Το ρεστοράν στο τέλος του σύμπαντος: Βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Ντάγκλας Άνταμς από τις εκδόσεις Μίνωας

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Ντάγκλας Άνταμς, τον συγγραφέα που ταξίδεψε γενιές αναγνωστών στον Γαλαξία! Ο Άνταμς επαναδιαμόρφωσε το τοπίο της επιστημονικής φαντασίας με τη χιουμοριστική και ευφυέστατη γραφή του, όπως και με την ικανότητα να πλάθει τόσο αληθοφανείς φανταστικούς κόσμους. Οι αναγνώστες που γνωρίζουν ήδη το έργο του ξέρουν πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερο και μοναδικό συγγραφέα με αστείρευτη φαντασία… τώρα ήρθε ο καιρός να τον γνωρίσουν και οι νέοι αναγνώστες!

Κείμενο οπισθόφυλλου:

Το απόλυτο hot spot για μια βραδιά αποκαλυπτικής διασκέδασης και εκλεκτού φαγητού, όπου το φαγητό μιλάει από μόνο του (κυριολεκτικά), σας περιμένει!

Ο κοσμικά εκτοπισμένος Άρθουρ Ντεντ που κατάφερε την τελευταία στιγμή να σωθεί από την καταστροφή της Γης χάρη στον φίλο του Φορντ Έσκορτ –ευτυχώς ήξερε να κάνει οτοστόπ στους ιπτάμενους δίσκους– συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τους πολεμοχαρείς Βόγκον. Στους παράξενους συντρόφους του συγκαταλέγονται η Τρίσια Μακμίλιαν –ή Τρίλιαν–, η οποία είχε εγκαταλείψει τον πλανήτη έξι μήνες νωρίτερα, ο Ζάφοντ Μπίμπλιμπροξ, πρώην πρόεδρος του γαλαξία, και ο Μάρβιν, το καταθλιπτικό ρομπότ.

Επόμενος προορισμός τους το Μιλιγουέις, γνωστό ως το Ρεστοράν στο Τέλος του Σύμπαντος, ένα εστιατόριο πέντε αστέρων που βρίσκεται στο τέλος του χρόνου και της ύλης.

Θα τα καταφέρουν; Δύσκολη η απάντηση! Το μόνο σίγουρο είναι ότι, παρότι το διαστημόπλοιό τους ταξιδεύει νωχελικά στο μελανό σκοτάδι του διαστήματος, είναι έτοιμοι να αναστατώσουν το σύμπαν!

Έγραψαν για το βιβλίο

«Αυτό που είναι τόσο διασκεδαστικό είναι πόσο διασκεδαστικός φαίνεται ο γαλαξίας μέσα από τη σαρδόνια ματιά του Άνταμς».- Detroit Free Press

«Ο Ντάγκλας Άνταμς είναι αξεπέραστος σατιρικός συγγραφέας».- Washington Post Book World

«Πνευματώδης και έξυπνος, ο δημιουργός συνδυάζει το απίθανο με το συνηθισμένο. Πρόκειται για μια καταπληκτική σύνθεση χιούμορ, περιπέτειας και φιλοσοφίας».- The Guardian

«H ιδιοφυΐα του Άνταμς ρίχνει τους αναγνώστες σε μια πλοκή που φαίνεται να πηγαίνει παντού και πουθενά, και μετά ξαφνικά τοποθετεί τα κομμάτια στη θέση τους… Γοητευτικός».- The Baltimore Sun

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντάγκλας Άνταμς γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ στις 11 Μαρτίου του 1952. Σπούδασε στο Μπρέντγουντ του Έσεξ και στο Κολέγιο Σεν Τζον.

Στις 8 Μαρτίου του 1978 παίχτηκε στο ραδιόφωνο του BBC το πρώτο επεισόδιο του The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, που έγραφε ο ίδιος. Η σειρά γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. Το 1979 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο, βασισμένο στη ραδιοφωνική σειρά, και τον επόμενο χρόνο συνέχισε με το The Restaurant at the End of the Universe. Οι περιπέτειες του Άρθουρ Ντεντ στον χαοτικό γαλαξία μας δημιούργησαν έναν κύκλο φανατικών οπαδών. Η σειρά διασκευάστηκε και για την τηλεόραση και ο Άνταμς συνέχισε γράφοντας το τρίτο βιβλίο, Life, the Universe and Everything (1982). To 1984 κυκλοφόρησε το τέταρτο και –θεωρητικά– τελευταίο βιβλίο, το So Long and Thanks for All the Fish, έτσι ώστε να είναι η πρώτη τριλογία που αποτελείται από τέσσερα βιβλία. Τελικά, όμως, υπήρξε και πέμπτο βιβλίο, το Mostly Harmless (1992). Η σειρά μεταφέρθηκε επίσης στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει γίνει και ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Ο συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 49 ετών, στις 11 Μαΐου 2001 στη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τη γυναίκα του και την κόρη του.

Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανίτης, ISBN:  978-618-02-2246-3, Σελίδες:  296, Ημ. Έκδοσης: 01/11/2022, Τιμή: 15,50€