Αλέξανδρος Αμπαζόγλου: Ατομική έκθεση “Ένα σχοινί πάνω από τον γκρεμό – A rope over the cliff”

Θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο To Pikap / The Room. 

Μέσα από περιόδους απανωτών lockdowns και αποξένωσης και λόγω της έλλειψης εργαστηριακού χώρου, προέκυψαν έργα μικρών διαστάσεων, που όμως εν τέλει, το μέγεθος τους άρχισε να αντικατοπτρίζει την ψυχολογία της απομόνωσης και της περιθωριοποίησης. Σε αντιδιαστολή με τη μαυρίλα της περιόδου, στην πρώτη σειρά έργων, Obsessions and Compulsions, επιδιώκοντας να διατηρηθεί η ζωγραφικότητα, υπήρξε η ανάγκη να απεικονιστεί μια χρωματιστή και παιχνιδιάρικη διάθεση, ενώ στην δεύτερη, Thorny Times, προσεγγίζεται μια αίσθηση αποστείρωσης και ψυχρότητας της μηχανιστικής δυναμικής του σύγχρονου κόσμου, καθώς η πειθαρχικότητα του ψηφιακού ελέγχου κατευθύνεται ολοταχώς προς ενδεχόμενες δυστοπικές κοινωνικές πραγματικότητες.

Ενώ η πρώτη σειρά εξελισσόταν, εμφανίστηκε η ανάγκη να αποκοπούν κομμάτια των έργων, για να συνδυαστούν με άλλα αποκόμματα προερχόμενα από ποικίλες πηγές(σχέδια, αποκόμματα απο πολιτικές μπροσούρες, αφίσες, περιοδικά και εφημερίδες). Μέσα από αυτούς τους συνδυασμούς, δημιουργήθηκαν τα έργα της δεύτερης σειράς, τα οποία παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη ”Thorny Times & the Bannoptikum”. Εδώ παρουσιάζονται σε μια κοινή εγκατάσταση που απλώνεται στον χώρο, τα τελευταία έργα αυτής της σειράς – Thorny Times, συνομιλώντας με εκείνα της προηγούμενης σειράς – Obsessions and Compulsions – τα οποία υπήρξαν και η βάση τους. Επηρεασμένος από την κατάθλιψη και την απομόνωση, από όπου προέκυψαν και ψυχοσωματικά προβλήματα, η καλλιτεχνική δημιουργία υπήρξε το μοναδικό καταφύγιο – ένα σκοινί δεμένο στην άκρη του γκρεμό.

Artist Bio: Ο Αλέξανδρος Αμπαζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993. Το 2016 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, ενώ το 2020 έλαβε το M.F.A. του από το Mount Royal School of Art του Maryland Institute College of Art(MICA) στη Βαλτιμόρη των Η.Π.Α.. 

Για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών, του απονεμήθηκαν μία σειρά υποτροφιών απο ελληνικά και αμερικανικά ιδρύματα όπως το The Morris Louis Art Trust και το Ίδρυμα ΝΕΟΝ. Το 2022, ξεκίνησε τη διδακτορική του έρευνα πάνω σε πεδία όπως η Αισθητική και η Κοινωνικοπολιτική Φιλοσοφία, με επόπτη καθηγητή τον Γ. Ζιώγα και τους F. DeBrabander και J. Hirsch, φιλοσοφίας και θεωρίας της τέχνης αντίστοιχα, με βάση τους πανεπιστήμια των Η.Π.Α.. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α. και έχει συμμετάσχει σε μία σειρά ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης και στο καλλιτεχνικό residency Mas Els Igols, Estudio Nomada στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.