήσεις.
Την οπτική και την ακουστική. Για τις υπόλοιπες δεν γίνεται λόγος, απλά δεν υπάρχουν.
Δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία, αυτό που λέμε πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι κάτι άυλο. Διαφορετικά συναισθήματα δημιουργούνται όταν έχεις κάτι υπαρκτό μπροστά σου και λειτουργούν όλες οι αισθήσεις σου.
Επίσης δεν βοηθά στην κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον και νιώθει την ανάγκη να παρευρίσκεται με ομοίους του και να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί.
Πιστεύω ότι είναι “χτύπημα” για τον πολιτισμό και κατ’ επέκταση για τους ανθρώπους.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο τουρισμός θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα άσχετα αν η χώρας μας έχει πολύ λίγα κρούσματα. Πιστεύω ότι η τουριστική περίοδος έχει χαθεί.
Το κόστος λειτουργίας είναι υψηλό. Ο καθαρισμός των δωματίων πρέπει να γίνεται όπως αυτών των νοσοκομείων. Η επιλογή των φαγητών ενός εστιατορίου θα γίνεται από κατάλογο και όχι από μπουφέ. Αυτό σημαίνει περισσότερο προσωπικό για λιγότερους πελάτες. Υπάρχει αβεβαιότητα για τις αεροπορικές μεταφορές. Θα υπάρχει μόνο εσωτερικός τουρισμός τουλάχιστον για αυτή την χρονιά.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Η καραντίνα λόγω μιας πανδημίας για μένα είναι ένας βιολογικός πόλεμος.
Πόλεμος αόρατος δεν μπορείς να τον δεις. ‘Αγνωστος δεν ξέρεις πως να τον αντιμετωπίσεις. Δεν έχεις δική σου βούληση. Εχεις στέρηση της ελευθερίας σου. Το μόνο που κάνεις είναι ότι κάνουν και οι άλλοι για να είσαι αποδεκτός στην κοινωνία. Ποιο έλεγχος πεθαίνεις. . . . .

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Επιστροφή στην καθημερινότητα με μια διαφορετική συνειδητότητα προς τους εαυτούς μας, τους ανθρώπους και τον πλανήτη Μας.