Ταινίες στην Τρούμπα

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο κόσμος μπορεί να “ψόφαγε” για κωμωδίες, αλλά κάποια στιγμή έγιναν της μόδας και τα δράματα. Και μάλιστα τα δράματα που έφταναν στα άκρα. Πρόσωπα και καταστάσεις ξένα στις περισσότερες Ελληνικές οικογένειες, που όλοι εύχονταν “μακριά από μας” αλλά όλοι έτρεχαν στο σινεμά να τα δουν.

Μια περιοχή που ήταν γνωστή και ξακουστή για μύρια όσα κακά, ήταν η Τρούμπα, πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Μια περιοχή γεμάτη με μπαράκια και οίκους ανοχής που μάζευε κάθε παραβατικό στοιχείο που υπήρχε. Πόρνες, νταβατζήδες, κλέφτες, τοκογλύφοι, ναρκομανείς, δολοφόνοι, πρώην φυλακισμένοι, όλοι είχαν την Τρούμπα στέκι τους. Θύματα, οι ανυποψίαστοι, τα νεαρά αγόρια και οι ναυτικοί.  

Οι επίσημα δηλωμένες πόρνες ήταν γύρω στις 500, δουλεύοντας είτε ως αρτίστες στα καμπαρέ είτε ως ιερόδουλες στα 57 περίπου καταγεγραμμένα σπίτια, οι οποίες περνούσαν υποχρεωτικά κάθε βδομάδα από ιατρική εξέταση. Ωστόσο υπήρχαν και οι «καλντεριμιτζούδες» δηλαδή οι αδήλωτες που έκαναν πιάτσα στο πεζοδρόμιο ή σε κρυφά αδήλωτα σπίτια και τις κυνηγούσε η αστυνομία. Κάθε φορά που έφτανε ο αμερικάνικος στόλος, ο αριθμός των κοριτσιών εκτοξευόταν από 500 στις 2.000!

Απ’ όλες τις ταινίες που αφορούσαν την Τρούμπα, διάλεξα τις 5 + 1 πιο χαρακτηριστικές, που έχουν και κάτι κοινό το οποίο θα αποκαλύψω στο τέλος του άρθρου…

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3Daud6h