“Αισθαντικότητα ψυχής” Εικαστικό λεύκωμα της Αγαθής Γαλανοπούλου

Γαλανοπούλου Αγαθή Ιατρός κυτταρολόγος – εικαστικός

Το εικαστικό μου λεύκωμα με τίτλο Αισθαντικότητα Ψυχής, εμπεριέχει ένα κομμάτι από τον εαυτό μου, στιγμές χαράς, λύπης, κρυφές αλλά και εμφανείς επιθυμίες μου.

Πάνω απ’ όλα εμπεριέχει τη βαθύτερη επιθυμία μου, να εκφραστώ ως άνθρωπος, να αγκαλιάσω τον θεατή και να αγγίξω την ψυχή του. Είναι η καλλιτεχνική απεικόνιση της έκφρασης της αγάπης, του πόνου, της ανησυχίας, της αγωνίας, της μελαγχολίας, συναισθήματα τα οποία γίνονται όμορφα οταν αναμιχθούν, με τα χρώματα της παλέτας μου.

Μέσα σε αυτό το εικαστικό μου ταξίδι, θα δείτε χιονισμένα τοπία την θάλασσα με τις άπειρες αποχρώσεις στην νηνεμία, στην φουρτούνα, στο ηλιοβασίλεμμα,βουνά, νεκρή φύση, αφηρημένη τέχνη, γυμνό, γυναικείες φιγούρες, προσωπογραφία….. ζωγραφισμένα με σπάτουλα πινέλα, αλλά και με τα δάχτυλα… η μαγεία της ζωγραφικής!!

Υπάρχουν εικόνες οι οποίες προέκυψαν και από την δουλειά μου ως γιατρός. Ηταν πάντα μεγάλη πρόκληση για μένα, να καταφέρω να παντρέψω άριστα, την Ιατρική με την ζωγραφική. Οι εικόνες που βλέπω μέσα απο το μικροσκόπιο, να μπορούν να αποτυπωθούν με επιτυχία στον καμβά.

Εικόνες μή ορατές δια γυμνού οφθαλμού, με καλοήθη είτε κακοήθη κύτταρα, να μπορούν να αποτελέσουν θέμα καλλιτεχνικών εκθέσεων. Βλέποντας στο μικροσκόπιο ενα κύτταρο, με το κυτταρόπλασμα του, τον πυρήνα και το πυρήνιο, μου θύμιζε ένα μάτι με τον σκληρό χιτώνα, την ίριδα, την κόρη του οφθαλμού. Το νευρικό σύστημα με τους νευρώνες, μου θύμιζε ριζώματα και γυμνά κλαδιά δένδρων.

Ολες αυτές τις εικόνες ηταν το στοίχημα μου, να τις μεταφέρω στον καμβά και κάποιες απο αυτές, θα τις δείτε ξεφυλίζοντας το εικαστικό μου λεύκωμα.
Είναι μια κατάθεση ψυχής για μένα το παιχνίδι με τα χρώματα, κάτι που το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας, τους τίτλους των έργων μου και τα κείμενα που τα συνοδεύουν.

Της ψυχής το ταγκό! Βρέχει ψιλοβρέχει…. μα ο έρως και η ψυχή στη βροχή αντέχει! Oι νότες ηχούν σε όλο το σύμπαν!! ….στο γνωστό το τραπεζάκι στην ακρογιαλιά!,… και ξάφνου έπεσε η σιωπή! Πόσο γλυκειά της μαμάς η αγκαλιά!! Εκείνο το απόγευμα στην Βενετία! Μαμά γιατί μελαγχολείς; Oνειροπολώντας, Εκείνος…… και εκείνη! Αρχόντισσα ψυχή!!

