Άννα Μυκωνίου: “Λατρεύω την οικογένειά μου, αυτοπροσδιορίζομαι μέσα από την καριέρα μου”

Η Άννα Μυκωνίου είναι η Πρόεδρος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Στις 8 Μαρτίου και με αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr απευθύνει 6 ερωτήσεις στη γυναίκα, τη μητέρα, την σύντροφο, την εργαζόμενη της διπλανής πόρτας.

Ποια γυναίκα σε εμπνέει και γιατί; Η γυναίκα πρόσφυγας, υποκλίνομαι στη δύναμη της ψυχής της.

Έχεις υποστεί κάποια μορφή βίας έως σήμερα; Έχω υποστεί πολλών μορφών βία, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι. Έχω μάθει να αντιδρώ, να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, και να προχωράω. Βίωσα και φραστική εξουσιαστική βία και ήταν οδυνηρό. Πραγματικά λυπάμαι τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβληθούν με αυτό τον τρόπο. Δεν έχω βιώσει ευτυχώς κάποιο ιδιαίτερα τραυματικό συμβάν. Ήμουν απλά τυχερή.

Τι σημαίνει για εσένα το κίνημα #MeToo; Επιτέλους τα θύματα μιλάνε. Τα θύματα  σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και κυρίως εξουσιαστικής βίας. Το κίνημα #MeToo είναι για εμένα η ελπίδα. Όσα περισσότερα θύματα μιλήσουν τόσες περισσότερες ελπίδες έχουμε στο μέλλον να παταχθεί η βία.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερή σου επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σου πορεία; Είναι απλά μια πορεία ζωής, με στόχους, όραμα, χαρές και λύπες. Χαίρομαι αν θεωρείται επιτυχημένη, προσπαθώ να μην παρεκκλίνει από τις αρχές μου. Στην προσωπική μου ζωή η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η σχέση με το σύντροφό μου, μια σχέση που μετρά 35 χρόνια. Στην επαγγελματική πορεία μου θα ξεχώριζα την  καθιέρωση του Φεστιβάλ Επταπυργίου, ως ένας σημαντικός θεσμός πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Καριέρα ή οικογένεια; Ερώτηση παγίδα. Όπως δεν ζητάς από έναν άνδρα να διαλέξει  καριέρα ή οικογένεια δεν ζητάς και από μια γυναίκα. Είναι αυτονόητο ότι σε μια ισορροπημένη ζωή συνυπάρχουν και τα δυο. Λατρεύω την οικογένειά μου, αυτοπροσδιορίζομαι μέσα από την καριέρα μου.

Πως θα περιέγραφες τη σύγχρονη γυναίκα; Η σύγχρονη γυναίκα πλέον εργάζεται και δεν διστάζει να διεκδικεί όλα όσα θέλει και χρειάζεται. Προτεραιότητά της αποτελεί πάντα η οικογένεια, αλλά και η επαγγελματική της καταξίωση και η οικονομική της ανεξαρτησία.

Ποιο είναι moto της ζωής σου; Δεν ακολουθώ τα “πρέπει” των άλλων. Ο Ελύτης κάπου έγραψε: «πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το γιώτα και γδάρε το ίσα με το πι”