Βασιλική Πεχλίδου: “Τα έντονα χρώματα με επιρροές από την Pop art και τα κυβιστικά σχήματα αποτυπώνουν στον καμβά ακριβώς τα συναισθήματα που θέλω να εκφράσω”

“Στόχος μου είναι ασχοληθώ με το digital art- 3D animation μέσω ενός μεταπτυχιακού στη Δανία. Είναι μια κατεύθυνση που μου αρέσει πολύ… αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσω τη ζωγραφική, διότι είναι η διέξοδός μου και πάντα θα βρίσκω χρόνο να δημιουργώ με τα πινέλα μου”

Πρώτη ατομική έκθεση. Ποια συναισθήματα σάς διακατέχουν και σε ποιους “οφείλετε” ένα ευχαριστώ; Είμαι πάρα πολύ περήφανη για τον εαυτό μου για το όλο αποτέλεσμα που απέδωσε η  δουλειά των τελευταίων χρόνων. Το να κάνω ατομική έκθεση ήταν όνειρό μου. Από το πρώτο έτος που εισήχθη στην σχόλη μου, πραγματοποιείται μια πάρα πολύ αξιοπρεπή δουλεια που ελπίζω να την αγαπήσει και ο κόσμος όσο εγώ και να τούς  μεταφέρει όλα αυτά τα συναισθήματα που θέλω να μεταδώσω μέσα από τα έργα μου. Ευχαριστώ “οφείλω” στους γονείς μου που με στηρίζουν από τα πρώτα κιόλας βήματα της καλλιτεχνικής μου διαδρομής.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως εικαστικό; Όντας ένας εσωστρεφής χαρακτήρας, εκφράζομαι μέσα από την ζωγραφική. Τα έντονα χρώματα με επιρροές από την Pop art και τα κυβιστικά σχήματα αποτυπώνουν στον καμβά ακριβώς τα συναισθήματα που θέλω να εκφράσω.

Ποιους ζωγράφους θαυμάζετε και από ποιους εμπνέεστε; Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικά ρεύματα. Ένα έργο που με είχε εντυπωσιάσει είναι του Giovanni Paolo Panini το Modern Rome. Με είχε συνεπάρει η λεπτομέρεια και το μέγεθος του έργου. Τα ταξίδια είναι ο κύριος λόγος έμπνευσής μου αλλά οι καλλιτέχνες που με “έβαλαν” στον κόσμο της Pop art στην αρχή των σπουδών μου είναι ο Andy Warhol  και ο Roy Lichtenstein.

Πόσο “δένεται” ο καλλιτέχνης με το έργο του; Εσείς ξεχωρίζετε κάποιο έργο σας; Ο κάθε καλλιτέχνης έχει διαφορετική σχέση με το έργο του. Εγώ με τα έργα μου είμαι αρκετά δεμένη λόγω των συναισθημάτων που αποτυπώνω αλλά και τον κόπο που κατέβαλα για να τα ολοκληρώσω. H αλήθεια είναι ότι δεν ξεχωρίζω κάποιο. Το κάθε ένα έχει διαφορετικά στοιχεια που το κάνουν ξεχωριστό.

Για να ασχοληθεί κάποιος με την Τέχνη χρειάζεται να έχει ταλέντο; Σίγουρα το ταλέντο είναι μια πιο εύκολη πρόσβαση στην επιτυχία αλλά αν θέλει κάποιος να βιοποριστεί από την τέχνη απαιτείται πολύ επιμονή και υπομονή διότι είναι αρκετά δύσκολο στις μέρες μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στόχος μου είναι ασχοληθώ με το digital art- 3D animation μέσω ενός μεταπτυχιακού στη Δανία. Είναι μια κατεύθυνση που μου αρέσει πολύ και συγκεκριμένα να σχεδιάζω τα γραφικά ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσω τη ζωγραφική, διότι είναι η διέξοδός μου και πάντα θα βρίσκω χρόνο να δημιουργώ με τα πινέλα μου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Βασιλική Πεχλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Το 2023 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των σπουδών της έλαβε υποτροφία Erasmus και παρακολούθησε μαθήματα στο Universitad deGra nada, Facultad de Bellas Artes (2018-2019). Έχει λάβει συμμετοχή στις ομαδικές εκθέσεις: «Φιλανθρωπική Δημοπρασία Έργων Τέχνης και Αντικών υπέρ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης» (2019) και «Φιλανθρωπική Δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης για την υποστήριξη των δράσεων της Φ.Α.Α.Θ.» (2019). Η έκθεση με τίτλο “Oh!Μycolors!”είναι η πρώτη της ατομική έκθεση (Ιούλιο 2023). Τα πρωτοπόρα έργα της συνδυάζουν την κυβιστική θεματογραφία με σύγχρονα στοιχεία της popart.