Έλενα Κοκαράκη: “Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική είναι μια διαρκής πρόκληση”

“Η Τέχνη πάντα ήταν και είναι αποδεκτή στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τώρα με την κρίση αξιών που περνάμε, η συνεισφορά των καλλιτεχνών είναι πολύ σημαντική.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω. Τα τελευταία 20 χρόνια η ζωγραφική για μένα είναι τρόπος ζωής… μεγαλώνω εγώ και μεγαλώνει και η ανάγκη μου για δημιουργία.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Ζωγραφίζω αυτό που βγαίνει από την ψυχή μου χωρίς να προσπαθώ να ακολουθήσω κανένα ρεύμα ή κίνημα. 

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Στην έμπνευση με οδηγεί το συναίσθημα και τα χρώματα που θα επιλέξω. Το τι θα δημιουργήσω στον καμβά, μου είναι στην αρχή άγνωστο… θα φανεί στην πορεία… σαν Θεία φώτιση. 

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι ζωγράφοι Έλληνες και ξένοι που είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Αγαπημένοι μου είναι… Γιοχανες Βερμεερ και Ρεμπραντ.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική είναι μια διαρκής πρόκληση. Προσπαθώ να γίνομαι συνεχώς καλύτερη και σε κάθε έργο μου να μεταφέρω ένα μήνυμα στο θεατή. 

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η Τέχνη πάντα ήταν και είναι αποδεκτή στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τώρα με την κρίση αξιών που περνάμε, η συνεισφορά των καλλιτεχνών είναι πολύ σημαντική. Η Τέχνη απαλυνει την ασχημια της πραγματικότητας. Ο δημόσιος χώρος χρειάζεται συναίσθημα και χρώμα. 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ευχαριστώ το Θεό για την κάθε στιγμή που ζω… κι εύχομαι  να έχω υγεία… να χαίρομαι την οικογένειά μου και να δημιουργώ.