Αλέξανδρος Χούντας: “Η αγάπη με εκφράζει. Αυτό αποζητούμε, αυτό χρειαζόμαστε όλοι. Αυτό μας κάνει και καλλιτέχνες και ανθρώπους”

“Για εμένα επιτυχία είναι να μπορείς να αγγίξεις πραγματικά το θεατή και να τον παρακινήσεις να συναισθανθεί τον ήρωα που υποδύεσαι είτε προκαλώντας το γέλιο είτε τη συγκίνηση”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Από πολύ μικρή ηλικία! Νομίζω πως δεν έμοιαζε σαν ανακάλυψη αλλά σαν λογική συνέχεια!
Από 3 ετών επιχειρούσα να κερδίζω το γέλιο των ανθρώπων ενώ σε κάθε ευκαιρία φρόντιζα να δηλώνω πως “είμαι ηθοποιός!”.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Τον Άντονι Χόπκινς. Μαγεύομαι όταν τον παρακολουθώ.
Κάθε του ρόλος είναι ένα ακόμη μάθημα για κάθε ηθοποιό.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Πως να απαντήσεις σε αυτό…;
Είναι σαν να πρέπει να επιλέξεις το ένα από τα δύο σου μάτια!
Γιατί έτσι είναι.
Το ένα έχει διαφορετική “ματιά” από το άλλο κι όμως και τα δύο είναι μορφές τέχνης που επιδιώκουν την αλήθεια και την ανίχνευση της ίδιας της ζωής.
Η αλήθεια είναι πως λατρεύω τον κινηματογράφο!
Έχει κάτι μαγικό.
Παγώνει το χρόνο, αποτυπώνει τη στιγμή, τη λεπτομέρεια.
Το θέατρο έχει άλλη μαγεία, απαιτεί περισσότερη ενέργεια και αποτελεί πάντα τη βάση μου,οπως και κάθε ηθοποιού.
Ονειρεύομαι όμως τον κινηματογράφο και ειδικά σε αυτή τη φάση της ζωής μου.
Νιώθω πιο έτοιμος από ποτέ να κάνω πράγματα.
Αγαπώ πολύ τον Ισπανικό κινηματογράφο.
Επίσης “ζηλεύω” τις ξένες παραγωγές διότι στο εξωτερικό επικρατούν άλλες συνθήκες.
Είναι μια ολόκληρη βιομηχανία.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η λέξη “καριέρα” είναι λίγο παρεξηγημένη. Είναι ένας δρόμος, μια πορεία χρόνων η οποία περιλαμβάνει πολύ κόπο, επιτυχίες και αποτυχίες. Η “επιτυχία” από την άλλη, είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε αλλά για τον καθένα έχει διαφορετική όψη. Για εμένα επιτυχία είναι να μπορείς να αγγίξεις πραγματικά το θεατή και να τον παρακινήσεις να συναισθανθεί τον ήρωα που υποδύεσαι είτε προκαλώντας το γέλιο είτε τη συγκίνηση.
Όμως βλέπετε… Η όποια επιτυχία, η όποια καριέρα δεν έχουν τόση σημασία όταν απειλείται η σωματική και ψυχική μας υγεία, όταν ζούμε καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με την πανδημία του Κορωναϊού.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πιστεύω πως γεννιέται.
Ο καλλιτέχνης ακολουθώντας την κλίση που του έδωσε ο Θεός προς οποιαδήποτε τέχνη, οφείλει να δουλέψει σκληρά.
Βασική προϋπόθεση είναι το ταλέντο.
Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με ατάλαντους ηθοποιούς, οι οποίοι ήταν πολύ εργατικοί. Το έχω δει με τα μάτια μου.
Όμως, όσο σκληρά κι αν δουλεύεις, αν δεν έχεις ταλέντο… Καλό Πάσχα!

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η λέξη αγάπη.
Με εκφράζει και ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο.
Όλοι αυτό αποζητούμε, αυτό χρειαζόμαστε, αυτό μας κάνει και καλλιτέχνες και ανθρώπους.