Οι νότες της ζωής! Η Αρετούσα σε Αm!! ……όταν τα μάτια μιλούν!! Ανάταση ψυχής Μια γλυκιά αγκαλιά…με τα χνάρια στο χιονιά!! O Xορός στην Ταορμίνα!! Ψηλές και χαμηλές οι νότες…. χορεύουν και φέρνουν την γαλήνη! Αναμένοντας !! «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ»….της ψυχής, η ρήση!! Αυτή ειναι η ΖΩΗ …..μόνο στιγμές !! Kρατώντας ψηλά την Ευτυχία του! Ηλιοβασίλεμα! Απόγνωση!…. ως κόρη οφθαλμού! Οι νότες με τα μάτια της ψυχής! Η απόλυτη γαλήνη! Η γοργόνα και ο μουσικός! Βόλτα με το ποδήλατο! Ο ήλιος εβασίλεψε…και ακόμα περιμένει! Δυό βαλίτσες όνειρα!! Ταξίδι στο ηλιοβασίλεμα!! Έτσι είν’ η αγάπη! Κάνοντας μια ευχή! Πόσα συναισθήματα, αναμιγνύονται στον χρωστήρα της παλέτας μου!! Μεταφέρονται και μένουν εκει για πάντα, πάνω στο λευκό καμβά!! Ολόκληρες φράσεις λέξεις, μετοχές, ρήσεις, μεταφορικώς και κυριολεκτώντας με θαυμαστικά ερωτηματικά και σιωπές, με άπειρα και έντονα όμορφα και μή συναισθήματα, είναι οι τίτλοι των έργων μου,τα οποία μαζί με τα χρώματα και τα πινέλα μου συνθέτουν το πάζλ της έντονης καλλιτεχνικής μου δραστηριότητας, που μετράει πάνω απο 15 χρόνια.

Ευελπιστώ το λεύκωμα αυτό που απαρτίζεται από τα πιο αναγνωρίσιμα και αξιόλογα έργα μου, καθώς και το συνολικό καλλιτεχνικό μου έργο να αγγίξει τις καρδιές και να τις κάνει να πάλλονται, όπως την δική μου κατά την διάρκεια που ζωγράφιζα, με την μόνη συντροφιά τα
συναισθήματά μου, που απεικονίζονταν και εκφράζονταν μέσω των πινέλων και των χρωμάτων μου, μετατρέποντας αυτό το εκρηκτικό σύνολο σε αυτούς τους πίνακες που εμπεριέχονται στο λεύκωμα καθώς και σε τόσους άλλους.

Γαλανοπούλου Αγαθή Ιατρός Κυτταρολόγος – Εικαστικός

Βιογραφικό

Γαλανοπούλου Αγαθή. Ιατρός Κυτταρολόγος – Απόφοιτη Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Απόφοιτη τμήματος  εικαστικών σχολής ΑΚΤΟ. Η Αγαθή Γαλανοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καμίνι Παραμυθιάς- Θεσπρωτίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 18 της. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.    
Μετά το πέρας των σπουδών της, εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός, στην Ρόδο και στην συνέχεια ως ειδικευόμενη ιατρός, στο Κυτταρολογικό τμήμα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών Άγιος Σάββας, για 5 έτη.
Εργάζεται στη Ρόδο ως ιατρός Κυτταρολόγος από το 1997.
Όσον αφορά την Ζωγραφική ήταν ανέκαθεν το όνειρό της.
Από μικρή ακολουθούσε τον πατέρα της στην δουλειά του, η οποία ήταν η λαϊκή τέχνη.
Η μητέρα της  βέβαια λέει ότι πήρε το γονίδιο από τον παππού της, που ήταν ζωγράφος.
Άρχισε να ασχολείται με την Ζωγραφική εδώ και δέκα πεντε χρόνια, συγχρόνως με την μουσική (συγκεκριμένα κιθάρα η οποία διήρκησε 5 χρόνια ). Την κέρδισε βέβαια η Ζωγραφική.

Έτσι λοιπόν:               
• To 2010-2011 παρακολούθησε το εικαστικό πρόγραμμα “Ζωγραφική και Σχέδιο”,στο Εργαστήριο Ζωγραφικής και σχεδίου ART PALACE στη Ρόδο.
• Το 2013 παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων σε Ζωγράφο και Αγιογράφο στη Ρόδο.
• Το 2014 παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων στο Εικαστικό Καφενείο, με την ζωγράφο Κωνσταντινίδου Μαριέλα .
• Το 2016 παρακολούθησε  μαθήματα εικαστικών στο Ιδρυμα Σταματίου στην Ρόδο.
• Το 2019 αποφοίτησε  απο  το τμήμα εικαστικών,  της σχολής ΑΚΤΟ.                                                       

Η συμμετοχή της σε εκθέσεις Ζωγραφικής άρχισε το 2013 και έχει ως εξής:

1.Έκθεση ζωγραφικής του συλλόγου εικαστικών Δωδεκαννήσου, στο Νεστορίδιο Μέλαθρον 15/12/13 – 31/1/14, συμμετείχε με 3 έργα.                     
2.Έκθεση ζωγραφικής του συλλόγου εικαστικών Δωδεκαννήσου, στις Πηγές Καλλιθέας Ρόδου 20/7/14 – 20/8/14, συμμετείχε με 2 έργα. 
3.Έκθεση ζωγραφικής του συλλόγου εικαστικών Δωδεκαννήσου, στο Νεστορίδειο Μέλαθρον από 19/12/14 – 14/2/15, συμμετείχε με 3 έργα.     
4.Έκθεση ζωγραφικής του συλλόγου εικαστικών Δωδεκαννήσου, στο Νεστορίδειο Μέλαθρον από 12/15 – 2/16, συμμετείχε με 3 έργα.            
5.Έκθεση ζωγραφικής στο Κατάλυμα της Γαλλίας, στη Ρόδο το 2015, συμμετείχε με 3 έργα.                                                                       
6.50η Πανελλήνια έκθεση Ζωγραφικής, στην Λαμία 11-19/6/16, συμμετείχε με 3 έργα.                                                                                    
7.Έκθεση Ζωγραφικής, στην Αθήνα (Διαδρομές Τέχνης) 2/7/16, συμμετείχε με 3 έργα.                                                                                 
8.Έκθεση Gallery Poseidon of Paros and Art Way, συμμετείχε με 6 έργα.     
9.Έκθεση ζωγραφικής στον πολύχωρο ΑΛΙΚΟ 3-9/10/16 συμμετειχε με 4 εργα.

10.Ατομική  έκθεση  ζωγραφικής -χαλκογραφίας στον  χώρο του ΦΟΠ (Παραμυθιά -Θεσπρωτία), με τίτλο <<Παραμυθένιες πινελιές >>, 8-22/4/2017 με έργα.                   
11.Εκθεση  ζωγραφικής του συλλόγου εικαστικών Δωδεκανήσου στο Νεστορίδειον Μέλαθρον  5-4-17,συμμετοχή με τρια έργα.

12.Ατομική έκθεση ζωγραφικής-χαλκογραφίας , στο Κάστρο της Πάργας , με τίτλο <<Πανδαισία χρωμάτων στο Κάστρο>> , 22-29/8/17  με 36 έργα.       
13.Ατομική έκθεση ζωγραφικής -χαλκογραφίας, με τίτλο, <<η μελωδία της ψυχής στον καμβά>>   4-25/8/2017, στις πηγές Καλλιθέας στη Ρόδο.         
14. Εκθεση Ζωγραφικής <<ART OF TIME GALLERY>> στην Κηφισιά, 18,19,20 /10/2017, συμμετοχή με 2 έργα.                                                                     
15.Ατομική έκθεση ζωγραφικής-χαλκογραφίας ,με τίτλο , <<Κατάθεση ψυχής ,το παιχνίδι με τα χρώματα>> ,στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης -Συκεών,3-11/11/2017.

