GEORGIO BABILI: Η απομόνωση είναι η «εθελούσια έκρηξη δημιουργικότητας» της Τέχνης. Η Τέχνη αφουγκράζεται, πέφτει σε περισυλλογή και εκτονώνεται μέσω της «παραγωγικής μοναξιάς»

“Τα καλλιτεχνικά μου σχέδια, πρωταρχικά, εμπεριέχουν την αναζήτηση του εαυτού μέσα από την Τέχνη και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό του σκοπού της δημιουργίας. Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας και το καλό μέσα μας, θα μπορέσουμε να διδάξουμε  «Ανθρωπιά».”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Tα θλιβερά και απρόσμενα γεγονότα που έλαβαν μέρος το έτος που διαβήκαμε και έπληξαν τόσο τον εγχώριο όσο και τον παγκόσμιο χάρτη, δεν με άφησαν ανεπηρέαστο, δημιουργώντας μια αλληλουχία ψυχοσωματικής διακύμανσης. Aναμετρήθηκα με πληθώρα «πολύχρωμων» συναισθημάτων· το φόβο και την αγωνία για την αβεβαιότητα τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος, την καταπίεση και την απογοήτευση του εγκλεισμού, τη θλίψη για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Σε παράλληλη τροχιά, βίωσα μέσω της έκφρασης στην Tέχνη την εγρήγορση για διαχείριση των πρωτόγνωρων αυτών καταστάσεων με «εφεδρείες» υπομονής, επιμονής και πίστης, στο μεταίχμιο της μοναξιάς, της αποξένωσης και της ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης.

Πώς αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με την πανδημία και τα μέτρα για τον covid; Καθ’ όλη τη διάρκεια του κρίσιμου πανδημικού φαινομένου, πορεύτηκα με γνώμονα την κοινωνική υπευθυνότητα, ανεπηρέαστος από δισταγμούς και εξαιρέσεις. Κατανοώντας, αξιολογώντας σφαιρικά και επαναπροσδιορίζοντας θετικά τα γεγονότα της καθημερινότητας, ανέπτυξα στρατηγικές αντιμετώπισης και διαχείρισης των απαιτητικών και ζωτικής σημασίας για την ομαλή διασυνδεσιμότητα με τον συνάνθρωπο, προκλήσεων του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του Πολιτισμού το 2022; Με αισιόδοξο βλέμμα στο μέλλον και πίστη στην καλλιτεχνική κοινότητα, προσβλέπω σε μια ευοίωνη ανέλιξη του Πολιτισμού. Κρίνεται αναγκαία η καταγραφή των πληγμάτων της πολιτισμικής κληρονομιάς τόσο της πανδημίας Covid-19 όσο και των φρικαλαιοτήτων της βίας (γυναικοκτονίες, προσφυγική τραγωδία κ.α.) με την ταυτόχρονη ανάδειξη των όψεων της διανθισμένης καλλιτεχνικής σκέψης και αστείρευτης «δίψας» για πολιτισμική δράση. Εν κατακλείδι, υπό το πρίσμα της δυναμικής θεώρησης των τροχοπέδη της πολιτισμικής εξέλιξης σε συνάρτηση με την καινοτόμα εμπνευσμένη καλλιτεχνική σκέψη μπορούμε να οραματιστούμε έναν διανθισμένο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος των Τεχνών, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Απαρέγκλιτο διάβημά μου προς την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελεί η πεποίθηση πως κανείς από τους συμπολίτες μας δεν πρέπει να μείνει μόνος και αβοήθητος κατά την πανδημική κρίση. Η παραπάνω αρχή αξίζει να λάβει ξεχωριστή μνεία για τον υπέρτατο σκοπό της επιστροφής στην κανονικότητα. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η κρατική αρωγή για ψυχολογική υποστήριξη στο πλαίσιο οργανωμένου προγράμματος συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας που επιβαρύνθηκαν ψυχικά, σωματικά, οικονομικά κ.α. Προς  ανάλυση της παραπάνω κατεύθυνσης, αξίζει να σημειωθεί η αναγκαιότητα επιχορηγήσεων προγραμμάτων για εκδηλώσεις και δράσεις καλλιτεχνών, έτσι ώστε η Τέχνη μας να αποκτήσει ξανά το κοινό της. Επαγωγικά λοιπόν σκεπτόμενοι, δημιουργώντας το πρόσφορο έδαφος μέσω των πολιτισμικών οσμώσεων, θα καταφέρουμε να συντελέσουμε στην υπέρτατη σπουδαιότητα της επανασυνδεσιμότητας του κοινού με τις Τέχνες και συνακόλουθα στην επιστροφή της πολυπόθητης Κανονικότητας δίχως Διακρίσεις.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Μελετώντας το τρίπτυχο κοινωνία-απομόνωση-κανονικότητα ανακαλύπτουμε πως το «τραγικά» αυτό επίκαιρο φαινόμενο αλλά όχι και οψιγενές, αναδύει πολυποίκιλες αναγνώσεις. Κατά την άποψή μου, η απομόνωση είναι η «εθελούσια έκρηξη δημιουργικότητας» της Τέχνης. Η Τέχνη αφουγκράζεται, πέφτει σε περισυλλογή και εκτονώνεται μέσω της «παραγωγικής μοναξιάς». Συμπερασματικά, «τίποτα δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί ως καλό ή κακό, αξία ή απαξία», γι’ αυτό η  επόμενη μέρα μπορεί πραγματικά να λάβει την απόχρωση που θα της δώσουμε.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Όλα τα σημαντικά γεγονότα τέθηκαν υπό αίρεση λόγω της Πανδημίας Covid-19. Στερηθήκαμε τη δια ζώσης επαφή, στοιχείο που δεν αντικαθίσταται. Η Τέχνη μας έχει κοινό που αποτελεί τον «καθρεπτισμό του εαυτού μας». Στη δική μου περίπτωση, το καλλιτεχνικό μου κληροδότημα «επίταξε» το πάθος για απρόσκοπτη εκ΄βαθέως δημιουργία και έκφραση. Έτσι, δεν έπαψα ποτέ να συμμετέχω σε πολλών ειδών εικαστικές εκφάνσεις, διαδικτυακές και δια ζώσης εκθέσεις και performance με μέτρα αυστηρού πρωτοκόλλου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα καλλιτεχνικά μου σχέδια, πρωταρχικά, εμπεριέχουν την αναζήτηση του εαυτού μέσα από την Τέχνη και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό του σκοπού της δημιουργίας. Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας και το καλό μέσα μας, θα μπορέσουμε να διδάξουμε  «Ανθρωπιά». Το υπέρμετρο χρέος της ενσυναίσθησης μέσα από την Τέχνη είναι ο ιερότερος σκοπός μου για το 2022, με το σύνολο της προσπάθειάς μου να διαπνέεται από την αξία της «δοτικότητας».

Τοποθεσίες στο facebook: GEORGIO BABILI ART GEORGIO BABILI