Μενέλαος Τζαβέλλας: ΘΡΙΑΜΒΟΣ για το “Δάκρυ της Παναγίας” – Για πρώτη φορά στην ιστορία του Θεάτρου στην Παναγία της Τήνου 

Ο σκηνοθέτης Μενέλαος Τζαβέλλας σε μια κατάθεση ψυχής για την παρουσίαση του θεατρικού έργου το “Δάκρυ της Παναγίας” στον αύλειο χώρο της Μεγαλόχαρης της Τήνου

Η καθηλωτική θεατρική παράσταση ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ….ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΝΡΗ του συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, σε παραγωγή ΔΙΩΝΗΣ ΑΙΝΙΓΜΑ της ηθοποιού Γεωργίας Ζώη, ταξίδεψε στην Τήνο, κατόπιν της τιμητικής πρόσκλησης του Πανελληνίου Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, μια θεατρική παράσταση παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο της Μεγαλόχαρης της Τήνου.

Πλήθος θεατών κατέκλυσε τον ιερό χώρο κατά την διάρκεια της παράστασης, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 ετών από την Εύρεση της Αγίας Εικόνος.

Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε και απέσπασε άριστες εντυπώσεις από τους θεατές, οι οποίοι ήταν Τήνιοι παραθεριστές και παρεπιδημούντες προσκυνητές.

Ευχαριστίες προς το Ιερό Ίδρυμα και την Διοικούσα Επιτροπή απηύθυνε ο σκηνοθέτης κ. Μενέλαος Τζαβέλλας προ της ενάρξεως της παραστάσεως, όπως επίσης προσφωνήσεις απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’, η Έπαρχος Τήνου κα Αν. Δεληγιάννη και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ι. Σιώτος.

Μετά το πέρας της παραστάσεως η πρωταγωνίστρια κυρία Γεωργία Ζώη και ο σκηνοθέτης προσέφεραν στον Σεβασιμώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β’ αναμνηστική πλακέτα.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος Β, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ρ/Καθολικών Νάξου -Τήνου Alexandre Perros, η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου Ιουλιανή Μοναχή, οι Εφημέριοι και Διάκονοι του νησιού, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του Α.Τ. Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Τήνου. Η παράσταση διακρίνεται και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου η Υπεραγία Θεοτόκος ενσαρκώνεται με απόλυτο σεβασμό  στην σκηνή από μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Ελληνικής θεατρικής σκηνής την Γεωργία Ζώη.

Πρωταγωνιστούν: ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ, ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, ΡΑΦΑΗΛ ΜΑΚΡΗΣ

Σκηνοθεσία: ΜΕΝΕΛΑΟΣ Β. ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Κείμενο: ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας

Κείμενο: Θανάσης Ν. Σταυρόπουλος

Διδασκαλία Εκκλησιαστικών ύμνων: Σταύρος Βόλκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου

Σκηνικά/επιμέλεια κοστουμιών: Μενέλαος Τζαβέλλας

Ήχος και Φώς: Χρήστος Φιοράντης

Φωτογραφίες: Μάνος Βλαστός – Ευάγγελος Κάλλοου

Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Αντιγόνη Παναγιωτοπούλου

Διεύθυνση και Οργάνωση παραγωγής: ΔΙΩΝΗΣ – ΑΙΝΙΓΜΑ

Μουσική Επιμέλεια: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας

Hair stylist – Makeup artist: Ευσταθία Τζαβέλλα

Ποια συναισθήματα, σάς συνδέουν με την Τήνο και γιατί; Η μαγεία της Τήνου βρίσκεται στα συναισθήματα που σου δημιουργεί. Ρίγη συγκίνησης και συναισθήματα ευγνωμοσύνης είχαν κάνει κατάληψη στο μυαλό, στην καρδιά, στη ψυχή… Σκέψεις, λέξεις, προσευχές σ’ ένα κουβάρι συναισθημάτων που καλύπτονταν από ένα πέπλο ευγνωμοσύνης  έφεραν μια βροχή λύτρωσης στα μάτια… Ένα τάμα με έφερε στο νησί Της, όπως και τόσους άλλους. Άνθρωποι με τη δύναμη της πίστης τους, ανεβαίνουν γονατιστοί από το λιμάνι, μέχρι τη θαυματουργή εικόνα Η χάρη Της σε γαληνεύει, σε ηρεμεί και φεύγεις γεμάτος δύναμη και με έντονη την επιθυμία να ξανάρθεις και την ελπίδα να σε αξιώσει πάλι!

Με την θεατρική παράσταση τιμήσατε τα 200 χρόνια από την εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας. Ποια ήταν η αντίδραση των θεατών στην προσπάθειά σας; Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Τήνου. Πλήθος θεατών κατέκλυσε τον ιερό χώρο κατά την διάρκεια της παράστασης, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 ετών από την Εύρεση της Αγίας Εικόνος. Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε και απέσπασε άριστες εντυπώσεις από τους θεατές, οι οποίοι ήταν Τήνιοι, παραθεριστές και παρεπιδημούντες προσκυνητές.

Ένας χρόνος χρειάστηκε για να γίνουν οι προετοιμασίες της θεατρικής παράστασης το κείμενο της οποίας έγραψε ο συγγραφέας Θανάσης Σταυρόπουλος, σε παραγωγη της ΔΙΩΝΗΣ-ΑΙΝΙΓΜΑ Γεωργίας Ζώη, για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας μας. Οι προετοιμασίες και η οργάνωση ήταν κάτι το μοναδικό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Νήσου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, για όλους τους κόπους στους οποίους υπεβλήθη για την υποδοχή και την φιλοξενία μας. Ευχαριστούμε την κα Αλίκη Δανάλη σύμβουλο επικοινωνίας της παράστασή μας για την μεγάλη στήριξη.

Ποια είναι τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σας σχέδια; ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ μετα απο 2 χρονια θα κανει μια  μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Θα ταξιδέψει και σε πόλεις του εξωτερικού. Τον μηνα Νοεμβριο στο Αγαπημενο μας Θεατρο ΑΛΚΜΗΝΗ θα  παρουσιαστεί για Πρώτη φορά στο Θεατρο ο βίος του Άγιου Νεκτάριου Αιγίνης σε κειμενο του Θανάση Σταυρόπουλου και παραγωγη της ΔΙΩΝΗΣ-ΑΙΝΙΓΜΑ με την Γεωργία Ζώη και ενα μεγάλο καστ Ελλήνων ηθοποιών.