16. Eκθεση Ζωγραφικής –αγιογραφίας της Ενωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών “Διώνη” 21-28/2/18  συμμετοχή με 2 έργα                               
17.Εκθεση ζωγραφικής του συλλόγου εικαστικών Δωδεκανήσου   στο Νεστορίδειον Μέλαθρον 11/3-2/5/18, συμμετοχή με τρία έργα.              
18.Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα       11-3-18 (20 έργα).                             
19.Ατομική έκθεση ζωγραφικής ,με τίτλο << Ο,τι  αξίζει ….θα σωθεί>>,στο Κατάλυμα της Γαλλίας στην Ρόδο,8-18/6/18 με 78 εργα                                                                                                                                  20. Εκθεση ζωγραφικής,της Ενωσης Εικαστικών υπερ φορέων καρκινοπαθών (Λάνασσα),στην αίθουσα  τέχνης στο Renezzo (Θεσσαλονίκη), 16-22/9/18, στην οποία συμμετείχε με 9 έργα.                     
21.Συμμετοχή στον Πανελλήνιο διαγωνισμό “ΦΟΙΝΙΞ” Ζωγραφικής–Αγιογραφίας, με θέμα την ΑΓΑΠΗ 22-27/10/18  (ένα εργο).
22.Συμμετοχή με ενα έργο ,στην ομαδική έκθεση Ζωγραφικής –Αγιογραφίας Εικαστικών κατασκευών,στον πολυχώρο ΄΄MOSART HOUSE΄΄,16-11-18.       
23.Συμμετοχή με 5 έργα ,στην έκθεση ζωγραφικής της Ενωσης εικαστικών Λάνασσα, στην Γκαλερί τεχνης  Remezzo στην Θεσσαλονίκη, 8-14/12/18.       
24. Συμμετοχη με 5 εργα, στην εκδήλωση της Ενωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπερ καρκινοπαθών ,στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας ,21/12/18.                    
25 . Συμμετοχη με 5 έργα ,στην εκδήλωση της Ενωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπερ καρκινοπαθών,στο Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης -Μουσείο Εθνικής Αντίστασης ,22- 23 /12/2018.                   
26 . Συμμετοχη με 4 εργα , στην Εκθεση Ζωγραφικής του Συλλόγου Εικαστικώνν Δωδεκανήσου, στο Νεστορίδειον Μέλαθρον ,  19/12/18-4/3/19.
27.Aτομική έκθεση ζωγραφικής  στην Gallery Διώνη  στην Νίκαια  ,   10-20 /5/2019(46 εργα )
28.Συμμετοχή με 5 έργα στην έκθεση ζωγραφικής της Ένωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ καρκινοπαθών,στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας Σοφία Λασκαρίδου ,5-8/11/2019 .
29.Συμμετοχή με 4 έργα στην έκθεση ζωγραφικής της Ένωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ καρκινοπαθών,στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα ,26/11/2019-1/12/2019.
30. Συμμετοχή με 4 έργα σε εκδήλωση της Ένωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ καρκινοπαθών,στο Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης στην Αθήνα ,7/12/2019.
31. Συμμετοχή με 4 έργα σε εκδήλωση της Ένωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ καρκινοπαθών,στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  στην Ηλιούπολη 21/12/2019.
32. Συμμετοχή με 4 έργα στην έκθεση ζωγραφικής  στην Gallery Δημιουργών στην Κηφισιά 18-27/12/19.
33. Συμμετοχή με 4 έργα στην έκθεση ζωγραφικής  στην Gallery Δημιουργών στην Κηφισιά 15-23/1/2020.
34. Συμμετοχή με 2 εργα στην ομαδική έκθεση Ζωγραφικής -Αγιογραφίας- Ξυλογλυπτικής ,του Συλλόγου Εικαστικων Καλλιτεχνών Ελλάδος, Ο ΑΠΕΛΛΗΣ ,η οποία διεξήχθη στην ΑΊΘΟΥΣΑ ΤΈΧΝΗΣ Ο ΑΠΕΛΛΗΣ ,  5-9/10/2020 .

Κριτική του Λεόντιου Πετμεζά* για την εικαστική δημιουργία της Αγαθής Γαλανοπούλου

Η αισθαντική διάχυση στην τέχνη της Αγαθής Γαλανοπούλου.

Σε ένα περιβάλλον ευρηματικών διαρθρώσεων μας εισάγει μέσα από την εκλεπτυσμένη δημιουργία της η ζωγράφος Αγαθή Γαλανοπούλου. Ο συνειδητός, ενθουσιώδης και μοναδικός τρόπος της προχωρημένης γραφής που παρεπιδημεί και αναπτύσσετε στα εκθέματα της, μεταλαμπαδεύει με θετική συγκριτική καινοτομία εμπνεύσεις με συγκίνηση και περισυλλογή για τον θεατή που καίρια ανασυνθέτουν θέσεις και θεάσεις από ένα κατά κόρον αδιάσπαστο πυκνό σύνολο άμεσων ιδιωματικών και έμμεσων βιωματικών περασμάτων. Με αφετηρία και αφορμή την επεμβατική εμβάθυνση καθοδηγεί τις χρωματικές μάζες και θέτει τα ανάλογα επιδέξια και αυτόνομα υλικά σε μια υπολογισμένη αποδεκτή πορεία που ξεπερνά ευπρόσδεκτα το εμπειρικό στάδιο της επιστέγασης και προχωρά στην εμπεριστατωμένη απόδοση . Παράλληλα με την χρήση των οικείων και άρρηκτων μέσων μελετά τις ενδεικτικές παραμέτρους που συνευρίσκονται νοητικά και αποκτούν ομοιογένειες με παρεμφερή μορφικά και πλαστικά στοιχεία ενώ διαιωνίζουν αναφορές από την απογραφή ενός σημαντικού έρματος άνετων μεταλλάξεων. Η εκφραστική ιδιαιτερότητα της συνυπάρχει με ενδελεχή σκέψη και συνταγή ,με αποδοχή και σεβασμό στην κατεύθυνση για την αναπτέρωση της ψυχικής κατάστασης. Η θεματική ποικιλία των συλλήψεων της ενέχει έναν ενιαίο εικαστικό αρχιτεκτονικό στόχο με ανανεωτικό πνεύμα, πολυδιάστατες εγχύσεις και χρονικούς προσδιορισμούς που επισυνάπτουν την δυνατότητα της συσπείρωσης και πυροδοτούν την συναυτουργία της εμβόλιμης συναισθηματικής έντασης των εκλάμψεων. Παρατηρούμε χυμώδεις ιστορίες στον χρωστήρα με υφή ατμοσφαιρικής χροιάς περιστατικά και στιγμιότυπα με ειρμό μυθοπλασίας, προσανατολισμούς ουτοπίας κειμήλια μνήμης και αναβιώσεις επεξεργασμένων δομήσεων που συγκροτούν περισπούδαστα μία δίνη πραγματικότητας και φαντασίας ενός κόσμου απρόβλεπτου αλλά με πλήρη ολοκληρωμένη διάταξη ενόρασης.

