87 χαρακτικά για τις «Εκδόσεις ΚΑΠΑΝΙ» (Τα χαμένα χαρακτικά)

Έκθεση του Βασίλη Καρκατσέλη

Εγκαίνια το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου από τις 19.00
στην Γκαλερί ΆΘΩΝΟΣ aRT sPACE’
(Παπαμάρκου 25), Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη.
στο πλαίσιο του στο «Παπαμάρκου Street Party»

Λίγα λόγια για τα «χαμένα χαρακτικά».
Κάπου στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του Εικοστού Πρώτου αιώνα, μια και επιζήσαμε της μεγάλης καταστροφής του πλανήτη που περίμεναν οι δήθεν γνώστες και είχαν ονοματίσει σαφώς οι προφήτες , άρχισε μία συνεργασία με τις Εκδόσεις Καπάνι και τον Αστέριο Κ. Γούσιο.
Εκδόσεις ποιητικών συλλογών με κινητά στοιχεία, που θα συνοδεύονταν από χαρακτικά, τα οποία, επίσης, θα τυπωνόντουσαν κατ ευθείαν από τη μήτρα (όπως την προ offset εποχή).
Τα χαρακτικά, δεν έπρεπε να εικονογραφούν, δεν έπρεπε να ορίζουν θεματικές. Η φόρμα τους θα ήταν και το περιεχόμενο.

Η πρώτη έκδοση ήταν το «Φωτοτυπείο» με ποίηση του Απόστολου Μαϊκίδη. Ακολούθησαν άλλες δύο και οι προετοιμασίες για ένα ακόμη τόμο, που ποτέ δεν πήρε σάρκα και οστά.
Η παραγωγή τους, όπως συμβαίνει συνήθως στις εκδόσεις, απαιτούσε το υλικό να παραδοθεί «εχθές». Η δουλειά μου ήταν να σκαλίσω τις εικόνες που θα κοσμούσαν την έκδοση, σε συνεργασία ή σύμφωνα με τις επιθυμίες των ποιητών. Αυτοί δίνανε την κατεύθυνση, αυτοί επιθυμούσαν ύφος και με αυτούς δουλευόταν και συζητιόταν τα προσχέδια ή τα δείγματα, μέχρι τη στιγμή που έμπαινε φουριόζος ο εκδότης στο εργαστήριο, έπαιρνε τις μήτρες και γινόταν καπνός.
Η δουλειά φέρνει δουλειά, και η πίεση της δημιουργίας, προς διαφορετικές ενίοτε κατευθύνσεις, δεν επέτρεψε να αναζητηθούν και να γυρίσουν στο εργαστήριο ή την αποθήκη οι σκαλισμένες μήτρες μου, μετά την κυκλοφορία του κάθε βιβλίου ή έστω στο κλείσιμο του κύκλου αυτού. Συνέτεινε και η περίπτωση μιας επανέκδοσης, μια και σύντομα είχαμε εξάντληση των εκδόσεων. Θα, συνέβαινε με την πρώτη ευκαιρία, που όμως δεν περίσσεψε ποτέ. Άλλωστε, το παρελθόν, μας ήταν πάντα μακρινό και απροσπέλαστο καθώς δουλεύαμε μόνο με το αύριο, που πάντα ήταν κι όλας σήμερα. Χρόνο είχαμε μπροστά μας, χρόνο, όμως, ποτέ δεν έφτανε. Έτσι τα χρόνια πέρασαν, το τυπογραφείο έκλεισε και όταν σε κατοπινούς, πρόσφατους, χρόνους (και κάτω από την πίεση φίλων) τις αναζήτησα (από τις οποίες τυπώνονται τα χαρακτικά), μου δόθηκε η απάντηση ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη τους.
Έτσι η παρουσία του συνολικού εκείνου χαρακτικού έργου, έπρεπε να γίνει, αφού δεν υπήρχαν οι αυθεντικές μήτρες, με έναν άλλο ιδιότυπο τρόπο. Άνοιξαν οι φάκελοι με τα τυπωμένα δείγματα, διαλέχτηκαν τα καλλίτερα από αυτά, σκαναρίστηκαν και τυπώθηκαν από μηχάνημα σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι εκτυπώσεις αυτές έγιναν το 2018 για τις ανάγκες της παρουσίασής τους από την ΑΘΩΝΟΣ aRT sPACE (Παπαμάρκου 25), στο πλαίσιο της ετήσιας πολυμορφικής εκδήλωσης «Γιορτή της οδού Παπαμάρκου 2018».
Τα έργα είναι τυπωμένα σε 30 αριθμημένα αντίτυπα. Όλα είναι υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη και σφραγισμένα με σήμανση στην πίσω πλευρά. Η σειρά 1/30 και 2/30 είναι τυπωμένη σε χαρτί FABRIANO 110 gr. και όλες οι υπόλοιπες σε χαρτί HAHNEMULE Fine Art, 180 gr.
Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει κάποια έργα στους τοίχους και θα μπορέσει να ξεφυλλίσει το σύνολο των έργων του κάθε φακέλου και όχι μόνον αυτά που τελικά περιελήφθησαν στην κάθε έκδοση.

Λίγα λόγια για την ‘ΆΘΩΝΟΣ aRT sPACE’
Είναι ένας χώρος τέχνης, για την εφαρμοσμένη της πλευρά της τέχνης, στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης (Περιοχή Πλατείας Άθωνος, από όπου και το όνομα).
Η «γκαλερί» αυτή αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και φιλοξενεί έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών. Στόχος του είναι να φέρει την τέχνη της πόλης για την πόλη στην καθημερινότητα, δίνοντάς της όμως μία άλλη διάσταση, βάζοντάς την σε χρηστικά αντικείμενα. Μότο της το: « Η Ελληνική τέχνη κυκλοφορεί παντού στον πλανήτη μέσω των χρηστικών αντικειμένων που την φέρουν και όχι μόνο μέσω εκθέσεων».
Σε αυτήν ο επισκέπτης μπορεί να δει και απολαύσει στην πρωτότυπη μορφή του το αυθεντικό καλλιτεχνικό έργο και ακριβώς δίπλα του κάποιες εκδοχές αυτού σε χρηστικά αντικείμενα, όπως κούπες, πιάτα, θήκες, ρούχα, μπλούζες, σουβέρ, μαγνητάκια, μπρελόκ, τσάντες κτλ, ως ποιοτικά αναμνηστικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, ως μοναδικά δώρα.
Με δεδομένο το μικρό τιράζ κυκλοφορίας, και όχι βιομηχανοποιημένο αυτό ξεχωριστά μοναδικό αντικείμενο, οι τιμές είναι πολύ φτηνές.

Η σελίδα της ‘ΆΘΩΝΟΣ aRT sPACE’ στο FB:
https://www.facebook.com/%CE%86%CE%98%CE%A9%CE%9D%CE%9F%CE%A3-ART-SPACE-2061207070774871/

Την ημέρα των εγκαινίων (29 Σεπτεμβρίου 2018), στις 19.00, θα λειτουργεί στο χώρο και εργαστήριο χαρακτικής(ανοικτό στο κοινό του) . Θα παρουσιαστούν από τον καλλιτέχνη τεχνικές χάραξης, το κοινό θα σκαλίσει τις δικές του μήτρες και θα τυπώσει το έργο του, που θα πάρει στο σπίτι «εις ανάμνησην».

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:
Βασίλης Καρκατσέλης τηλ. 6942 860 890