DILEMMA: Πόπη Νταλαχάνη – Σωτήρης Τράγκας

“Ξεκινήσαμε και οι δύο με κλασικές σπουδές που ολοκληρώσαμε και η κλασική μουσική αποτέλεσε το πρώτο σημείο επαφής μας.”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μας κοινή μουσική ανάμνηση ως Dilemma μας πάει πίσω στα πρώτα βήματα όταν προσπαθούσαμε να ολοκληρώσουμε τις ηχογραφήσεις του πρώτου μας άλμπουμ με προσωπικές συνθέσεις και ένα σωρό απίθανα εμπόδια τότε εμφανίστηκαν μπροστά μας. Επίσης, την ίδια περίοδο, στην προσπάθειά μας να μπορέσει να εκδοθεί το υλικό μας υπό την σκέπη μίας δισκογραφικής εταιρείας είχαμε ένα περιπετειώδες ταξίδι ως τον τελικό στόχο που τότε μας δυσκόλεψε πάρα πολύ.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Με πολλούς μουσικούς που θαυμάζουμε και άλλοι ζουν, ενώ άλλοι έχουν φύγει από κοντά μας θα θέλαμε να είχαμε βρεθεί επί σκηνής. Ο κατάλογος θα ήταν μεγάλος.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Ξεκινήσαμε και οι δύο με κλασικές σπουδές που ολοκληρώσαμε και η κλασική μουσική αποτέλεσε το πρώτο σημείο επαφής μας. Στη συνέχεια οι επιρροές μας και τα ακούσματά μας που προέρχονται και από άλλους χώρους που αγαπάμε, όπως την εναλλακτική ροκ, τη jazz, το new wave, τις μινιμαλιστικές φόρμες κ.α πέρασαν από το δικό μας φίλτρο με αποτέλεσμα μέσα από τη μουσική μας να εκφράζουμε το δικό μας μουσικό κόσμο.

Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ένα οικογενειακό περιβάλλον που έχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική και γενικότερα για τις τέχνες σίγουρα αποτέλεσε καθοριστική θετική επιρροή ώστε να ασχοληθούμε σοβαρά με την τέχνη και ιδιαίτερα με τη μουσική δημιουργία.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;
Και τα δύο μπορεί να είναι «τρομακτικά» όταν είναι σε υπερβολικό βαθμό, έτσι δεν είναι; Η διαχείριση εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά.

Η συνεργασία μεταξύ δύο ανθρώπων είναι εύκολη ή δύσκολη υπόθεση; Οι συνεργασίες γενικά μεταξύ των ανθρώπων και ειδικότερα μεταξύ των μουσικών είναι μια δύσκολη υπόθεση. Διαφορετικές και δυναμικές προσωπικότητες, άλλες προτεραιότητες που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, εγωισμοί και έντονες τάσεις προβολής, γιατί καλώς ή κακώς ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι συνδεδεμένη με τον κόσμο του θεάματος, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Εμείς είμαστε μαζί αρκετά χρόνια και έχουμε περάσει πολλά μαζί, ευχάριστα και δυσάρεστα. Προφανώς έχουμε βρει τον τρόπο να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε, να σέβεται ο ένας την προσωπικότητα του άλλου και να αντέχει τις ιδιορρυθμίες του.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Ίσως τα show αυτά να αποτελούν μία διέξοδο για κάποια άτομα που θέλουν τη γρήγορη αναγνωρισιμότητα, γιατί πιστεύουν ότι θα τους δώσει περισσότερες ευκαιρίες σ’ αυτό που κάνουν. Είναι κι αυτό μια επιλογή που σε καμία περίπτωση δεν θα την κάναμε.

Τι είδους σκέψεις ή συναισθήματα σας εμπνέουν στη δημιουργία; Μας εμπνέει το καθετί που συμβαίνει στον κόσμο και μας σπρώχνει να το εκφράσουμε με μουσική. Οι στίχοι των τραγουδιών μας έχουν να κάνουν με την αγάπη, τη μοναξιά, το θάνατο, την εγκατάλειψη, την κοινωνική αδικία και την καταπίεση από όπου και αν προέρχεται. Η αφορμή να γράψουμε μπορεί να είναι ένα μουσικό έργο, ένα βιβλίο, μία ταινία, μια ξεχωριστή κουβέντα, η επιστήμη, η ανθρώπινη μοίρα, το μεταφυσικό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Πρώτα απ’ όλα να είμαστε όλοι καλά, υγιείς και δυνατοί και να κυκλοφορήσουμε το 7ο μας άλμπουμ στο άμεσο μέλλον, όταν δηλαδή περάσει όλη αυτή η περιπέτεια της πανδημίας του Κορονοϊού που ζούμε όλοι αυτή την περίοδο.

DILEMMA bio

Ευχαριστούμε
Πόπη Νταλαχάνη – Σωτήρης Τράγκας
DILEMMA
INFO: www.thedilemmaband.gr

Οι DILEMMA σχηματίστηκαν από την Πόπη Νταλαχάνη ( φωνή, κιθάρες, loops, σύνθεση) και τον Σωτήρη Τράγκα (φωνή, tenor/soprano σαξόφωνο, φυσαρμόνικες, στίχοι, σύνθεση ) στην Αθήνα. Οι δυο μουσικοί δημιουργοί, εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 2009, έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο και ήδη από το πρώτο τους άλμπουμ έκαναν αίσθηση, ενώ χαρακτηρίστηκαν ως ένα από τα πιο ουσιαστικά και πρωτότυπα σχήματα στo μουσικό χώρο λόγω της σύνθεσης οργάνων και ερμηνείας που πρότειναν.
Σαξόφωνα, κιθάρες, 2 φωνές και live electronics εμπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι με αναπάντεχους μουσικούς διαλόγους & ρυθμικές εξάρσεις και μας καλούν σε ένα καταιγισμό ήχων και λόγου, σε μία απρόβλεπτη εναλλαγή λυρισμού και αυτοσχεδιασμού. Οι Dilemma στις μουσικές παραστάσεις τους συνεπαίρνουν σ’ ένα πλούσιο ταξίδι ήχων και λέξεων, σε ένα πρωτότυπο μουσικό σύμπαν που δημιουργούν και αναπλάθουν μυσταγωγικά.
Η μουσική τους έχει επιρροές από την κλασική, τη jazz, τo art rock, το darkwave, τη folk, την ambient κ.α. Έχουν εμφανιστεί ζωντανά σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, σε πόλεις της Ελλάδας καθώς και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ έχουν γράψει μουσική για εικαστικά και θεατρικά δρώμενα. Οι εμφανίσεις τους μπορούν να συνδυαστούν με πολλές μορφές τέχνης, όπως λογοτεχνία, video art, θέατρο, εικαστικά, ενώ κάποιες φορές πλαισιώνονται από χορευτική ομάδα ή φωνητικό & ορχηστρικό σύνολο.

Δισκογραφία:

  1. PENDULUM – Μάρτιος 2009
  2. RISE UP ( recorded at Half Note Jazz Club ) – Απρίλιος 2012
  3. OBLIVION – Οκτώβριος 2014
  4. INVISIBLE JUKEBOX – Αύγουστος 2015
  5. PERSONA GRAFFITI – Οκτώβριος 2017
  6. Η ΤΕΛΕΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ (ποίηση Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ) – Οκτώβριος 2018

Info: www.thedilemmaband.gr

E-mail: [email protected], [email protected]

Λίγα λόγια για τα μέλη…

Πόπη Νταλαχάνη
Η Πόπη Νταλαχάνη ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική σε ηλικία 7 ετών, παρακολουθώντας μαθήματα κλασικής κιθάρας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην κλασική κιθάρα και στα ανώτερα θεωρητικά, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και master classes, ενώ έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι καθηγήτρια κλασικής κιθάρας – εκπαιδευτικός και έχει σπουδάσει Παιδαγωγικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι ενεργό μέλος του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου και επιμελήτρια μουσικής στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το δίκτυο. Στα φοιτητικά της χρόνια γράφονται οι πρώτες συνθέσεις και επιστρέφοντας στην Αθήνα γίνεται ενεργή κιθαρίστρια σχημάτων του λεγόμενου εναλλακτικού χώρου. Σε ένα από αυτά τα σχήματα γνωρίζει τον Σωτήρη Τράγκα, με τον οποίο δημιουργεί τους DILEMMA, που έχουν στο ενεργητικό τους 6 ολοκληρωμένα album, πρωτότυπη μουσική για εικαστικά και θεατρικά δρώμενα και πλήθος ζωντανών εμφανίσεων.

Σωτήρης Τράγκας
Ο Σωτήρης Τράγκας είναι σαξοφωνίστας, μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής και μαθηματικός που γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στο Παρίσι (C.I.M) ενώ συμμετείχε κατόπιν επιλογής σε σεμινάρια του σαξοφωνίστα των Pink Floyd, Dick Perry στο Λονδίνο. Παράλληλα σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Πληροφορική (M.Sc. in Computer Science) στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην Αγγλία. Έχει υπάρξει ιδρυτικό και απλό μέλος σε σχήματα jazz, art rock, ambient, new wave και post-rock μουσικής στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Με την κιθαρίστρια Πόπη Νταλαχάνη σχημάτισε τους DILEMMA. Έχει στο ενεργητικό του 6 full lengths studio albums (στιχουργός, συνθέτης, εκτελεστής) ως ιδρυτικό μέλος του σχήματος DILEMMA.