Ο Αϊ-Βασίλης δεν ξεχνά κανέναν: Η αξία και το δίδαγμα του παρόντος βιβλίου είναι η χαρά και η ελπίδα των Χριστουγέννων

Κριτική βιβλίου: Μιχάλης Γωνιωτάκης

Ένα βιβλίο που δεν ήθελα να τελειώσει…

Διαβάζοντας τη συνέντευξη που μου έδωσε ο συγγραφέας, JOHNNIS F. POULAKIS, στις 13 Νοεμβρίου 2023 πολλοί με ρώτησαν αν είχα διαβάσει το βιβλίο του και ποια ήταν η εντύπωση που μου άφησε. Τότε ήταν που μου δημιουργήθηκε η θέληση, αλλά και η περιέργεια συνάμα, να διαβάσω το πρώτο ελληνικό χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα που γράφτηκε και εικονογραφήθηκε ειδικά για νεαρά άτομα…

Το αποτέλεσμα ήταν να ανταμειφθώ στο έπακρον! Κυριολεκτικά το βιβλίο με ταξίδευε, κάθε στιγμή που το διάβαζα, σε μια πληθώρα αγνών συναισθημάτων κάνοντάς με κατά κάποιον τρόπο να ξαναζήσω την εφηβική μου ηλικία.

Καταρχάς το βιβλίο Ο Αϊ-Βασίλης δεν ξεχνά κανέναν περιλαμβάνει δυο ιστορίες, ένα μεγάλο μυθιστόρημα και ένα παραμύθι έκπληξη.

Το κείμενο κατάφερε να με ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της ιστορίας του, γιατί ο συγγραφέας φαίνεται να γνωρίζει καλά πώς να μαγεύει τον κόσμο τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων, προσφέροντας θα έλεγα ελπίδες και μηνύματα ξεχασμένα!

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που δεν θέλεις να τελειώσει, καθώς το εύρος των συναισθημάτων είναι εντυπωσιακό! Κάθε σελίδα του σου χαρίζει απλόχερα δάκρυα χαράς, γέλιου ή συμπόνιας. Ωστόσο, αυτό που στο τέλος κυριαρχεί είναι η ευτυχία ανάμεσα στην οικογένεια.

Σε όλο το βιβλίο μπορεί κανείς να διακρίνει το “πνεύμα των Χριστουγέννων” από τον τρόπο με τον οποίο οι χαρακτήρες συμμετέχουν και βοηθούν πραγματικά ο ένας τον άλλον.

Το βιβλίο, εκτός των άλλων, πραγματεύεται θέματα μεγάλης σημασίας, τα οποία αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και με ρεαλισμό, αλλά την ίδια στιγμή με μοναδικό τρόπο ο συγγραφέας μας μεταφέρει σταδιακά σε μια εξωπραγματική χριστουγεννιάτικη φαντασίωση, την οποία φυσικά δεν θα αποκαλύψω! Είναι γεμάτο με συναρπαστικά γεγονότα και ανατροπές έχοντας ως πρωταγωνιστές δυο παιδιά που περνούν την χριστουγεννιάτικη περίοδο τόσο όμορφα, ώστε  κάθε παιδί θα ήθελε να βρίσκεται μέσα στην υπέροχη αυτή εικονογράφηση. Η τελευταία ειρήσθω εν παρόδω είναι εκθαμβωτική, γεμάτη χριστουγεννιάτικα στολίδια, αλλά και σχέδια, τα οποία δένουν απολύτως με το κείμενο. Θα έλεγα ότι κυριολεκτικά το αγκαλιάζουν.

Το ζωηρό και λυρικό ύφος ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε καινούργιες πτυχές της ψυχής τους, γεμίζοντας ζεστασιά την καρδιά τους, όπως ακριβώς κάνουν και  οι εορτές των Χριστουγέννων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης το κείμενο με χαλάρωνε και την ίδια στιγμή με συγκινούσε. Από το μυθιστόρημα ένιωσα πως πήρα φως, ομορφιά και χάρη λόγω της αληθινής φιλίας των πρωταγωνιστών. Η αφήγηση απλή και κατανοητή, αλλά με έντονο ύφος και πολύ παραστατική. Τόσο οι ζωντανές περιγραφές, όσο και οι πετυχημένοι διάλογοι, προσδίδουν θεατρικότητα στο κείμενο σε τέτοιον βαθμό που πλάθονταν συνεχώς εικόνες των όσων διάβαζα στο μυαλό μου.

Το προσεγμένο λεξιλόγιο υπηρετεί με συνέπεια και αναδεικνύει τα μηνύματα που επιθυμεί να περάσει, τα οποία γίνονται αντιληπτά με το πέρας της ανάγνωσης. Τότε είναι που το ανακαλείς στη μνήμη σου πλημμυρισμένος από μια γλυκιά διάθεση, καθώς η αφήγηση είναι γρήγορη και πλούσια σε εικόνες.

Μετά το μυθιστόρημα ακολουθεί η χριστουγεννιάτικη ιστορία…

Όταν ο Αϊ-Βασίλης ήταν νεαρός!

Είναι μια ιστορία – παραμύθι που εκφράζει ελεύθερα και ανεξέλεγκτα το κάθε τι που η φαντασία και το όνειρο μπορούν να συλλάβουν. Η αφήγηση του τι έκανε, πώς έζησε, τι σκεφτόταν, πώς μιλούσε και τι έφτιαξε ο Αϊ-Βασίλης, όταν ήταν νεαρός είναι υπέροχη και καταπληκτική! Μια ιστορία πάρα πολύ όμορφη και πρωτότυπη!

Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα, διότι ακούγεται απλώς σαν άλλο ένα συνηθισμένο παραμύθι. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Πρόκειται για μια ιστορία που, εκτός από την αλληλεγγύη και αγάπη, κάνει λόγο για την δημιουργία και το ταλέντο που όλοι διαθέτουμε, αλλά συχνά το αγνοούμε,  πιθανώς επειδή δεν το έχουμε ακόμη ανακαλύψει.

Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο σε όποιον αγαπά το καλό διάβασμα, καθώς περιέχει δυο ιστορίες ταυτισμένες με το πνεύμα των Χριστουγέννων έχοντας κοινό σημείο αναφοράς το θαύμα της φιλίας, της καλοσύνης και της αλληλοεκτίμησης.

Δύο διηγήματα που συνεπαίρνουν με την απλότητά τους τον αναγνώστη, μιας κι ο συγγραφέας JOHNNIS F. POULAKIS συνδέει τα Χριστούγεννα με τη φιλία και την πραγματική αγνή αγάπη, στην οποία άλλωστε όλοι μας πιστεύουμε.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο και, πιστέψτε με, θα μεταφερθείτε νοερά στον μαγικό τόπο των Χριστουγέννων! Αφού το ολοκληρώσετε, είναι σίγουρο πως θα το έχετε βρει ονειρεμένο!

Για τέλος θα ήθελα να σας παρουσιάσω την άποψη της εικαστικού – ζωγράφου Ισμήνης Μίχα, από την οποία και ζήτησα την γνώμη της για την εικονογράφηση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ισμήνη Μίχα: Η εικονογράφηση του βιβλίου Ο Αϊ-Βασίλης δεν ξεχνά κανέναν είναι απολαυστική και μαγική μιας και υπάρχουν σχεδιασμένα χιλιάδες χριστουγεννιάτικα στολίδια μέσα σε αυτό! Δημιουργεί τον ιδανικό κόσμο συνύπαρξης κειμένου και σχεδίου με μεγάλη πρωτοτυπία. Δεν υπάρχουν πολυσέλιδα μυθιστορήματα, που να έχουν τέτοια εικονογράφηση σε όλες τις σελίδες του βιβλίου, το βρήκα πολύ πρωτοποριακό και ενδιαφέρον!

Όλα τα σχέδια έχουν αποδοθεί επιδέξια με τα διαχρονικά χριστουγεννιάτικα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου, δίνοντας ένα στιλ φιλικό προς τα παιδιά κάθε ηλικίας. Οι εικόνες αιχμαλωτίζουν την φαντασία κάνοντας την ανάγνωση πιο εύκολη.

Λάτρεψα τις χριστουγεννιάτικες κορδέλες που τρέχουν από σελίδα σε σελίδα!