Ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα Κτίρια της προεπαναστατικής Αίγινας

Στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ “Ιωάννης Καποδίστριας / Έργα & Ημέρες” που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα από το κινηματογραφικό studio “Φωτογραφία & Τέχνη” της Αίγινας και που φιλοξενείται πλέον στην επίσημη σελίδα για τον Πρώτο Κυβερνήτη αλλά και στο Ψηφιακό Μουσείο Καποδίστρια, κυκλοφόρησε διαδικτυακά το νέο επεισόδιό του με τίτλο “Αρχιτεκτονικά Διαμάντια της Ιστορίας” και αφορά στα κτίρια του νησιού της Αίγινας, στον αστικό ιστό της καθώς και στους επιφανείς ανθρώπους που διέμεναν εκεί όπως ο Τρικούπης, ο Βαλιάνος, ο Κανάρης, ο Μαυροκορδάτος και άλλοι.

Ήρεμη, πανέμορφη, γαλήνια, με σπάνιο φως, με πλούσια ιστορία, με αμέτρητες συγκινήσεις. Κι όμως, η Αίγινα δεν διαθέτει μόνο αυτά τα κάλλη. Η ιστορία της πόλης από την εποχή του Κυβερνήτη, έχει περάσει από πολλές αρχιτεκτονικές αλλαγές και πολεοδομικές παρεμβάσεις. Αν ο περιηγητής παρατηρήσει προσεκτικά, θα βρει τα αποτυπώματά τους παντού.

Τα Καποδιστριακά Κτίρια είναι λίγο έως πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό και έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά σε προηγούμενο επεισόδιο. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα, κρυφά αρχιτεκτονικά διαμαντάκια, τα οποία περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους να στραφεί και προς εκείνα ο ιστορικός προβολέας και το ενδιαφέρον των αναλυτών. Δεν βρίσκονται κρυμμένα σε δυσπρόσιτα μέρη, σε ξεχασμένα σοκάκια ή σε άφεγγα μονοπάτια. Είναι δίπλα μας, περνάμε σχεδόν κάθε μέρα από μπροστά τους, ξαποσταίνουμε στους τοίχους τους, μερικοί εκ των οποίων να φυλλορροούν σοβάδες. Άλλα στέκουν αγέρωχα στο πέταλο του λιμανιού, στεγάζουν σύγχρονες επιχειρήσεις, υποδέχονται τον επισκέπτη περήφανα αλλά μελαγχολικά βουβά. Κι αυτό γιατί, η Ιστορία δεν πρόλαβε, δεν κατάφερε, δεν επέμεινε να χωρέσει στις χρυσές σελίδες της αρκετές πληροφορίες γι αυτά. Διηγούνται περήφανα όλες τις φάσεις της μεταμόρφωσης της Αίγινας, από την πόλη με τα ελάχιστα φτωχικά σπίτια, στη σύγχρονη κοσμοπολίτικη Πρωτεύουσα του Φωτός που αντικρίζουμε σήμερα.

Μοναδικά αριστουργήματα σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας που εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν κοσμώντας τον πυκνό αστικό ιστό με μοναδικές πινελιές. Ιστορικά οικοδομήματα που στέγασαν προσωπικότητες όπως ο Τρικούπης, ο Κανάρης, ο Μαυροκορδάτος, ο Καλούδης, άνθρωποι – σταθμοί στην πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια. Οικοδεσπότης και ξεναγός μας σε αυτό το επεισόδιο, ο κ.Γιώργος Μπήτρος, άνθρωπος πολύπλευρος, ακάματος, ανεξάντλητος. Με βαθιά γνώση της Ιστορίας, με μια αγνή αγάπη για την παράδοση και πολέμιος των “αδικιών” της Ιστορίας, επιχειρεί μαζί μας να φέρει στο προσκήνιο όλα αυτά τα άγνωστα οικήματα της Αίγινας, τα οποία κρύβουν μύθους και γεγονότα και που θα τα αφηγηθούν όμως πρόθυμα σε εκείνον που θα τα ανακαλύψει.

Έρευνα / Παρουσίαση: Γιώργος Μπήτρος
Concept / Δημιουργία: Ειρήνη Κουνάδη / Ανέστης Κορνέζος Management / Οργάνωση: Ειρήνη Κουνάδη Σκηνοθεσία / Κάμερα / Μοντάζ: Ανέστης Κορνέζος

Το επεισόδιο στο Youtube εδώ: https://youtu.be/sCx5keejSac

και στο Facebook εδώ: https://fb.watch/5tMi1obPWo/

Επίσης, όλα τα υπόλοιπα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, εδώ: https://www.facebook.com/watch/657676520948473/156047452949977/

καθώς και στο κανάλι μας στο Youtube, εδώ: https://www.youtube.com/playlist?list=PLG61S2kDHa5D7Rm-R6l0egOCWYte6Lud3