Έργο της Φιλαρέτης Πιπεροπούλου εμπνευσμένο από τη “ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” σε πρότζεκτ που παρουσιάζει η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον κήπο των γλυπτών

Έμπνευση & Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

Υπό την αιγίδα: του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο επίκεντρο της απολαυστικότερης βόλτας των Θεσσαλονικέων στη Νέα Παραλία συναντάμε το γυάλινο κτίριο, στον κήπο των Γλυπτών, πλημμυρισμένο με έργα Τεχνης τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τους Επίμονους δημιουργούς, αντλώντας έμπνευση από τη ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις θάλασσες του κόσμου. Συμμετέχετε κι εσείς με δικό σας έργο σε αυτή την πρωτοβουλία. Πόσο θα διαρκέσει η έκθεση; Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε έκθεση της Επίμονης Τέχνης και νιώθω πραγματικά ευλογημένη για αυτήν την ευκαιρία! Η έκθεση Γοργόνα -Θεσσαλονικη θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου.

Περιγράψτε μας εάν θέλετε το πώς αντιλαμβάνεστε το θρύλο της πόλης; Η έκθεση αυτή αντλεί το θέμα της από τον πιο διαδεδομένο μύθο – θρύλο που αφορά την αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου και το Αθάνατο νερό. Ένας μύθος με ακατάλυτη αξία πέρα και πάνω από το χρόνο. Ένας μύθος που έχει εμπνεύσει και θα συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες παίρνοντας μορφή μέσα από έργα λογοτεχνίας, ζωγραφικής, μουσικής… Επομένως ναι έχει μεγάλη σημασία για εμένα διότι αναγνωρίζω ότι προέρχομαι από μια μικρή πόλη που όμως “κρατά στα χέρια της” ένα τόσο ισχυρό πολιτισμικό περιουσιακό στοιχείο που σαγηνεύει εμάς τους κατοίκους της αλλά τραβάει και τα βλέμματα όλων των χωρών! Ειδικά σήμερα στα χρόνια της κρίσης και αμφισβήτησης η αναζωπύρωση των φιλοσοφικών και πολιτισμικών ρευμάτων που θυμίζουν την ελληνική μας καταβολή κρίνεται αναγκαία. Ένας τέτοιος μύθος κρατά παραδειγματικό παιδευτικό χαρακτήρα, αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του ελληνικού πνεύματος όπως η αγωνιστικότητα η αναζήτηση του καλού και του αγαθού η εκτίμηση του ελληνικού κάλλους και πολλά άλλα.

Ίσως είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο η οποία είναι συνυφασμένη με το μύθο της γοργόνας, όντας υπαρκτό πρόσωπο. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να φιλοτεχνηθεί κάποια δημιουργία με τη μορφή της Γοργόνας Θεσσαλονίκης ως τοπόσημο; Και βέβαια διότι ο μύθος της γοργόνας απευθύνεται στο συναίσθημα και τη φαντασία παρά στη νόηση. Ειναι επομένως κάτι που διεγείρει το “κοινό” της πόλης αλλά και το τουριστικό! Οι μύθοι μας είναι ο πλούτος μας, το δικό μας “παιδί” που μας ταξιδεύει σε Ανατολή και Δύση με όχημα αυτό της τέχνης, στην περίπτωση μας της έκθεσής μας. Ναι λοιπόν και στη φιλοτέχνηση μιας Γοργόνας αδερφής του Μέγα Αλέξανδρου στο πιο καίριο σημείο της πόλης μας, την όμορφη παραλία της.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ έχει προτείνει κάτι ανάλογο. Εσείς ως μέλος της πιστεύετε ότι θα έχετε την ανάλογη στήριξη ώστε να το πετύχετε; Η στήριξη προέρχεται από την “επιμονή” μας και την προσπάθειά μας να προβάλλουμε την ελληνικότητά μας αφυπνίζοντας τους συνανθρώπους μας μικρούς μεγάλους προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Θεσσαλονίκη ως γοργόνα σύμφωνα με το μύθο, αναζητά τον αδερφό της στις θάλασσες του κόσμου, θέλοντας αυτός να ζεί. Επιμένει να ελπίζει. Σας θυμίζει τους ανθρώπους της πόλης της; Η Θεσσαλονίκη αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου μεταμορφώθηκε σε γοργόνα διότι από λάθος ή άγνοια πέταξε το Αθάνατο νερό που ο αδερφός της με κόπους και κινδύνους είχε αποκτήσει για να εξασφαλίσει την αθανασία. Όταν συνειδητοποίησε το σφάλμα της απαρηγόρητη παρακαλούσε “Θεέ μου δε θέλω να πιστέψω πως μια μέρα θα πεθάνει ο αδερφός μου. Αφησε με να ζω με την ελπίδα πως αν πεθάνει, πάλι θα τον ξαναφερεις στον κόσμο.”… Και έτσι η παράκλησή της εισακούστηκε και η βασιλοπούλα έγινε Γοργόνα.

