14-31 Μαρτίου – Αγίου Ιωαννου 10, Γλυφάδα
Η ANiMA Gallery στη Γλυφάδα παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Σταύρου Δίτσιου με τίτλο «Αθέατη Ύλη», σε επιμέλεια Νεκτάριου – Αλφρέδου Γκούβερη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Μαρτίου, και η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τη Τρίτη 31 Μαρτίου.
Ένα εικαστικό ταξίδι που εξερευνά τα όρια μεταξύ του ορατού κόσμου και της εσωτερικής πνευματικότητας…
Αθέατη Ύλη
Η «Αθέατη Ύλη» αποτελεί ενότητα της σειράς «Φύση» και εξετάζει την αόρατη ενέργεια που διαπερνά την ύλη και τη μορφή. Στα έργα του Σταύρου Δίτσιου, η φύση δεν απεικονίζεται· γίνεται βιωμένη εμπειρία. Το δάσος, ο βυθός, το φως, η υγρασία και η σκιά μετασχηματίζονται σε εσωτερικά τοπία, σε παλμούς και σιωπηλές αναπνοές, όπου η ύλη συνδέεται με την ενέργεια και η μορφή γίνεται φορέας αίσθησης.
Η ζωγραφική πράξη εισχωρεί στη φύση· δεν στέκεται απέναντί της. Τα όρια του «εγώ» διαλύονται, η ύλη αποσυντίθεται και ξανασχηματίζεται μέσα στην ενέργεια. Η αφαίρεση δεν είναι επιλογή· είναι ανάγκη. Απομακρύνεται το περιττό, αποκαλύπτεται η ουσία, και ο παλμός γίνεται αντιληπτός σε κάθε κίνηση, σε κάθε υφή, σε κάθε χρωματική στιβάδα.
Τα έργα συγκροτούν έναν χώρο συνάντησης ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, στην ύλη και την ενέργεια, στο βλέμμα και τη μνήμη. Η έκθεση δεν προτείνει απλώς εικόνες· δημιουργεί εμπειρίες, αναπνοές που γεμίζουν τον χώρο και καλούν τον θεατή να σταθεί μέσα στον παλμό της φύσης, να βιώσει την ύλη ως παρουσία και την ενέργεια ως ένταση.
Η «Αθέατη Ύλη» είναι μια διαδρομή όπου η φύση επιστρέφει μέσα από την αίσθηση, η ύλη αποκτά ψυχή και η τέχνη γίνεται γέφυρα ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, στη μορφή και την εμπειρία, στο σώμα και στη μνήμη. Κάθε έργο είναι μια στιγμή όπου το βλέμμα συναντά τον παλμό, και η δημιουργία ανακαλεί τον θεατή σε μια σιωπηλή αλλά έντονη συμμετοχή στον κόσμο της ενέργειας και της ύλης.

Σταύρος Δίτσιος
Ο εικαστικός που μεταμορφώνει την ύλη σε πνεύμα και τον καμβά σε ένα φιλοσοφικό σύμπαν
Ο Σταύρος Δίτσιος αντλεί έμπνευση από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το έργο του διακρίνεται από έντονο συμβολισμό, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε βασικά υπαρξιακά ερωτήματα. Καταργεί τη ρεαλιστική μορφή, διατηρώντας ωστόσο το περιεχόμενο, και αποτυπώνει στους πίνακές του τις διαρκείς του αναζητήσεις γύρω από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η τεχνολογία και τα αδιέξοδά της, ο άνθρωπος σε σχέση με τη φύση, η ζωή ως μια παγκόσμια διαστολή και η αέναη μεταβολή της ενέργειας και της δημιουργίας αποτελούν βασικούς άξονες του πολυεπίπεδου έργου του.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλία, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας.
Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα εκτείνεται δυναμικά και στον χώρο των παραστατικών τεχνών, με ιδιαίτερη έμφαση στη σκηνογραφία, τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή σεναρίων έργων για κλασικό μπαλέτο και θέατρο. Μέσα από αυτή τη σύνθεση τεχνών, μεταφέρει τη ζωγραφική του σκέψη στη σκηνή, μετατρέποντας τον χώρο σε ένα ζωντανό εικαστικό περιβάλλον όπου η εικόνα, η κίνηση και ο λόγος συνυπάρχουν σε μια ενιαία ποιητική αφήγηση.
Έχει παρουσιάσει επτά δικά του έργα στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης για κλασικό μπαλέτο, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη σκηνογραφία, τη σκηνοθεσία και τα σενάρια των παραγωγών. Οι παραστάσεις αυτές αποτελούν ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές συνθέσεις, όπου η εικαστική του γλώσσα μετασχηματίζεται σε τρισδιάστατη εμπειρία φωτός, κίνησης και μύθου. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι το «Πλανήτης Γη – Χρυσήλια και το Ρομπότ», στο οποίο η φιλοσοφική του αναζήτηση συναντά τη μουσική και τη χορευτική έκφραση, δημιουργώντας μια αρμονική και βαθιά συμβολική σκηνική πρόταση.
Παράλληλα, εκφράζεται και μέσα από τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών, όπου η αθωότητα συναντά τη φιλοσοφική διάσταση της φαντασίας.
Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διεθνές επίπεδο, σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Παρίσι, Μονακό, Πράγα, Ζυρίχη, Βιέννη, Μιλάνο, Φλωρεντία, τ Τορίνο, Βενετία και η Μάντοβα, καθώς και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Έχει εκθέσει σε μουσεία και ιστορικούς χώρους, μεταξύ άλλων στο Palazzo della Cancelleria στο Βατικανό, όπου έχει λάβει διεθνές βραβείο, στο Art and Science Museum, Μιλάνο, στο Παλάτι του Μποργκέζε, Φλωρεντία, στο Museo Francesco Gonzaga, Μάντοβα στο Yukyung Art Museum, Σεούλ, Topic Salon στην Πράγα και το Raum Salmgasse στη Βιέννη, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή απήχηση του έργου του.
Η τέχνη του είναι ριζικά προσωπική και ταυτόχρονα βαθιά οικουμενική. Υπερβαίνει τα όρια μεταξύ ύλης και συναισθήματος, μορφής και αφήγησης, προτείνοντας μια εικαστική και σκηνική δημιουργία που αντανακλά τα βάθη της ανθρώπιπινης συνείδησης.
Στο πλαίσιο της διεθνούς καλλιτεχνικής του παρουσίας, προτάθηκε ως μέλος της κριτικής επιτροπής της 4ης Μπιενάλε Λάρνακας, αναγνώριση της μακρόχρονης πορείας του και της συμβολής του στη σύγχρονη εικαστική σκέψη.
Έργα του ανήκουν σε μόνιμες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο Μουσείο Βορρέ (Αθήνα), Ελλάδα,στο Yukyung Art Museum (Σεούλ),Νότια Κορέα, στο Luigi Bellini Museum (Φλωρεντία),Ιταλία, στο Osten Museum of Drawing (Σκόπια), στο Μουσείο Πιερίδη (Λάρνακα),Κύπρος, στην Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (Φλωρεντία),Ιταλία, στο Museo Francesco Gonzaga (Μάντοβα), Ιταλία και στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (Αθήνα), Ελλάδα, καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.




































