Αμνιώτη Εύα: “Οι τέχνες αλλάζουν και εξελίσσονται καθώς αντικατοπτρίζουν την εξίσου μεταβαλλόμενη κοινωνία”

“Θα ήθελα το 2022 να εξακολουθήσει να είναι δημιουργικό και να εξελιχθούν οι συνεργασίες και τα projects που έχω αναλάβει. Αυτή τη στιγμή φιλοτεχνώ δημόσιο κτίριο και είμαι έτοιμη για δύο εκθέσεις ζωγραφικής. Παράλληλα υπάρχουν προτάσεις για συνεργασία με γκαλερί στην Αθήνα και Κέρκυρα”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Η χρονιά έκλεισε αφήνοντας ένα βαρύ αποτύπωμα. Την συνόδευσαν άλλωστε πολλά  “τηλε-” , lockdowns, εμβόλια, αρνητές, μεταλλάξεις. Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μέσα σε έναν φαύλο κύκλο κόπωσης και οργής, στραφήκαμε ο ένας εναντίον του άλλου.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Κατανοώ τη δυσκολία της κυβέρνησης η οποία έρχεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις και δύσκολες αποφάσεις. Ήταν άλλωστε μεγάλο σοκ, για όλους μας, η εκτόξευση των νέων κρουσμάτων. Προσδοκώ όμως αυτή την φορά σε μέτρα στήριξης και όχι σε περιοριστικά, γιατί νομίζω ότι αυτά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν λόγω κόπωσης της κοινωνίας και τελικά δεν θα αποδώσουν.

Ποιο θα είναι το μέλλον του πολιτισμού το 2022; Οι τέχνες αλλάζουν και εξελίσσονται καθώς αντικατοπτρίζουν την εξίσου μεταβαλλόμενη κοινωνία. Θεωρώ λοιπόν ότι το μέλλον του πολιτισμού περνάει μέσα από τον υπολογιστή, αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της καθημερινότητάς μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η virtual ξενάγηση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης η οποία μάλιστα συνοδευόταν και με live συζητήσεις μεταξύ καλλιτεχνών, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Ίσως θα σας φανεί παράξενο αλλά δεν θα ήθελα να επιστρέψουμε στην “κανονικότητα”. Ήμασταν, δηλαδή, καλοί άνθρωποι το 2019, πριν τα lockdowns; Γίναμε καλύτεροι μετά την πανδημία; Ο κόσμος δεν είναι ίδιος όπως τον αφήσαμε αλλά ούτε κι εμείς… Αντί να επιστρέψουμε στο “παλιό φυσιολογικό” είναι προτιμότερο να κάνουμε μία νέα αρχή. Θα πρότεινα λοιπόν συλλογικότητα, πράξεις ανιδιοτέλειας, αίσθημα ευθύνης προς τους γύρω μας και κυρίως προς τη γυναίκα (ποιος θα φανταζόταν ότι εν έτει 2022 θα πρέπει να ειπωθεί και αυτό…)

Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Υπάρχουν πάρα πολλά λόγια και ακόμα περισσότερα αποφθέγματα που έχουν γραφεί για όλα αυτά. Ελπίδα μου είναι να δράσουμε πια. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Εγώ, με τις κεραίες του καλλιτέχνη, αποτυπώνω το σοκ προσδοκώντας πως η επόμενη μέρα θα ξημερώσει με περισσότερη ορατότητα, ενσυναίσθηση και πίστη ότι κανένας δεν είναι μόνος, σιωπηλός και αβοήθητος.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Προσωπικά , θα ήθελα το 2022 να εξακολουθήσει να είναι δημιουργικό και να εξελιχθούν οι συνεργασίες και τα projects που έχω αναλάβει. Αυτή τη στιγμή φιλοτεχνώ δημόσιο κτίριο και είμαι έτοιμη για δύο εκθέσεις ζωγραφικής. Παράλληλα υπάρχουν προτάσεις για συνεργασία με γκαλερί στην Αθήνα και Κέρκυρα. Συνεργασίες δυστυχώς που επιβαρύνονται από την παρούσα κατάσταση. Παρόλα αυτά όμως, χωρίς να χάνουμε την αισιοδοξία μας, εύχομαι να είναι ένα έτος που να σηματοδοτεί νέες εμπειρίες και νέα ερεθίσματα για τον καθένα.