Τι συμβολίζει για εμένα προσωπικά;  Επιμονή στην πίστη, στην παράκληση, στην ελπίδα ότι η προσευχή μου θα εισακουστεί. Θα έρθουν καλύτερες ημέρες και οι όποιες δυσκολίες θα μας αρματωσουν με δύναμη πίστη και αισιοδοξία.

Εσείς για ποιο ανώτερο ιδανικό θεωρείτε οτι αξίζει να επιμένετε και τι θα λέγατε στα παιδιά που μόλις έδωσαν πανελλήνιες; Οι πανελλαδικές εξετάσεις προσωπικά είναι μια από τις πολλές δοκιμασίες της ζωής όπου καλουμαστε ως άνθρωποι να επιδείξουμε δύναμη αγωνιστικότητα και πίστη. Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι παρά η αρχή μιας ανηφόρας της ζωής την οποία καλό είναι να διαβούμε με αγάπη και δύναμη απολαμβάνοντας ακόμα και τα κακοτράχηλα σημεία της. Αυτά θα μας δυναμώσουν θα μας ταπεινώσουν κάνοντάς μας να εκτιμήσουμε την αξία της ζωής στα απλά πράγματα, αυτά που αγαπάμε χωρίς προσπάθεια. Αγάπη λοιπόν το ιδανικό, αγάπη στις επιτυχίες μας αλλά και στις αποτυχίες διότι όλα είναι μέσα στη ζωή και όλα συμβάλλουν στην εξέλιξή μας την πνευματική και τίποτα δεν “πετυχαίνει” χωρίς αγάπη ή “μεράκι”!

Γιατί πρέπει να επιμένουμε να αφιερώνουμε χρόνο στην Τέχνη; Επιμένουμε στην τέχνη διότι επιμένουμε στην έκφραση! Η τέχνη συμβάλλει στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης που λείπει από τις σχέσεις μας σήμερα. Η τέχνη μιλά με το συναίσθημα στο συναίσθημα! Διότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο λογική αλλά κουβαλάει και μια καρδιά που χτυπά στο παρελθόν παρόν και μέλλον. Επιτακτική λοιπόν η ανάγκη ενασχόλησης του ανθρώπου με την τέχνη αλλά και της ένταξής της στα σχολεία μας γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας, διεγείρει τη φαντασία, βελτιώνει τη μνήμη τη συγκέντρωση και τις γνωστικές λειτουργίες μας. Πάνω από όλα όμως είναι ένα φυσιολογικότατο αγχολυτικό χωρίς παρενέργειες!

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης Αντιδημαρχεία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης – Μαρία Καραγιάννη

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε σύγχρονα έργα εκλεκτών καταξιωμένων εικαστικών οι οποίοι φιλοτέχνησαν εμπνευσμένοι από τον θρύλο της πόλης για Επίμονη Τέχνη

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, installation, Art perfomance, Video Art , collage, digital Art…

Με την υποστήριξη:

Διεθνή Βιομηχανία διχτυών
DIOPAS

Ζαχαροπλαστεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

CBD WORLD

KOTSONI LANGUAGE SCHOOL

ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

ΜΙΑΜΙ sea food restaurant

POLIS freepress

SP RADIO

LA VIE EST BELLE – TV100 – ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΑΡΙΟΛΑΣ

Είσοδος ελεύθερη 24 ώρες (δημόσια θέα)

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr