Ολγας Βερυκακη: “Αναζητωντας το ευ”

Το πρόσημο “ευ” στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται για να δείξει το “καλο”.

Οι λεξεις που ξεκινούν με το πρόσημο αυτό μας παραπέμπουν σε έννοιες της ζωης που προάγουν ένα θετικό τρόπο σκέψης !

Η λέξη “ευχη”, που ξεκινάει με το πρόσημο αυτό, είναι μια προφορική έκφραση της επιθυμιας και της ελπιδας για κάτι που θελουμε να γίνει στο μέλλον. Μεσα από την εμμονή μου σαν ζωγραφος, να απενοχοποίησω την παιδικότητα μας των ενηλίκων (Μαρκ Σαγκάλ), και μέσα από την εμμονή μου να ανακαλύπτω την παραμυθένια πλευρά των πραγμάτων (Γκερτουδη Στάιν), έβαλα σαν στοιχείο της ανθρωπινης ύπαρξης στη δουλειά μου τις χορεύτριες, που ονομάζω “επιθυμίες- ευχές” και το αλογάκι των αγαπημένων μου καρουσέλ με την αέναη κίνηση τους στο χρόνο

Ανεβαινουν, αιωρούνται, τα σύμβολα μου, με τη βοήθεια της ανεμοσκαλας, στα επίπεδα της ζωης όπου γη-πραγματικότητα και ουρανος-πνευματικότητα και θείο, συνταιριαζουν τις μαγικες μου εικονες και προσκαλούν το θεατή να αναζητήσει την πραγμάτωση των ευχών και επιθυμιών του, «το ευ ζην» του, να κόψει τα ρόδα που θέλει (Θανος Λειβαδιτης), μέσω του ονείρου και της πραγματικοτητας μαζί! Η εποχή των γιορτών συνυπάρχει με τις ευχες. Οι επιθυμίες, αποκτούν χρωμα και δύναμη και λάμψη, τα χρώματα, γίνονται οι λέξεις και η παλέτα μου προσδιορίζεται από μια ακατανίκητη χρωματική γκάμα γραφή!

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΟΛΓΑΣ ΒΕΡΥΚΑΚΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Έκθεση ζωγραφικής της Όλγας Βερυκάκη εγκαινιάζεται τα Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα τέχνης Β. Μυλωνογιάννη στα Χανιά.

Τα έργα αυτής της έκθεσης με τον τίτλο «αναζητώντας το Ευ» είναι αποτέλεσμα της συνεχούς διερεύνησης του κύκλου της ζωής. Έρχονται σαν συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς της και αναδεικνύουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες και ανανεούμενες εικαστικές αναζητήσεις της Βερυκάκη.
Στη δουλειά αυτή αποδεικνύεται το εύρος και ο πλούτος της δημιουργικής δραστηριότητας της ζωγράφου η οποία αποκτά ακόμα περισσότερη ελευθερία έκφρασης. Κοινό σημείο αναφοράς η συνεχής χρωματική και σχεδιαστική αναζήτηση του χώρου, συνταιριάζοντας το υπερφυσικό με το ρεαλισμό και την περιγραφικότητα με το μεταφυσικό όραμα.
Η Όλγα Βερυκάκη σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθηνών ζωγραφική (εργαστήρι Δ. Μυταρά) και αγιογραφία (εργαστήρι Κ. Ξυνόπουλου). Αποφοίτησε με άριστα το 1994. Στη συνέχεια με υποτροφία του ΙΚΥ σπούδασε στο Edinburgh of Arts ζωγραφική, ταπισερί, χαρακτική.
Έχει παρουσιάσει έργα της σε 12 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα επιμελείται σκηνικά και κοστούμια σε θεατρικές παραστάσεις με τους Γ. Μετζηκώφ, Α. Βέττα, Μ. Κακογιάννη & Μ. Βιρβιδάκη σε Ηρώδειο, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Χανιά. Έχει βραβευτεί με έπαινο του ιδρύματος Σπυρόπουλου καθώς και με βραβείο σε διαγωνισμούς του Υπουργείου μεταφορών, της κτηματικής τράπεζας, της εταιρείας ΑΣΤΗΡ καθώς και της εταιρείας Bosh. Έργα της υπάρχουν σε πολλές συλλογές σε Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης Β. Μυλωνογιάννη (Χαρ. Τρικούπη 14), από 19.00 – 22.00 και θα διαρκέσει έως 30 Δεκεμβρίου.
Θα είναι ανοικτά από 11.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00 καθημερινά εκτός Κυριακής.