Έργο της Ειρήνης Μητούδη εμπνευσμένο από τη “ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” σε πρότζεκτ που παρουσιάζει η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον κήπο των γλυπτών

Έμπνευση & Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

Υπό την αιγίδα: του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο επίκεντρο της απολαυστικότερης βόλτας των Θεσσαλονικέων στη Νέα Παραλία συναντάμε το γυάλινο κτίριο, στον κήπο των Γλυπτών, πλημμυρισμένο με έργα Τεχνης τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τους Επίμονους δημιουργούς, αντλώντας έμπνευση από τη ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις θάλασσες του κόσμου. Συμμετέχετε κι εσείς με δικό σας έργο σε αυτή την πρωτοβουλία. Πόσο θα διαρκέσει η έκθεση; Η έκθεση θα διαρκέσει έναν μήνα.

Περιγράψτε μας εάν θέλετε το πώς αντιλαμβάνεστε το θρύλο της πόλης; Η αντίληψη για τη Θεσσαλονίκη δε μπορεί να συρρικνωθεί σε ένα θρύλο… Από την αρχαιότητα ως τα σήμερα είναι τόσα πολλά που συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη…. από τη γοργόνα και το Μ. Αλέξανδρο, το Βυζάντιο ως τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, το σταυροδρόμι των Βαλκανίων, μας πλημμυρίζουν με θρύλους όνειρα και δύναμη για την ιστορική μας συνέχεια. Η γοργόνα ως μυθικό ον μας εμπνέει και μας αφυπνίζει ώστε να δούμε και να ζούμε δημιουργικά, θετικά, διατηρώντας το μεγαλείο του αδερφού της Μ. Αλεξάνδρου και στις επόμενες γενιές γιατί ο πολιτισμός μας το απαιτεί και το επιβάλλει σε μας για την ιστορική μας συνέχεια!

Ίσως είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο η οποία είναι συνυφασμένη με το μύθο της γοργόνας, όντας υπαρκτό πρόσωπο. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να φιλοτεχνηθεί κάποια δημιουργία με τη μορφή της Γοργόνας Θεσσαλονίκης ως τοπόσημο; Ο μύθος της γοργόνας, όπως όλοι οι ελληνικοί μύθοι, «είναι ένα πνευματικό αγαθό με ακατάλυτη αξία πέρα και πάνω από το χρόνο». Όταν μία πόλη «κρατάει στα χέρια της ένα τόσο ισχυρό πολιτισμικό περιουσιακό στοιχείο που σαγηνεύει μεγάλους καλλιτέχνες, είναι βέβαιο πως θα συγκεντρώσει πάνω της τα βλέμματα όλων των χωρών». Κατά συνέπεια ένα έργο-κατασκευή, που θα καλώς όριζε τον κόσμο πχ στο λιμάνι μας θα ήταν μια εξαίσια ιδέα ως τοπόσημο της πόλης μας!

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ έχει προτείνει κάτι ανάλογο. Εσείς ως μέλος της πιστεύετε ότι θα έχετε την ανάλογη στήριξη ώστε να το πετύχετε; Θεωρώ ότι προτάσεις τέτοιου είδους μπορούν να δώσουν μηνύματα αλληλεγγύης και ότι η από κοινού εκτέλεσή του, θα αναδείξει για ακόμη μια φορά, ότι τα αποτελέσματα γόνιμων συνεργασιών προάγουν πάντα την εξέλιξη κάθε δραστηριότητας! 

Η Θεσσαλονίκη ως γοργόνα σύμφωνα με το μύθο, αναζητά τον αδερφό της στις θάλασσες του κόσμου, θέλοντας αυτός να ζεί. Επιμένει να ελπίζει. Σας θυμίζει τους ανθρώπους της πόλης της; Θεωρώ ότι η ανθρώπινη ύπαρξη γενικότερα προσπαθεί πάντα να ξεπεράσει τις αντίξοες συνθήκες, κοιτάζοντας μπροστά, στοχεύοντας την κορυφή! Η ελπίδα είναι μια κινητήριος δύναμη και είναι αυτή που μας κάνει να ονειρευόμαστε. Η επιμονή να ελπίζουμε και να επιδιώκουμε ένα καλύτερο αύριο πρέπει να πρυτανεύει στη σκέψη μας και στις δράσεις μας.

Εσείς για ποιο ανώτερο ιδανικό θεωρείτε οτι αξίζει να επιμένετε και τι θα λέγατε στα παιδιά που μόλις έδωσαν πανελλήνιες; Η συνεχής γνώση και ενημέρωση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε ό,τι θεωρούμε εμείς ιδανικό. Η προσπάθεια πάντα ανταμείβεται, κανείς δεν θεωρείται ηττημένος όταν προσπαθεί. Εν κατακλείδι κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε να προσπαθούμε!

Γιατί πρέπει να επιμένουμε να αφιερώνουμε χρόνο στην Τέχνη; Η επιμονή με την ενασχόληση με την τέχνη σίγουρα ξεκλειδώνει μυαλά. Η τέχνη δεν έχει περιορισμούς δεν έχει πρέπει δεν έχει κλισέ. Ταξιδέψτε μαζί της με κάθε τρόπο.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης Αντιδημαρχεία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης – Μαρία Καραγιάννη

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε σύγχρονα έργα εκλεκτών καταξιωμένων εικαστικών οι οποίοι φιλοτέχνησαν εμπνευσμένοι από τον θρύλο της πόλης για Επίμονη Τέχνη.

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, installation, Art perfomance, Video Art , collage, digital Art…

Με την υποστήριξη:

Διεθνή Βιομηχανία διχτυών
DIOPAS

Ζαχαροπλαστεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

CBD WORLD

KOTSONI LANGUAGE SCHOOL

ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

ΜΙΑΜΙ sea food restaurant

POLIS freepress

SP RADIO

LA VIE EST BELLE – TV100 – ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΑΡΙΟΛΑΣ

Είσοδος ελεύθερη 24 ώρες (δημόσια θέα)

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr