Το πιο φτηνό νησί της Ελλάδας

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Μπορείτε να περάσετε 2 άτομα για μια βδομάδα, με όσο θα πληρώνατε ημερησίως για δυο ξαπλώστρες στην Μύκονο. Μιλάω για τους Φούρνους, την συστάδα νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και την Σάμο. Τα πάντα εδώ είναι αγνά και καθαρά. Οι παραλίες, ο αέρας, τα νερά, το φαγητό, οι άνθρωποι…

Τα νησάκια αυτά πρέπει να τα διαλέξουν όσοι δεν έχουν budget, όσοι είναι ερωτευμένοι, όσοι θέλουν ησυχία και ξεγνοιασιά, όσοι θέλουν να κάνουν διατροφή με ψάρια και θαλασσινά και όσοι θέλουν να καθαρίσουν τα μέσα τους καταπίνοντας καθημερινά το περίφημο μέλι του νησιού. Α, κι όσοι θέλουν να κάνουν γυμνισμό!

Άκου να μαθαίνεις: Από Πειραιά μετ’ επιστροφής 79 ευρώ. Στήστε τη σκηνή σας στο ελεύθερο (δωρεάν) κάμπινγκ της παραλίας Πετροκόπι. Εάν πάλι θέλετε κάποιες ανέσεις, κατευθυνθείτε στα δωμάτια “Ευτυχία” με 35 ευρώ το δίκλινο. Για το φαγητό, με 10-12 ευρώ τρώτε φρέσκο ψάρι του σκασμού. Σύνολο, 2 άτομα, για 6 μέρες, 500ευρώ. Όπως το είπα. 500 δίνεις την ημέρα – για ένα καναπέ παραλίας στην Μύκονο.

Διακοπές στους Φούρνους

Σήμερα οι Φούρνοι έχουν γύρω στους 1.350 μόνιμους κάτοικους, οι οποίοι μένουν μόνιμα μόνο στο κεντρικό νησί και στην Θύμαινα. Ο Άγιος Μηνάς κατοικείτο παλαιότερα, αλλά τώρα υπάρχει μόνο το Μοναστήρι στο οποίο τελούνται γάμοι και βαφτίσια. Κύρια ασχολία των μονίμων κατοίκων είναι η πλούσια αλιεία από το πέρασμα των ψαριών που σημειώνεται στη περιοχή. Επίσης, οι Φούρνοι είναι ονομαστοί και για το μέλι τους. Παράγεται μέλι από θυμάρι, ρείκι και άλλα φυτά.

Παρ’ όλο που όλοι λένε Φούρνοι Ικαρίας, διοικητικά οι Φούρνοι υπάγονται στο νομό Σάμου. Τα νησάκια αυτά έγιναν γνωστά για την άγρια ομορφιά τους, για τις στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και ελευθερίας που προσφέρουν.

Τι θα φάμε;

Στα ταβερνάκια της Χώρας και της Χρυσομηλιάς το φρέσκο ψάρι είναι άφθονο και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-12 ευρώ. Στις 15 Αυγούστου φροντίστε να είστε στο πανηγύρι της Παναγίας στο λιμάνι όπου με 5 ευρώ θα φάτε του σκασμού ντόπιους παραδοσιακούς μεζέδες. Φεύγοντας μην ξεχάσετε να αγοράστε το εξαιρετικό ντόπιο…

Η συνέχεια με πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες εδώ: https://bit.ly/3hV3e5R