Παρακολουθούμε ευέλικτα ανθρώπινα συμπλέγματα ιδεογράμματα λύτρωσης εκλάμψεις μέθεξης, αναδιατάξεις της φυσικής νομοτέλειας, προτάσεις για έναν αέναο παράδεισο, με παρέμβαση δυνάμεων που γίνονται κατανοητές μέσα από τις πανανθρώπινες κοσμογονικές έννοιες. Τόποι ρεαλιστικοί, περιοχές ηρεμίας, ζωντάνιας και εξερεύνησης με παιγνιδίσματα φωτός-σκιάς και μέρη συλλογισμών που αφήνουν υπαινιγμούς για διαλεκτικές επιτηρούσες φόρμες αντίληψης , που μας γεμίζουν όμορφα ευγενικά, συναισθήματα και μεταφέρουν την αύρα μιας αισιόδοξης ποιητικής απόκλισης, που προσημαίνουν αντανακλάσεις. Η έμφυτη δυναμικότητα της τεχνικής τους καθώς αναπροσαρμόζεται με συμβολισμούς γραμμικής αντίθεσης φανερώνει τις λεπτομέρειες και γίνεται αντιληπτή μέσα από τις εντάσεις των εικονικών προδιαγραφών. Η υπάγουσα εκλεκτική χειρονομία διαμορφώνεται με καταλυτική απαράμιλλη επιθυμία απέναντι στην καθημερινότητα και γίνεται περισσότερο ισχυρή, πολύπλευρη και κάπως μεταφυσική. Το πηγαίο και αυθεντικό ταλέντο της δημιουργού αναδύεται από την σύνθεση των αποκαλύψεων. Ο επιλεκτικός συνδυασμός των χρωμάτων που συνωθούνται με τις θερμές παραθέσεις και τις σχηματικές παλμικές ενατενήσεις του υποσυνείδητου οργανώνει αντικατοπτρισμούς με διάταξη παλινδρομήσεων. Η ευταξία της ενδοσκόπησης ταιριάζει ιδιότυπα με το πνεύμα της ιδιάζουσας μεγαλοπρέπειας, την υλικότητα των ρευστών ορίων και των ενδότερων προεκτάσεων. Ο ανεξάντλητος επαναπροσδιορισμός για την τελεολογία ενδύεται το ανθισμένο δοτικό ύφος μιας ρομαντικής πολυκύμαντης ταυτότητας με αβρότητα και ευφρόσυνη διάθεση που αποδίδεται με μνημειώδη χαρακτήρα, περιγράφεται με συσκεπτόμενους ιριδισμούς και τονίζεται με δύναμη ανάδυσης και ακατάβλητου ευδαιμονισμού. Εκφράζεται εναργέστατα, κοινωνείτε συλλογικά και αποδίδεται με αμφίδρομη ισορροπία επιλογών. Εντάσσεται διαπιστωμένα και γόνιμα με θετική επίδραση σε ανυπότακτα μοτίβα διευκρινήσεων που δρουν ευεργετικά προς τους ζωτικούς τόνους των διελεύσεων. Με ορατή και αισθητή ανίχνευση αναρριχάται σταδιακά και μεθοδικά ωθώντας στην ηθογραφική ενεργοποίηση της φόρτισης που χαρίζει διαύγεια στην έκσταση της ανεξίτηλης ένταξης του διακόσμου.

* Ο Λεόντιος Πετμεζάς είναι Ιστορικός αναλυτής κριτικός  τέχνης