Πόπη ∆έδε-∆εσύλλα: “Στο βιβλίο μου δεν είχα καμία ιδεοληψία ή προκατάληψη αναφερόμενη σε καταστάσεις που έζησα και με έκαναν να πονέσω”

Συνέντευξη της συγγραφέως Καλλιόπης Δέδε-Δεσύλλα, συγγραφέα του βιβλίου «Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος

«Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού»: Όσα περιγράφω είναι αληθινά περιστατικά όπως τα έζησα στην επαρχία και αργότερα στην Αθήνα.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας «Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος. Το βιβλίο μου είναι ηθογραφικό, κοινωνικό και ιστορικά αιχμηρό. Μέσα από αληθινά περιστατικά ξετυλίγεται το κλίμα κάθε εποχής. Αναφέρομαι στις ταραγμένες δεκαετίες  του ’50, του ’60, στη χούντα και φθάνω ως τις μέρες μας. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει γεγονότα που θα τον συγκινήσουν, θα τον εντυπωσιάσουν και θα τον παραξενέψουν.

Πόσο σας επηρέασε η δημοσιογραφική σας ιδιότητα στη συγγραφή του βιβλίου; Στα άρθρα μου προσπαθούσα να αναδεικνύω την αλήθεια χωρίς να με επηρεάζει η προσωπική μου άποψη. Και στο βιβλίο μου δεν είχα καμία ιδεοληψία ή προκατάληψη αναφερόμενη σε καταστάσεις που έζησα και με έκαναν να πονέσω.

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το βιβλίο; Το πρόσωπο που με ενέπνευσε να γράψω το βιβλίο υπήρξε και ήταν η νοικοκυρά τού πλίθινου σπιτιού με τα εννέα παιδιά, το πρότυπο της γειτονιάς, το συναξάρι κάθε πικραμένου. Οι τοίχοι του πλίθινου σπιτιού μοσχοβολούσαν. Το πλίθινο σπίτι ανέδιδε ευτυχία. Και το πλίθινο σπίτι με δίδαξε ότι ευτυχία είναι η αγάπη, η τιμιότητα και η αλληλεγγύη. Το δεύτερο γεγονός που ήθελα να καταγράψω ήταν ο αποκλεισμός από τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτερες και ανώτατες σχολές τον Σεπτέμβριο του 1967 των μαθητών εκείνων των οποίων οι γονείς ήταν αριστεροί ή θεωρούνταν αριστεροί. Το μέτρο αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε τότε και αμφισβητήθηκε ευρέως.

Ποιες είναι  οι επιπτώσεις της 7ετούς χούντας στην ελληνική ιστορία; Η επταετία της χούντας κατέχει μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία. Ανέτρεψε το δημοκρατικό πολίτευμα, κατήργησε το Σύνταγμα, τη Βουλή, την ελευθερία του Τύπου και του λόγου. Ταλαιπώρησε και βασάνισε χιλιάδες πολίτες, γέμισε τα ξερονήσια. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας μετά την πτώση της χούντας ήταν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο από ότι ήταν πριν από την εγκαθίδρυσή της. Και ο τραγικός της επίλογος, άνοιξε την πόρτα και εισέβαλαν οι Τούρκοι  στην Κύπρο και την διχοτόμησαν το 1974.

Υπάρχει ελευθερία στις μέρες μας; Η ελευθερία δεν έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού. Ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη ήταν και είναι το τρίπτυχο της προόδου και του πολιτισμού στην Ευρώπη. Σήμερα, 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο και τη δημοκρατική μεταπολίτευση, οφείλουμε να την υπερασπιστούμε και να την βαθύνουμε απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό που ξανασηκώνουν κεφάλι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και την απειλούν θανάσιμα. Στην Ελλάδα της κρίσης βλέπουμε να συρρικνώνονται τα ατομικά και συλλογικά  δικαιώματα. Επίσης διαπιστώνουμε να πλήττεται η ελευθερία του λόγου λόγω χαλκευμένης και μη αδέσμευτης πληροφόρησης.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο; Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι ο «Καραϊσκάκης» του Δημήτρη Φωτιάδη. Σε αυτό έμαθα την αλήθεια για το ’21 και όχι όπως την διδαχτήκαμε στο σχολείο. Σκεφτείτε ότι αυτό το βιβλίο είχε απαγορέψει η χούντα.

Σε τι ποσοστό αυτά που περιγράφετε είναι αυτοβιογραφία; Όσα περιγράφω είναι αληθινά περιστατικά όπως τα έζησα στην επαρχία και αργότερα στην Αθήνα. Αναφέρω καταστάσεις και βιώματα γειτόνων, φίλων, συγγενών, συμφοιτητών και συμφοιτητριών, για τα οποία είχα άμεση γνώση ανεξάρτητα αν είχα ή όχι προσωπική συμμετοχή.


Πόπη Δέδε-Δεσύλλα
Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού
Τιμή: 13.80 ευρώ, Σελίδες: 224
ISBN: 978-960-499-450-2
Εκδόσεις Τόπος

Το «πλίθινο σπίτι» υπήρξε, όπως υπήρχαν πολλά τέτοια σπίτια σε όλη τη μεταπολεμική Ελλάδα. Ένα σπίτι χτισμένο με συλλογική εργασία στις παρυφές μιας επαρχιακής πόλης, όπου κατοικούσε μια οικογένεια βιοπαλαιστών με εννέα παιδιά. Και η «δύναμή» του δεν ήταν άλλη από την αξιοπρέπεια, τη λεβεντιά, την αγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη. Μια δύναμη που ξεπερνούσε τους πλίθινους τοίχους και ακτινοβολούσε σε όλη τη γειτονιά.
Σαν σε κινηματογραφική ταινία, η συγγραφέας ζωντανεύει αληθινά περιστατικά από τις ταραγμένες δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70 και τη μεταπολίτευση, όπως τα έζησαν τα πρόσωπα του βιβλίου και η ίδια στην επαρχία και αργότερα στην Αθήνα. Mε αφήγηση τρυφερή και συγκινητική, ιστορικά ακριβή και αιχμηρή, αποκαλυπτική και ενίοτε ελαφρώς ειρωνική. Περιγράφει επίσης τις βαρύτατες συνέπειες της χούντας, τις ανεκπλήρωτες και διαψευσμένες ελπίδες της δημοκρατικής μεταπολίτευσης.
Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στη φτώχεια και την απληστία, στην ντομπροσύνη και την υποκρισία, στην αξιοπρέπεια και τη δουλικότητα, στην περηφάνεια και την υποταγή. Συνολικά αναδεικνύει τη διαχρονική υπεροχή των αξιών του σκεπτόμενου κοινωνικού ανθρώπου, πολύτιμων και στη σημερινή εποχή.
Μια συγκλονιστική λογοτεχνική μαρτυρία.

Βιογραφικό
Η Πόπη ∆έδε-∆εσύλλα γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας και από το 1968 κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Παντείου Σχολής και τελειόφοιτη της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έχει δίπλωµα Ιταλικής γλώσσας. Εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στην ΕΡΤ. Πολλά άρθρα της, κυρίως ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου, έχουν δηµοσιευτεί στο εβδοµαδιαίο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, καθώς και στον επαρχιακό Τύπο. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Η Γενοκτονία των Αρµενίων», «Η Οδύσσεια των τσιγγάνων», «Χιροσίµα», «∆ίστοµο».

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, Αθήνα 106 83
Τηλ.: 210 8222835, [email protected], toposbooks.gr