Έλληνες ηθοποιοί flashback

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Είναι από τις αγαπημένες μου ασχολίες. Να βρίσκω παλιές φωτογραφίες και να ψάχνω να μαθαίνω ιστορίες πίσω απ’ αυτές. Ξεφεύγω έτσι από την σκληρή σημερινή πραγματικότητα και “ταξιδεύω” στο παρελθόν, τότε που τα πράγματα ήταν μάλλον καλύτερα. Για να δούμε τι βρήκα σήμερα.

Μαίρη Χρονοπούλου – Νίκος Κούρκουλος

Σε μια συνέντευξη της η Μαίρη Χρονοπούλου είπε ότι στο χώρο του θεάτρου είχε πολύ λίγους φίλους, αλλά ο Νο 1 ήταν ο Νίκος Κούρκουλος“Ο Νίκος Κούρκουλος ήταν ένας από αυτούς και κλείναμε 52 χρόνια φιλίας, όταν πέθανε. Λατρεμένος πατέρας κι αδερφός που δεν είχα και λατρεμένη αδερφή που δεν είχε. Γνωριστήκαμε όταν ήταν πρωτοετής στην σχολή κι εγώ στην σχολή Αρχαίου Δράματος, ήμασταν σαν αδέρφια. Ήταν τα πάντα για μένα”.

Δέσπω Διαμαντίδου – Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Είναι γνωστή αυτή η σχέση που για πολύ κόσμο ήταν αταίριαστη. Οι δυο τους όμως είχαν ταιριάξει και πάρα πολύ μάλιστα. 18 χρόνια ήταν η διαφορά της ηλικίας τους και 7 χρόνια κράτησε η σχέση τους. Ήταν ένα ζευγάρι που το έφερε κοντά όχι μόνο η αγάπη, αλλά και ο αλληλοθαυμασμός. Το πάθος τους για το θέατρο και ο ενθουσιασμός τους για τα ίδια έργα. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ άνθισε στο πλευρό της Δέσπως Διαμαντίδου. Όταν γνωρίστηκαν εκείνος ήταν μαθητής στην σχολή του Εθνικού θεάτρου και η Δέσπω μια καλλιεργημένη γυναίκα και καταξιωμένη πρωταγωνίστρια. Συναντήθηκαν το 1955 στην παράσταση “Εκάβη”, ο Παπαμιχαήλ 21 ετών καλλονός και η Δέσπω σχεδόν σαραντάρα. Της άρεσε ως αγόρι και του το έδειξε. Εκείνος ανταποκρίθηκε και “κόλλησαν” για τα επόμενα 7 χρόνια. Η Δέσπω τον επέβαλε παντού. Τον έκανε πρωταγωνιστή και τον γνώρισε με παράγοντες του θεάτρου, του κινηματογράφου και φίλους της. Τον συμβούλευε, τον καθοδηγούσε, τον ενέπνεε. Τον στήριξε στο ξεκίνημά του και ήταν δίπλα του σε κάθε περίσταση.

Η Παξινού νονά

Το Δεκέμβρη του 1969, έγινε η βάφτιση του νεαρού Κωνσταντίνου – Αναστάσιου Καζάκου, στον Άγιο Χαράλαμπο στα Ιλίσια και φυσικά όλα τα περιοδικά της εποχής έτρεξαν να καλύψουν το γεγονός. Νονά η μοναδική Ελληνίδα ηθοποιός που βραβεύτηκε ποτέ με Oscar, η Κατίνα Παξινού. Τότε ο…

Η συνέχεια εδώ: