Career Coaching: Ο πιο αποτελεσματικός καταλύτης επαγγελματικής & προσωπικής ανάπτυξης

Σε ποιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να επιλέξει την Coaching Παρέμβαση; Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν ένα αόριστο συναίσθημα ότι η ζωή τους θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο ακριβώς να τη βελτιώσουν. Συχνά επιθυμούν να κάνουν κάποια αλλαγή, να επιτύχουν κάποιον στόχο ή να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα αλλά δεν ξέρουν πώς. Μέσω της Coaching διαδικασίας μαθαίνουν να μαθαίνουν μέσα από τις εμπειρίες τους (αυτόνομη μάθηση), να παρατηρούν και να βελτιώνουν τον εαυτό τους καθώς και τις επιδόσεις τους. Το Coaching δεν είναι Θεραπεία. Απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι υγιείς ψυχικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα καλό επίπεδο λειτουργικότητας για να μπορέσουν να παρατηρήσουν τον εαυτό τους και να θέσουν στόχους. Συνεπώς απευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σε ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν στόχους, σε ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, σε ανθρώπους που δεν εφησυχάζουν και επιθυμούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις τους. Το Coaching έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη των ανθρώπων για να μπουν σε μια σχέση ενδυνάμωσης και αυτογνωσίας χωρίς να είναι θεραπευτική. Έρχεται εν ολίγοις να καλύψει την ανάγκη του ατόμου να μιλήσει για τους στόχους του, να αρχίσει να σκέφτεται με τη λογική της στοχοθεσίας και να ενισχύσει την αυτοπαρατήρησή του.

Coaching αντί Ψυχοθεραπείας: Πότε και γιατί; Στην ψυχοθεραπεία η αυτογνωσία αποτελεί προορισμό. Στο coaching, είναι προϋπόθεση, είναι η αφετηρία. Στον χώρο της Συμβουλευτικής λέμε πως εκεί που σταματά η ψυχοθεραπεία, ξεκινάει το Coaching. Ενώ στην πρώτη η αυτογνωσία αποτελεί τελικό προορισμό, στο Coaching η αυτογνωσία αποτελεί αφετηρία. H ψυχοθεραπεία είναι ένα μακρύ ταξίδι για να ανακαλύψει το άτομο τον εαυτό του, ενώ στο Coaching το ταξίδι ξεκινά με στόχο έναν σαφή προορισμό και με εφόδιο την αυτοπαρατήρηση και την αυτογνωσία, ώστε το άτομο να ανακαλύψει με τη βοήθεια του Coach ποιες δεξιότητες, ποια θετικά στοιχεία και συμπεριφορές θα χρειαστεί να επιστρατεύσει και να καλλιεργήσει, ώστε να φτάσει στον Στόχο του.

Στην ψυχοθεραπευτική σχέση αναλύουμε και επεξεργαζόμαστε σε βάθος το παρελθόν μας. Εμπειρίες, συναισθήματα, ανθρώπους. Ενώ, λοιπόν, μία θεραπευτική παρέμβαση εστιάζει στο παρελθόν, η Coaching πρακτική είναι προσανατολισμένη στο μέλλον. Στο coaching η εικόνα του επιτυχημένου μελλοντικού εαυτού με όλα όσα θα έχει καταφέρει, κερδίσει και μάθει, θα σταθεί κινητήριος δύναμη και καύσιμο για την προσπάθειά του ατόμου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως η παρέμβαση ακυρώνει το παρελθόν. Για το coaching το παρελθόν αποτελεί ένα έδαφος για ευκαιρία μάθησης και άντλησης σημαντικών και χρήσιμων πληροφοριών για το παρόν. Τι καταφέραμε στο παρελθόν; Τι δούλεψε; Πως αυτό θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε στο παρόν;

Ποια είναι τα οφέλη της συνεργασίας με έναν Coach; Το πιο σημαντικό όφελος είναι η αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της αυτο-αποτελεσματικότητας που αποκτά κάποιος όταν έχει πλέον ξεκάθαρο προσωπικό επαγγελματικό όραμα, γνωρίζει τι θέλει να πετύχει και κατέχει το πλάνο για να το ολοκληρώσει. Το Coaching έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη των ανθρώπων για να μπουν σε μια σχέση ενδυνάμωσης και αυτογνωσίας χωρίς να είναι θεραπευτική. Έρχεται εν ολίγοις να καλύψει την ανάγκη του ατόμου να μιλήσει για τους στόχους του, να αρχίσει να σκέφτεται με τη λογική της στοχοθεσίας και να ενισχύσει την αυτοπαρατήρησή του.

Πότε είναι αποτελεσματικός ένας κύκλος συνεδριών; Η μεθοδολογία παραμένει στη βάση της ίδια, αλλά για να είναι αποτελεσματική μια συνεδρία Coaching οφείλει να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις γνώσεις και τις δεξιότητες του ατόμου ή της ομάδας εάν πρόκειται για ομαδικό πρόγραμμα. Ο Coachee έτσι μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να ανακαλύψει ή να «θυμηθεί» τις δυνατότητες που έχει για να νιώσει πιο δυνατός και να πετύχει τους στόχους που πραγματικά θέλει. Αυτό λοιπόν, στις εφαρμογές που αφορούν τον εργασιακό τομέα, βοηθά κατά συνέπεια το άτομο να έχει πολύ πιο αυξημένες επιδόσεις.

Στην καριέρα και την επαγγελματική ζωή πώς μπορεί να με βοηθήσει ένας Coach; Η αναζήτηση για την επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά από νωρίς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων, όπως είναι φυσιολογικό, δεν γνωρίζει ποια επαγγελματική πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει. Εκεί, ξεκίνα μια αναζήτηση για την εύρεση της ορθής σταδιοδρομίας, η οποία για κάποιους μπορεί και να διαρκέσει για χρόνια. Η συνεργασία με έναν Career Coach, μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο να ανακαλύψει και να ευθυγραμμιστεί με τις δεξιότητες και το όραμά του, να διαχειριστεί το άγχος του, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και τις επιδόσεις του και τέλος να επιλέξει συνειδητά πώς θα χτίσει τη σταδιοδρομία του.

Σε μια πιο εξελιγμένη φάση της καριέρας του επίσης, το άτομο σε συνεργασία με έναν έμπειρο Coach και εάν είναι πραγματικά αποφασισμένο για αλλαγή, μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών θα μπορεί να εντοπίσει ποια θα είναι η νέα του καριέρα και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο για τη μετάβαση αυτή.

Τo εύρος των θεμάτων που μπορεί να απασχολήσουν τις συνεδρίες Coaching είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η συνεργασία με έναν Career Coach μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της επαγγελματική σας ζωής, όπως για παράδειγμα εάν η δουλειά σας έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο σε εσάς και αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα χαμηλής ικανοποίησης ή burn out. Αυτή λοιπόν, είναι μια στιγμή που θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό.

Επίσης, εάν στους στόχους σας είναι να εξελίξετε την ήδη υπάρχουσα καριέρα σας, να διαχειριστείτε τις προκλήσεις του εργασιακού περιβάλλοντος, να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας, να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ή πρόκειται να αναλάβετε ένα νέο εργασιακό ρόλο, η συνεργασία σας με έναν Career Coach θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ποιος ο ρόλος ενός Career Coach; Ο ρόλος ενός Career Coach είναι να υποστηρίξει τον πελάτη του μέσα από συγκεκριμένη μεθοδολογία και εξειδικευμένα εργαλεία να δρομολογήσει τις αλλαγές που θέλει, να θέσει στόχους, να αναγνωρίσει τις δυνάμεις του και τις αδυναμίες του καθώς και να εστιάσει στα θετικά του στοιχεία για να δημιουργήσει την καριέρα που επιθυμεί.

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το περιεχόμενο των συνεδριών το φέρνει ο πελάτης, και όχι ο Coach. Ο ρόλος του Coach είναι να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει το προσωπικό του όραμα για την επαγγελματική του πορεία και να το κινητοποιήσει να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο για την εξέλιξη της καριέρας του, καθώς και να το βοηθήσει να αποκτήσει μια νέα οπτική σε καταστάσεις που φαίνονται αδιέξοδες.

Πώς να επιλέγουμε τον κατάλληλο Career Coach; Το βασικό κριτήριο στην επιλογή ενός Career Coach είναι να είναι επαγγελματίας Coach, με εκπαίδευση σε διαπιστευμένες σχολές, που ακολουθούν τον κώδικα ηθικής δεοντολογίας που ορίζουν οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί οργανισμοί Coaching. Καλό επίσης είναι να εξετάσετε την εμπειρία του καθώς και το συνολικό του επαγγελματικό προφίλ και να προτιμήστε προγράμματα τα οποία είναι πιστοποιημένα από διεθνείς συλλόγους του κλάδου, όπως το European Mentoring & Coaching Council, το Association for Coaching και το International Coach Federation.

Ο κατάλληλος Coach είναι αυτός που μέσα από τις συναντήσεις θα κάνει τον πελάτη να αισθανθεί ότι διαμορφώνεται μια μη κατευθυντικού τύπου, ισότιμη σχέση, μέσα στην οποία μπορεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, ενδυναμώνεται, έρχεται σε επαφή με τα θετικά του συναισθήματα και ενεργοποιείται. Η σχέση αυτή δηλαδή θα είναι μία συμμαχία. Το Coaching είναι εστιασμένο στο όραμα, τον στόχο, τη δράση και τη λύση και προσανατολισμένο στο μέλλον.

Στο LinkedIn σας είδαμε ότι ασχολείστε με την ανάπτυξη και ενίσχυση δεξιοτήτων στην επαγγελματική εξέλιξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων. Μιλήστε μας για αυτό. Οι συνθήκες τις οποίες βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι ιδιαιτέρως δύσκολες και αποτελούν πρόκληση για το άτομο δοκιμάζοντας συνεχώς την ψυχική του ανθεκτικότητα. Φανταστείτε λοιπόν τη θέση ανθρώπων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, που βιώνουν οποιοδήποτε είδος διάκρισης και κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα στα εργαστήρια τα οποία υλοποιώ σε συνεργασία με Φορείς και εξαιρετικούς επαγγελματίες συναδέλφους, φροντίζω για την ενδυνάμωση και ενθάρρυνση των ανθρώπων που συμμετέχουν στα προγράμματά εργασιακής ένταξης ώστε να μπορέσουν να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους . Τα προγράμματα προσαρμόζονται στο προφίλ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την επανένταξη στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή και την υποστήριξή τους σε εργασιακά θέματα. Εργαζόμαστε πάνω στην ανάπτυξη και ενίσχυση Οριζόντιων Δεξιοτήτων (Soft Skills), στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και την προετοιμασία για τη συνέντευξη. Επίσης πολύ σημαντική είναι και η μετέπειτα υποστήριξή τους για τη διατήρηση της νέας πραγματικότητας, αφού έχει πραγματοποιηθεί η αλλαγή της ζωή τους προς το θετικό. Το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς με επαγγελματισμό και η ικανοποίηση από αυτό, είναι οδηγός σε επαγγέλματα που αφορούν τον άνθρωπο όπως το δικό μου και για αυτό εξασκώ το Coaching ως μια πρακτική επιστημονικά τεκμηριωμένη και πλέον ασχολούμαι και πιο εξειδικευμένα με την Επαγγελματική Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό για την ένταξη στην απασχόληση ΑμεΑ και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων.

Βιογραφικό. Νάγια Αντωνίου.

https://www.antoniounaya.com/

https://www.linkedin.com/in/antoniounaya

https://www.facebook.com/antoniounaya

Προέρχομαι από τον τομέα των Ανθρωπιστικών και των Πολιτικών Επιστημών.

Είμαι Διεθνολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και εν συνεχεία απέκτησα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ενέργεια: Δίκαιο, Οικονομία & Στρατηγική.

Η σύνθεση των σπουδών μου, μου έδωσε τη δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι με περισσότερη ευαισθησία αλλά ταυτόχρονα με αντικειμενικότητα και οξυδέρκεια, έχοντας στο επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μέσα σε έναν οργανισμό ή στο εταιρικό περιβάλλον.
Εκπαιδεύτηκα στο Evidence-Based Coaching από το Athens Coaching Institute και εξειδικεύτηκα στο Career, Executive & Business Coaching.

Μέχρι σήμερα έχω συνεργαστεί με επιχειρήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μ.Κ.Ο. όπως η Κιβωτός του Κόσμου και το Επίκεντρο ActionAid, το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζομαι σε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες με νέους από 16 ετών και άνω και με ενήλικες, πάνω σε θέματα ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, διαχείρισης του άγχους, αύξησης επιδόσεων και διαμόρφωσης της σταδιοδρομίας τους.

Με στελέχη και ομάδες έργου, άτομα σε ηγετικές θέσεις μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερους επαγγελματίες πάνω σε θέματα επίτευξης στόχων, αύξησης επιδόσεων, διαχείρισης κρίσεων, διαχείρισης άγχους, λήψης αποφάσεων, αλλαγής καριέρας και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, υλοποιώ εργαστήρια Συμβουλευτικής Καριέρας και Ανάπτυξης Οριζόντιων Δεξιοτήτων (Soft Skills) σε φοιτητές, τελειόφοιτους και σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι στο πλαίσιο Προγραμμάτων Εργασιακής Ένταξης, καθώς και σεμινάρια Business Coaching σε άτομα που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, σε στελέχη, ομάδες έργου και σε ελεύθερους επαγγελματίες.