Αναπλάσεις και υπόγειο πάρκινγκ για την προσέλκυση καταναλωτών

Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις με σημαντική πρόσφορα στην τοπική οικονομία δραστηριοποιούνται στην Θέρμη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Έμπορων Θέρμης Στάθη Πιστέλα οι επιχειρήσεις μέλη της Ε.Ε.Ε.Θ. ξεπερνούν στη Θέρμη τις 200 ενώ συνολικά στη δημοτική ενότητα Θέρμης, την περιοχή της οποίας καλύπτει η Ε.Ε.Ε.Θ. οι επιχειρήσεις μέλη της Ένωσης ξεπερνούν τις 300.

Η αγορά της Θέρμης αναπτύσσεται περιμετρικά της πλατείας Παραμάνα καθώς και στις οδούς που έχουν επαφή με αυτή, όπως την Βασιλικής Ταβάκη, την Ηρώων Πολυτεχνείου, την Δημητρίου και Καραολή, την Ελευθερίου Βενιζέλου, την Αποστόλου και Γρηγορίου Ταβάκη, την Στενημάχου και την Αγίου Νικολάου. Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η οδός Καπετάν Χάψα.

Στα συν της τοπικής αγοράς, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Θ. κ. Πιστέλα η εύκολη πρόσβαση στις επιχειρήσεις, η στάθμευση στον δημοτικό υπόγειο χώρο στάθμευσης της πλατείας Παραμάνα, όπου για ένα διάστημα προσφέρεται δωρεάν, το μέγεθος της, που επιτρέπει στον καταναλωτή να την επισκεφτεί ολόκληρη, καθώς και το γεγονός ότι συνδυάζει την επίσκεψη στην αγορά με την ψυχαγωγία και την διασκέδαση.

Βασικό στοιχείο των επιχειρήσεων παραμένει, σύμφωνα με τον κύριο Πιστέλα η προσωπική σχέση μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Θέρμη και των καταναλωτών που την επισκέπτονται.

Στο επίκεντρο της αγοράς, την πλατεία Παραμάνα αναπτύσσονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ στους υπόλοιπούς δρόμους αναπτύσσονται ποικίλες εμπορικές επιχειρήσεις.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η Polis επισκέφτηκε την τοπική αγορά και συνομίλησε με επιχειρηματίες και επισκέπτες για την εικόνα της αγοράς, καθώς και για τα προβλήματα τους.

Από την πλευρά των επιχειρηματιών τα περισσότερα παράπονα επικεντρώνονται στα ενοίκια που θεωρούν ότι είναι ακριβά σε σχέση με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, στην αντιμετώπιση των φαινομένων παραεμπορίου αλλά και στην περαιτέρω διεύρυνση των δράσεων προβολής και προσέλκυσης καταναλωτών.

Από την πλευρά της η Ένωση Επαγγελματιών Έμπορων Θέρμης για την τόνωση του καταναλωτικού ρεύματος αναπτύσσει, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρο της Στάθης Πιστέλας, μια σειρά δράσεων σε συνεργασία με το δήμο Θέρμης και τη ΔΕΠΠΑΘ, αλλά και άλλους φορείς. Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, συνδιοργάνωσε στην πλατεία Παραμάνα της Θερμής, το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο «χωριό» της ΕΕΕΘ, με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού , την Δημοτική Βιβλιοθήκη Θερμής και την Δημοτική Κοινότητα Θερμής, πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά την «Λευκή νύχτα» στην αγορά της Θέρμης.

Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΕΘ και στήριξε τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης (ΑΟΘ) στο σημαντικό αθλητικό γεγονός που πραγματοποίησε στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Θέρμης, την ανάβαση του Λιβαδίου.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Από την πλευρά των επισκεπτών καταγράφεται η ποικιλία των προσφερομένων ειδών καθώς και η «ανθρώπινη» εικόνα της αγοράς.

Η Μαρία Μ. επισήμανε στη Polis, ότι επιλέγει την αγορά της Θέρμης για την «ποικιλία τον εμπορευμάτων που βρίσκει στα καταστήματα».

Η Νοπή Π. επεσήμανε ότι θα ήθελε περισσότερα καταστήματα με ρούχα και παπούτσια για να έχει τη δυνατότητα περισσοτέρων επίλογων.

Η Δέσποινα Π. εξέφρασε την επιθυμία να διευρυνθεί περισσότερο η τοπική αγορά και να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ

Ο δήμος Θέρμης, σύμφωνα με το δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο αναπτύσσει μία σειρά δράσεων και παρεμβάσεων που στοχεύουν στην τόνωση της τοπικής αγοράς, την αύξηση της απασχόλησης και του τοπικού εισοδήματος. Ο σχεδιασμός αυτός περιλάμβανε την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της Θέρμης και των βασικών οδών του οικισμού, καθώς και σειρά συγκοινωνιακών παρεμβάσεων για την διευκόλυνση των μετακινήσεων και την προσέλευση των καταναλωτών.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλάμβαναν την κατασκευή του δημοτικού υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην πλατεία Παραμάνα, όπου προσφέρεται μία ώρα στάθμευσης δωρεάν για όλους, και την δημιουργία δύο περιφερειακών χώρων ελεύθερης στάθμευσης. Παράλληλα κατασκευάστηκαν περιφερειακοί δρόμοι για την απομάκρυνση της διαμπερούς κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση των οδών του παραδοσιακού κέντρου της Θέρμης.

Σημειώνεται ότι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ολοκλήρωσε την μελέτη της ανάπλασης της πελατείας Παραμάνας και σύντομα το σημαντικό αυτό έργο θα δημοπρατηθεί προκείμενου να βελτιωθεί η εικόνα της πλατείας, η οποία παρουσιάζει προβλήματα λόγο της μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου.

Παράλληλα ο δήμος προχώρησε στην ανάπλαση πολλών κεντρικών οδών, όπως η

Βασιλικής Ταβάκη, η Αποστόλου και Γρηγορίου Ταβάκη, η Ελευθερίου Βενιζέλου, η Ηρώων Πολυτεχνείου και η Δημητρίου και Καραολή, βελτιώνοντας σημαντικά την αισθητική και λειτουργική τους εικόνα.

Παράλληλα, ο δήμος Θέρμης μέσω της ΔΕΠΠΑΘ και τον άλλων φορέων του υλοποιεί πολλές κοινές δράσεις με την Ένωση Επαγγελματιών Έμπορων Θέρμης για την τόνωση της τοπικής αγοράς.