Αλέξανδρος-Παναγιώτης Ιορδανίδης: “Προσπαθώ να παραμένω ταπεινός και πιστός στους στόχους και στις αξίες μου. Επιθυμώ να είμαι πάντα συνδεδεμένος με την πραγματικότητα, διατηρώντας όμως και τα όνειρά μου”

“Τα μελλοντικά μου σχέδια στη συγγραφή είναι να ολοκληρώσω κάποια στιγμή την τριλογία της Αινθόριας”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Η πρώτη φορά που έπιασα το στυλό και άρχισα να γράφω σε ένα παρατημένο τετράδιο, ήταν στα εφηβικά μου χρόνια, όταν πήγαινα Λύκειο. Μάλιστα αυτό συνέβη κατά την ώρα του μαθήματος. Τότε γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες από το βιβλίο μου Αινθόρια : Η Νέμεση της Νύχτας. Έγινε εντελώς αυθόρμητα , σαν κάτι να με ώθησε να το κάνω. Δεν ήταν τίποτα σχεδιασμένο, απλώς έπραξα δίχως να σκεφτώ. Τότε ξεκίνησα να γράφω σελίδες μυθολογίας για κάτι που είχα στον νου μου, αλλά ακόμα δεν γνώριζα περί τίνος πρόκειται. Η μόνη ιδέα που υπήρχε στο μυαλό μου ήταν ότι έγραφα για έναν αρχαίο κόσμο. Ξεκίνησε σαν ιστορία που δεν γνώριζα πως θα τελειώσει, απλώς περνούσα ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο μου.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Πιστεύω πως η καταλληλότερη λέξη είναι η δημιουργία. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για να περιγράψει το πως αισθάνεσαι όταν δημιουργείς έναν κόσμο, είτε μια ιστορία από το μηδέν. Αισθάνεσαι τη φαντασία σου να οργιάζει και την ψυχή σου να ανθίζει. Νιώθεις υπέροχα, μοναδικά, ειδικά όταν δίνεις ζωές σε φανταστικούς χαρακτήρες στο λογοτεχνικό σου έργο. Όταν περιγράφεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες και τον σκοπό τους στην ιστορία σου, το αντιλαμβάνεσαι κάπως σαν να είσαι πατέρας τους. Λυπάσαι και χαίρεσαι για αυτούς, καθώς αυτοί οι χαρακτήρες γεννήθηκαν στο νου σου και για σένα είναι αληθινά πρόσωπα που κατοικούν σε κάποια γωνιά της φαντασίας σου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Φυσικά. Αισθάνομαι μια νευρικότητα, μια ανησυχία, σαν κάτι να με διαπερνάει. Αρχίζω να έχω φανταστικές εικόνες και διαλόγους στο μυαλό μου. Φλέγομαι εκείνη τη στιγμή να τα καταγράψω κάπου, όπως ακριβώς μου έρχονται οι λέξεις στο νου, με την κατάλληλη σειρά, αλλιώς θα τα ξεχάσω και θα εξαφανιστούν. Είναι ένα περίεργο συναίσθημα η έμπνευση, σαν να λειτουργεί το μυαλό σου με διαφορετικό τρόπο που δεν μπορώ να το περιγράψω εύκολα. Αισθάνεσαι ότι έχεις μια συναρπαστική ιδέα η οποία σε ωθεί να πιάσεις άμεσα ένα στυλό ή ένα μολύβι και να αρχίζεις να αποτυπώνεις στο χαρτί αυτό που έχεις στο κεφάλι σου. Φυσικά μονάχα η έμπνευση δεν αρκεί. Χρειάζεται και η πειθαρχία. Δηλαδή να επιβάλεις στον εαυτό σου ένα πρόγραμμα, πως κάθε μέρα θα κάθεσαι πάνω από το χαρτί ή από τον υπολογιστή σου και θα προσπαθείς να γράψεις, είτε έχεις έμπνευση είτε όχι. Δεν γίνεται να βασίζεσαι μονάχα στην έμπνευση διότι αυτή κάποιες φορές αργεί να έρθει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ταπεινό. Πάντοτε προσπαθώ να παραμένω ταπεινός και πιστός στους στόχους και στις αξίες μου. Επιθυμώ να είμαι πάντα συνδεδεμένος με την πραγματικότητα, διατηρώντας όμως και τα όνειρα μου. Είναι καλό να γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας, αλλά και τις αδυναμίες μας και διαρκώς να προσπαθούμε να αποκομίσουμε και να διδαχθούμε πράγματα από κάθε εμπειρία. Κάθε φορά μπορούμε να μάθουμε κάτι καινούργιο, είτε να εξετάσουμε μια κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία και να δούμε μια άλλη πλευρά, την οποία αγνοούσαμε. Ταπεινότητα και αισιοδοξία χρειάζεται. Όταν πιστεύουμε ότι τα γνωρίζουμε όλα και πως εμείς είμαστε οι μοναδικοί και κανένας άλλος, τότε ήδη έχουμε τυφλωθεί από το εγώ μας και βρισκόμαστε σε λάθος μονοπάτι.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια στη συγγραφή είναι να ολοκληρώσω κάποια στιγμή την τριλογία της Αινθόριας. Γνωρίζω ότι είναι κάτι δύσκολο και μια μεγάλη ιστορία η οποία απαιτεί αμέτρητες ώρες γραψίματος και δημιουργικής ενασχόλησης. Συνήθως η καθημερινότητα και η ρουτίνα με απομακρύνουν από τον κόσμο της φαντασίας. Η φαντασία είναι κάτι το ιδιαίτερο, ένας αλλιώτικος κόσμος που σε κάνει χαρούμενο, ένα προσωπικό καταφύγιο. Τα προβλήματα τείνουν να μας πετάνε σε μια μίζερη πραγματικότητα, που διαρκώς κάνουμε μονάχα αρνητικές σκέψεις και τότε ο φανταστικός μας κόσμος συνήθως χάνεται με τον καιρό. Για αυτό είναι τόσο δύσκολο στους ενήλικες να έχουν καλή φαντασία, διότι με τον καιρό επισκέπτονται τον φανταστικό τους κόσμο όλο και λιγότερο, μέχρι να τον λησμονήσουν τελείως. Ο νους ξεχνάει πως είναι να φαντάζεσαι και να δημιουργείς ιστορίες. Ελπίζω μόλις τελειώσω την τριλογία, να καταφέρω να γράψω ένα άλλο βιβλίο για τον κόσμο της Αινθόριας, όπου εκεί θα αναλύω όλη τη μυθολογία και τους θεούς, τις παραδόσεις, τις αξίες και την κουλτούρα αυτού του κόσμου. Θέλω να αφήσω έναν αρχαίο φανταστικό πολιτισμό που να ταιριάζει απόλυτα με τις δομές του αρχαίου υπαρκτού κόσμου, που πλέον αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, μπερδεύοντας τον αναγνώστη σαν να είναι αληθινός. Εκεί πιστεύω ότι είναι όλη η μαγεία, να συνδυάσεις τις ιστορικές γνώσεις περί αρχαιότητας, δημιουργώντας κάτι τελείως φανταστικό που θα έχει όμως ρεαλιστικές βάσεις. Τολμώ να πω ότι έχω κάνει και κάποιες δειλές απόπειρες να δημιουργήσω μια δικιά τους διάλεκτο, δηλαδή για τους Αινθοριανούς, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο απαιτεί πολλή δουλειά και προσεκτικό σχεδιασμό.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος-Παναγιώτης Ιορδανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και μετέπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, με αντικείμενο την αρχαία Μακεδονία.

Η μελέτη του αρχαίου κόσμου από την παιδική του ηλικία αποτελούσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα γι’ αυτόν. Η ισχυρή του αγάπη για τη μυστηριώδη αρχαιότητα, τον οδήγησε στη συγγραφή του πρώτου του μυθιστορήματος αρχαίας φαντασίας, (Αινθόρια: H Νέμεση της Νύχτας) όπου τα γεγονότα και η πλοκή διαδραματίζονται στην αρχαία Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη στον Ιδιωτικό Τομέα, ενώ παράλληλα απασχολείται και σαν καθηγητής. Η συγγραφή είναι μια από τις αγαπημένες του ασχολίες, με αποτέλεσμα να τον ωθήσει και προς στην Ιστορική αρθρογραφία.