Πώς περνάτε την καθημερινότητα σας στην εποχή της καραντίνας; Νοιώθετε την «έμπνευση» να δημιουργήσετε; Πάντα εμπνέομαι. Πάντα σηκώνομαι μέσα στη νύχτα και κρατάω σημειώσεις.
Βέβαια, αυτό το διάστημα έχουν ανατραπεί τα πάντα και οι ανησυχίες μου είναι άλλες.
Μένω στο σπίτι. Μένουμε για να “έχουμε”!
Βλέπω πολλές ταινίες, σειρές, σκέφτομαι, θυμάμαι, παρατηρώ, εκτιμώ.
Η πανδημία αυτή είναι μια δοκιμασία για όλους μας!
Ίσως πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο συλλογικά.
Η πλειοψηφία των συμπολιτών μου το αντιμετώπισε εξαρχής με υπεύθυνη στάση κι αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως.
Όμως, αυτή η απομόνωση, η αποστείρωση, η απόσταση με τρομάζουν!
Όλα αυτά τα “από” πρίν από τις λέξεις.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Πολύπλευρο, νομίζω.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Οπως αντιλαμβάνεστε, δεδομένης της κατάστασης κανείς μας δεν είναι σε θέση να κάνει σχέδια.
Φυσικά θέλω να επιστρέψω στη δουλειά μου, στο θέατρο και στο ραδιόφωνο! Να ανακαλύψω καινούριους ρόλους, να ξαναπαίξω, να ξανασκηνοθετήσω, να γράψω καινούρια θεατρικά έργα και να συνεχίσω τις εκπομπές μου στο ραδιόφωνο! Και επειδή αυτό το διάστημα σημαντική παρέα – μεταξύ άλλων- μου έχουν κρατήσει οι ταινίες, θα σας πω ότι, πρώτα ο Θεός, ο καινούριος μου “στόχος” είναι ο κινηματογράφος. Όμως πρώτα απ’ όλα προσεύχομαι να τελειώσει όλο αυτό, να μην χαθούν άλλοι άνθρωποι, να έχουμε όλοι την υγεία μας και να είμαστε πάλι δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάμε.
Να είμαστε ξανά μαζί!!

Βιογραφικό – Αλέξανδρος Χούντας Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, Ραδιοφωνικός παραγωγός και ερμηνευτής.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σε ηλικία 14 ετών όταν κέρδισε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision Junior 2005.
Σπούδασε φιλοσοφία – παιδαγωγική – ψυχολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη.
Εργάζεται στο θέατρο από το 2008 ενώ τότε έκανε και τις πρώτες guest εμφάνισεις σε σειρές όπως τα “Ματωμένα χώματα”, “Μαύρα μεσάνυχτα” κ.α
Από τότε συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες παίζοντας σε δεκάδες θεατρικές παραγωγές τόσο στο ελεύθερο θέατρο όσο και στο Εθνικό θέατρο και το Δημοτικό θέατρο Πειραιά.
Εγραψε, έπαιξε και σκηνοθέτησε τις επιτυχημένες θεατρικές κωμωδίες “Δεν είμαι αυτός που γερνάει μαζί μου… ” και “Κακά τα ψέματα”, οι οποίες παίζονταν για πολλά συνεχόμενα χρόνια , διεκδικώντας 4 συνολικά υποψηφιότητες θεατρικών βραβείων.
Έπαιξε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, ταινίες μικρού μήκους ενώ έχει δανείσει τη φωνή του σε πολλες ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές αλλά και σε video Games! Τα τελευταία 4 χρόνια τον ακούμε καθημερινά στο ραδιόφωνο Nostos 100,6 ενώ φέτος τον απολαύσαμε θεατρικά στο πλευρό της Τάνιας Τσανακλίδου και του Θανάση Τσαλταμπάση στο αριστούργημα του Κόλιν Χίγγινς “Χάρολντ και Μοντ” σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Μιχάλη Δέλτα. Τώρα, “μένει σπίτι” και βρήκαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε διαδικτυακώς.