Summer Theatre Camp 2023 για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου

Από 19 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου  

Καθημερινά 09.00-16.00

Το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Πόλις και η Αντιγόνη Σταυροπούλου σας προσκαλούν στην Καλοκαιρινή Θεατρική Κατασκήνωση για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, που θα πραγματοποιηθεί από 19 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2023, στον Πολυχώρο Πόλις στο Ηράκλειο Αττικής.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία εξερευνήσουν όλες τις επιμέρους πτυχές της εμπειρίας του σύγχρονου θεάτρου. Το αυτοσχεδιαστικό θεατρικό παιχνίδι, τη λογοτεχνία, την κινησιολογία, τον χορό, τη μουσική καθώς και τη συγκέντρωση, την άσκηση του γραπτού και προφορικού λόγου και, τελικά, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια, ως και την επίδραση του φωτισμού και των επιμέρους αισθήσεων συνολικά. Ακόμη και τη φωτογραφία και την κινηματογράφηση της θεατρικής πράξης.

Με γνώμονα -στον πυρήνα κάθε μαθήματος- την καλλιέργεια της συντροφικότητας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της όξυνσης της κριτικής σκέψης και φυσικά της ψυχαγωγίας καθαυτής.

Οι αρμόδιοι δάσκαλοι εκπαιδευτές και τα παιδιά θα ταξιδεύουν κάθε βδομάδα με διαφορετικούς θεματικούς άξονες εξελικτικά, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν επιμέρους αναγνώσεις στο σύμπαν του μύθου κάθε θεματικής ενότητας αλλά και παρακολούθηση ταινιών, από κοινού έρευνα και συζητήσεις, σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες και κυρίως μέσω της θεατρικής δημιουργίας στο πλαίσιο μιας ενιαίας ομάδας, με στόχο, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, την έμπνευση για την ανάπτυξη και την παρουσίαση μιας παράστασης από κοινού.

Τα παιδιά θα ασκήσουν  τη φαντασία τους, τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και θα γνωρίσουν τον κόσμο του θεάτρου, του αυτοσχεδιασμού, της γραφής, της δημιουργίας και της αφήγησης ιστοριών, τον κόσμο του κινηματογράφου, της ποίησης, τον κόσμο του χορού και της μουσικής και τελικά, την ικανότητα συνομιλίας με τους εαυτούς τους και τους άλλους, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, αλληλεγγύης και έμπνευσης, μέσα από δραστηριότητες που ταιριάζουν στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά και της ομάδας ως σύνολο.

Αυτή τη χρονιά, η Θεατρική Κατασκήνωση θα ασχοληθεί με ιστορίες κλασικές και πρωτότυπες, με γνωστούς και άγνωστους ήρωες, δημιουργημένους από συγγραφείς και από τα ίδια τα παιδιά. Μέσα από παιχνίδια και καλλιτεχνικές διαδρομές, θα δημιουργήσουμε εκ νέου τις δικές μας φανταστικές ιστορίες, με ήρωες που τους μετακινεί μονάχα η αλήθεια τους και η ανάγκη τους για ουσιαστική συνύπαρξη. Μέχρι να φτάσουμε να υπάρξουμε σε μια αληθινά κοινή πραγματικότητα. Με στόχο να εμπνευστούν τα παιδιά να υπάρξουν όπως εκείνα επιθυμούν στη ζωή, υπεύθυνα κι ελεύθερα μαζί.

Ό,τι δημιουργηθεί και παρουσιαστεί, θα είναι εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα των ιδεών των παιδιών και της δικής τους συγγραφής, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας κι ενδυματολογίας, ενώ οι ομάδες που δημιουργούνται κάθε εβδομάδα εκ νέου, θα είναι και αυτές σε συνάρτηση με τις εμπειρίες και τις επιθυμίες των παιδιών, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια θα λειτουργούν ως πρακτική κι όχι κατ’ επίφαση ομάδα. Τα παιδιά παρουσιάζουν κάθε Παρασκευή τις κατασκευές και τις ιστορίες τους, τους ήρωές τους και την ομαδική παράσταση στη θεατρική σκηνή του Πόλις. Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό ασφαλούς κύκλου, δηλαδή τις οικογένειες και τους οικείους των παιδιών.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικά, ζωγραφική, κινησιολογικά παιχνίδια εμπιστοσύνης, αυτοσχεδιασμούς δημιουργίας ομάδας, ηρώων και συναφήγηση ιστοριών, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ενδυματολογία, ανάγνωση βιβλίου, κινηματογράφηση και παρακολούθηση ταινίας, χορό, μουσική και τραγούδι, κατασκευές. Όλα σαν πραγματικές πρόβες παρουσίασης παράστασης. Φυσικά τα παιδιά θα έχουν πρόφαση σε τρία επιμέρους γεύματα, δηλαδή φαγητό, σνακ και χυμό.

Η Κατασκήνωση θα είναι προσβάσιμη από όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, ανεξάρτητα από κάποια μαθησιακή δυσκολία ή αναπηρία, τις κλίσεις, τα ταλέντα, τον τύπο μάθησης, τον βαθμό ετοιμότητας και τα ενδιαφέροντά τους. Όλες οι δραστηριότητες είναι βασισμένες στις αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και της ενιαίας εκπαίδευσης, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να συνυπάρχουν στη μάθηση και στο παιχνίδι, στην έκφραση και στη δημιουργία, στη ζωή και στον κόσμο, ελεύθερα και ισότιμα.

Στόχος είναι να πιστέψουμε μαζί ότι μπορούμε να υπάρξουμε σε έναν κόσμο αληθινά ανθρώπινο, για όλους.

Πρόγραμμα-Θεματικοί Άξονες:
1η Εβδομάδα (19-23 Ιουνίου): Ο Κόσμος των Υπερηρώων
2η Εβδομάδα (26-30 Ιουνίου): Ο Κόσμος της Ελληνικής Μυθολογίας
3η Εβδομάδα (3-7 Ιουλίου): Ο Κόσμος του Μαγικού
4η Εβδομάδα (10-14 Ιουλίου): Ο Κόσμος των Ζώων

Εκπαιδευτές: Νικόλας Ανδρουλάκης, Αγνή Παναγιωτάτου, Αντιγόνη Σταυροπούλου

Κόστος: 

Εβδομαδιαίο κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ,

Μηνιαίο κόστος συμμετοχής: 300 ευρώ,

Αν υπάρχει οικονομική δυσκολία, επικοινωνήστε με την υπεύθυνη στον εξής αριθμό: 6986902115

Για Εγγραφές:

Πόλις ~ 210 8000009

Για Περισσότερες Πληροφορίες:

 Αντιγόνη Σταυροπούλου ~ 6986902115

και στο site: https://inpolis.gr/summer-theatre-camp-2023/