Άγγελος Μεργές: “Έχω διαμορφώσει την άποψη ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να λαμβάνει υπόψη το αντίκτυπο του έργου του στην εποχή που διανύει”

Ο ζωγράφος Άγγελος Μεργές απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr. https://angelosmerges.wixsite.com/site https://www.instagram.com/angelos_merges/

“Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το ιδανικό έδαφος για τέχνη με πολιτικό περιεχόμενο αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ενδιαφέρον για τη ζωγραφική είχα παρουσιάσει από πολύ μικρός, αλλά απ’ τη Δευτέρα Γυμνασίου η ζωγραφική επανήλθε στο προσκήνιο πλέον με τη μορφή ανάγκης.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Παρόλο που στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να κατατάξει κανείς ένα έργο σε κάποιο ρεύμα, η πιο κοντινή ταμπέλα γι’ αυτό που κάνω είναι η «παραστατική ζωγραφική». Στην πραγματικότητα ανήκω στην γενιά καλλιτεχνών των οποίων το έργο είναι έντονα επηρεασμένο απ’ τους ζωγράφους της Νέας Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από τις καθημερινές μου παρατηρήσεις και τις μνήμες μου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ο M. Haneke και ο W. Herzog. Ο πρώτος για τις εικόνες του, ο δεύτερος για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα πράγματα.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Έχω διαμορφώσει την άποψη ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να λαμβάνει υπόψη το αντίκτυπο του έργου του στην εποχή που διανύει. Μία τέτοια πεποίθηση προφανώς οδηγεί σε συμβιβασμούς όσον αφορά την έκφραση.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η καθημερινότητα στην Ελλάδα παρέχει πολλά ερεθίσματα για τους καλλιτέχνες. Παράλληλα όμως, η όλη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας, σε συνδυασμό με την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζεται η τέχνη γενικότερα, δεν αφήνει πάντα τον κατάλληλο χώρο για να γίνει ένας υγιής διάλογος έργου-θεατή. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το ιδανικό έδαφος για τέχνη με πολιτικό περιεχόμενο αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εκτός τις νέας σειράς πινάκων που ετοιμάζω, επόμενος στόχος είναι η μετοίκηση για λίγο καιρό στο εξωτερικό.