Έφη Ρομποτή: Η εξάπλωση και ο περιορισμός της μετάδοσης σε περίπτωση πανδημίας, είναι “ψυχολογικό φαινόμενο”. Είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων που καθορίζει εάν θα εξαπλωθεί ένας ιός ή όχι

Η Έφη Ρομποτή, Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος, www.efiroboti.com, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή. Ιδιαίτερα όσοι κυκλοφορούν με μέσα μαζικής μεταφοράς, πολλοί των οποίων και πριν τον SARS-CoV-2 ήταν ανήσυχοι για πιθανή μετάδωση λοιμώξεων.
Όμως ενώ μερικοί άνθρωποι αισθανόταν ασφαλείς στη σχετική άνεση του σπιτιού τους, δέθηκαν περισσότερο με την οικογένεια τους και έμαθαν να δουλεύουν από το σπίτι, άλλοι αντιμετώπισαν δύσκολες και ενοχλητικές καταστάσεις. Σίγουρα σε εκείνους που όλο αυτό το διάστημα του περιορισμού οι ανάγκες της εργασίας τους τοποθέτησε στις πρώτες γραμμές, από τους ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, υπαλλήλους Super Market, και κάθε τύπου διανομέων, η επαγρύπνηση και τα μέτρα ασφαλείας τώρα που κυκλοφορούν όλοι θα είναι μεγαλύτερη. Η εξάπλωση και ο περιορισμός της μετάδοσης σε περίπτωση πανδημίας όσο παράξενο και αν ακούγεται είναι “ψυχολογικό φαινόμενο”. Είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων που καθορίζει εάν θα εξαπλωθεί ένας ιός ή όχι. Ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο που βλέπουμε παγκοσμίως τις αγχωμένες αντιδράσεις πολλών ανθρώπων που προσπαθούν να σώσουν τις δουλειές τους ή τις επιχειρήσεις τους.
Για να βοηθήσουμε την επανένταξη των ανθρώπων μετά την καραντίνα, οι οδηγίες πρέπει να είναι σαφείς στο μυαλό των ανθρώπων ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της αβεβαιότητας και του άγχους.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Πολλά μουσεία άνοιξαν διαδικτυακά δωρεάν τις πόρτες τους. Το ίδιο παραστάσεις, βιβλιοθήκες, ταινιοθήκες.
Ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος είναι η ικανότητα του να προσαρμόζεται και να προσαρμόζει τις καταστάσεις προς όφελος του.
Εννοείται ότι όπως και οι περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών και οι καλλιτέχνες υποφέρουν από τα νέα αυτά δεδομένα.
Πάντα όμως στις δύσκολες καταστάσεις και οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από τον πολιτισμό αλλά και οι καλλιτέχνες κάτω από την πίεση της δυσκολίας άνοιγαν την καλλιτεχνική τους έκφραση.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ασφαλώς η πανδημία από τον COVID 19 δεν πρόκειται να τελειώσει σε δυόμιση,τρεις μήνες.
Είναι μία κατάσταση η οποία θα έχει τις εξάρσεις και της υφέσεις της ανάλογα με τα μέτρα, και θα τελειώσει όταν με το καλό έχουμε εμβόλια για επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού παγκοσμίως και φάρμακα για επαρκή θεραπεία του πληθυσμού που ή δεν έχει καλή ανταπόκριση στο εμβόλιο ή δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί.
Άρα και ο τουρισμός, οι μετακινήσεις μας αλλά και η τουριστική μας συμπεριφορά έτσι όπως την ξέραμε κατά πάσα πιθανότητα θα κανει αρκετό διάστημα μέχρι να επανέλθει στα γνώριμα χαρακτηριστικά της. Η Ελλάδα είναι η χώρα που λόγω των έγκυρων μέτρων, είναι πολύ πιο ελκυστική από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή αυτή τη στιγμή. Εάν προστατεύσουμε τα καλά δεδομένα της χώρας μας, μεσοπρόθεσμα θα βελτιωνόμαστε και θα έχουμε ανάκαμψη. Ο πανικός είναι ο πατέρας μόνο προβλημάτων.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Είναι απορίας άξιο πως όλοι μας που με το όποιο έξυπνο τηλέφωνο και αν έχουμε και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συντηρούμε, θεωρούμε αφελώς ότι η καραντίνα είναι η αρχή του ελέγχου της κοινωνίας και όχι οι ηθελημένες καθημερινές παραχωρήσεις μας. Η επαγρύπνηση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας απαιτεί λογική, νηφαλιότητα και γνώση.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Όπως πάντα η καλύτερη εκπαίδευση των ασθενών μου για να βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού τους για πρόληψη.