Μακαρίου Ι. Βασίλειος: “Ως συγγραφέα με χαρακτηρίζει η συνδυαστική, η ευρεία χρήση του λόγου αλλά και το διαφορετικό, τουλάχιστον στις δικές μου ιστορίες”

…Το έργο μου «Ένας φάρος στην ψυχή μου», που κυκλοφορεί από Εκδόσεις ΔΕΡΕ, είναι σχεδόν νεογέννητο, κυκλοφόρησε στο τέλος του 2019, και λόγω της υφιστάμενης κατάστασης που επιβλήθηκε του COVID-19, έχει μείνει πίσω η ανατροφή του.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, ο σπόρος της λογοτεχνίας φύτρωσε όταν ακόμη ήμουν στο γυμνάσιο. Το πρώτο μου έργο το ολοκλήρωσα όταν βρισκόμουν στη δευτέρα λυκείου, παρότι με την έκθεση δεν τα πήγαινα πολύ καλά στο σχολείο. Από τότε, με εξαίρεση κάποιες εποχές υποχρεώσεων, δεν έχω σταματήσει να γράφω.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Ως άνθρωπο με εκφράζει η παρατήρηση. Είναι αυτή που μου δίνει τα βαθιά νοήματα πίσω από την έννοια του ανθρωπισμού, της αγάπης, της οικογένειας, της ιστορίας. Ως συγγραφέα λοιπόν με χαρακτηρίζει η συνδυαστική, η ευρεία χρήση του λόγου αλλά και το διαφορετικό, τουλάχιστον στις δικές μου ιστορίες.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Ένα βιβλίο, είναι ένα δημιούργημα, ένα παιδί. Διαδικασία που μοιάζει με την ανθρώπινη δημιουργία. Η έμπνευση λοιπόν για εμένα είναι η ηδονή της δημιουργίας, είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα προς τη μήτρα της ιστορίας μου. Δε θα έγραφα ποτέ δίχως αυτήν, δεν θα έγραφα απλά για να πω πως γράφω, ή για να εκδώσω ένα ακόμη βιβλίο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Πρώτα από όλα δημιουργικό. Εξερευνητή. Παθιασμένο με ό,τι αγαπώ. Θα με αποκαλούσα επίσης ανθρωποκεντρικό, μαχητή και οραματιστή. Πιστεύω και αγαπώ τον άνθρωπο ως οντότητα και ελπίζω στο τέλος να έχω συμβάλει και εγώ ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται ανθρωπότητα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Το έργο μου «Ένας φάρος στην ψυχή μου», που κυκλοφορεί από Εκδόσεις ΔΕΡΕ, είναι σχεδόν νεογέννητο, κυκλοφόρησε στο τέλος του 2019, και λόγω της υφιστάμενης κατάστασης που επιβλήθηκε του COVID-19, έχει μείνει πίσω η ανατροφή του. Αυτός είναι ο άμεσος μελλοντικός μου στόχος.
Όσο αφορά τη συγγραφή, θα κάνω αυτό που αγαπώ και θα συνεχίσω να γράφω τις ιστορίες μου.
Ταυτόχρονα, θα συνεχίσω και να αγωνίζομαι σε αυτό το δύσκολο γεμάτο εμπορικό ανταγωνισμό χώρο της έκδοσης. Θέλει πολύ γερό στομάχι να επιβιώσεις όταν είσαι νέος συγγραφέας. Υπάρχει πληθώρα τίτλων, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και πρέπει να πείσεις τους αναγνώστες να σου δώσουν μια ευκαιρία και εσένα για να συνεχίσεις να υπάρχεις.

Μακαρίου Ι. Βασίλειος
Γεννημένος το 1976 στην Πτολεμαΐδα, κάτοικος πλέον Θεσσαλονίκης. Κύρια ενασχόληση του, ο χώρος της διαφήμισης και επικοινωνίας. Σπουδές του η σκέψη, με την οποία γεννήθηκε και συνεχίζει έως και σήμερα να αναπτύσσει. Χόμπι του τα ταξίδια σε άγνωστους και χαμένους προορισμούς. Λάτρης του ομορφότερου τόπου που δημιουργήθηκε σε αυτό το σύμπαν, της Ελλάδας μας.
Το «Ένας φάρος στην ψυχή μου» αποτελεί το δεύτερο του μυθιστόρημα. Ένα έργο που αναζητεί τα όρια και τις αντοχές της ανθρώπινης ψυχής. Ένα έργο επιτομή της δύναμης που ονομάζεται μητρότητα που ταυτόχρονα δε διστάζει να σκύψει μέσα στα θεμέλια της ανθρώπινης ύπαρξης, πριν κρίνει την εικόνα ως ειδυλλιακή.