Συνέντευξη με τον Ανδρέα Βέργο

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφιών: Αλέξανδρος Καρατζάς

Με μακρά ιστορία από το 1989, η VERGOS Auctions εξειδικεύεται στις δημοπρασίες στα έργα τέχνης, παλαιά και σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες καθώς και στα φιλελληνικά και ιστορικά αντικείμενα. Με αφορμή την πρόσφατη, ιδιαίτερα επιτυχημένη φιλανθρωπική δημοπρασία που διοργάνωσε o Οίκος δημοπρασιών και το Κτήμα ΣΚΟΥΡΑΣ για την υποστήριξη της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή, συνομιλήσαμε με τον Ανδρέα Βέργο, Managing Director της VERGOS Auctions.

Διοργανώσατε πρόσφατα μία εξαιρετικά επιτυχημένη δημοπρασία για την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, στο Κτήμα ΣΚΟΥΡΑΣ στο Άργος. Ποιό ήταν το σκεπτικό πίσω από αυτήν την ενέργεια κοινωνικής υπευθυνότητας; Ο Οίκος μας διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας και υποστήριξης με το συγκεκριμένο Σωματείο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους. Με αυτό κατα νου, όταν συζητήσαμε με τον γνωστό οινοποιό και ιδιοκτήτη του Κτήματος ΣΚΟΥΡΑ, Γιώργο Σκούρα το ενδεχόμενο της συνδιοργάνωσης μίας φιλανθρωπικής δημοπρασίας, προτείναμε όλα τα έσοδα να δοθούν στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ξέροντας ότι κάθε ευρώ που θα συγκεντρωνόταν θα έπιανε τόπο. Και προς μεγάλη του τιμή, ο Γιώργος Σκούρας αποδέχθηκε την πρότασή μας.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δύο συλλεκτικές φιάλες πουλήθηκαν στην τιμή ρεκόρ για την ελληνική αγορά κρασιού, προς 6.000€ η κάθε μία. Ποιοί λόγοι θεωρείτε ότι ανέβασαν την τιμή σε αυτά τα πρωτοφανή για την ελληνική πραγματικότητα επίπεδα; Καταρχήν, πιστεύω ότι η επιτυχία της δημοπρασίας – συγκεντρώθηκαν συνολικά 21.000 € – οφείλεται κατά κύριο λόγο στον σπουδαίο σκοπό για τον οποίο διοργανώθηκε και φυσικά, στην εντυπωσιακή συμμετοχή του κοινού. Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς, την προθυμία με την οποία ανταποκρίνεται ο κόσμος σε καλέσματα υποστήριξης προς τους συνανθρώπους μας. Το έχουμε δει και σε άλλες πρόσφατες περιπτώσεις, όπως στις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετείχαν στη δημοπρασία και συνεισέφεραν στη συγκέντρωση του αξιόλογου αυτού ποσού. Εμείς από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πορεία του Σωματείου και ήδη προγραμματίζουμε την επόμενη φιλανθρωπική μας δημοπρασία η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, στο Βυζαντινό Μουσείο.

Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με τον χώρο της Τέχνης και των δημοπρασιών ειδικότερα; Απολύτως φυσικά! Μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο η τέχνη ήταν μέσα στην καθημερινότητά μας.  Η μητέρα μου, Νίκη Ελευθεριάδη, είναι ζωγράφος ακολουθώντας τα χνάρια του παππού μου, του ζωγράφου Τάκη Ελευθεριάδη. Ο πατέρας μου, Πέτρος Βέργος, συλλέκτης και ο ίδιος, μπήκε στο χώρο των δημοπρασιών πολύ νέος, ορμώμενος από την αγάπη του τόσο για την ελληνική τέχνη όσο και για τα βιβλία και τα φιλελληνικά αντικείμενα. Εγώ σπούδασα 3D graphic design, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί μία μορφή σύγχρονης τέχνης. Η επαφή μου με την τέχνη λοιπόν, προέκυψε πολύ αβίαστα. Με τον χώρο των δημοπρασιών ασχολούμαι από το 2014, οπότε και ανέλαβα την διοίκηση της  εταιρίας. Από τότε και μέχρι σήμερα, η σχέση μου με την Τέχνη μέρα με την ημέρα, γίνεται ολοένα και πιο βαθιά και ουσιαστική, θα μπορούσα να πω, μία σχέση ζωής. 

Πώς αισθάνεστε να βρίσκεστε “στο τιμόνι” του μεγαλύτερου Οίκου δημοπρασιών στην Ελλάδα στην ηλικία των 36 χρόνων; Μεγάλη ευθύνη και μεγάλο ενθουσιασμό ταυτόχρονα. Ευθύνη γιατί θα πρέπει να διαφυλαχθεί η φήμη και το κύρος του Οίκου που χτίστηκαν ως αποτέλεσμα σοβαρής δουλειάς και επίμονης προσπάθειας πολλών χρόνων και μας καθιέρωσαν στην κορυφή των Οίκων δημοπρασιών στην Ελλάδα. Ενθουσιασμό από την άλλη, γιατί με τον σωστό προγραμματισμό και τις δυνατότητες που μας παρέχει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία (ενδεικτικά αναφέρω τις διαδικτυακές δημοπρασίες οι οποίες κερδίζουν ολοένα έδαφος), έχουμε την προοπτική να συμμετέχουμε επάξια στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά Ελληνικής τέχνης με ακόμη περισσότερες δημοπρασίες και νέες κατηγορίες.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν ενδιαφερόμενο νεαρής ηλικίας που θα ήθελε να ξεκινήσει τη συλλογή του; Θα συμβούλευα τον όποιο ενδιαφερόμενο, να εμπιστεύεται το ένστικτό του και το αισθητικό του κριτήριο, όπως και να απευθύνεται πάντα σε αναγνωρισμένους οίκους για συμβουλές και καθοδήγηση. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να έρθουν σε άμεση επαφή με την ελληνική τέχνη και ιστορία. Γι’ αυτό άλλωστε και μέχρι προ πανδημίας, οι εκθέσεις που διοργανώναμε με τα έργα προς δημοπράτηση, ήταν ανοιχτές για το κοινό. Επίσης, πρόσφατα προσθέσαμε μία νέα κατηγορία με εξαιρετικά έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, που ξεκινούν από πολύ προσιτές τιμές. Με αυτήν την κίνηση, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε όσους επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρωτότυπα έργα σε οικονομικές τιμές και είδαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, ιδιαίτερα το πιο νεανικό, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.