Μάριος Πολίτης: “Οι τέχνες δεν πρέπει να διαγωνίζονται, γιατί η τέχνη είναι υποκειμενική”

“Το This is my Story, κυκλοφορεί μέσα στον Νοέμβρη από την Alcyone Records και σίγουρα ανυπομονώ να δω πώς θα το υποδεχτεί το κοινό και πού θα οδηγήσει όλο αυτό! Επιπλέον ετοιμάζουμε ένα lyric video, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τελειώματα της χρονιάς”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Αρκετά μικρός δεν θυμάμαι ακριβώς, διακοπές στη γιαγιά και από σύμπτωση βλέπω
στο MTV, το βίντεο κλιπ των Metallica για το One. Όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι λοιπόν, ξυπνητήρι κάθε πρωί στις 08.00 περίπου να βλέπω αυτούς τους αγριεμένους μαλλιάδες, χωρίς να καταλαβαίνω πολλά πολλά φυσικά και να προσπαθώ να αντιγράψω τις κινήσεις τους!

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι τρομερά δύσκολο να περιορίσεις τη λίστα. Στη θέση του καλλιτέχνη θα βάλω τον James Hetfield των Metallica και στη θέση του μουσικού θα βάλω τον John Mayer. Αν και θα προτιμούσα να φτιάξω ένα top10!

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα τα live πριν από περίπου 20 χρόνια. Υπήρξα μέλος σε διάφορες μπάντες και σε διάφορα είδη μουσικής. Επιρροές συγκεκριμένες δεν μπορώ να πω πως έχω. Κυρίως ο εαυτός μου ήταν αυτός που με πήγαινε ένα βήμα μπροστά ή αρκετά πίσω!
Ξεχωρίζω όμως την στιγμή που αποφάσισα να κυκλοφορήσω την πρώτη δουλειά μου.
Παρακολούθησα εντελώς τυχαία το live του Richard Ashcroft πρώην τραγουδιστή των Verve. Εντυπωσιάστηκα από την απλότητα των στίχων και των συνθέσεων, το πόσο έξυπνα κατανοητό γίνεται αυτό που έλεγε εκείνη τη στιγμή και πόσο άρτια δεμένη μπάντα είχε.
Αυτό με ξεκλείδωσε θα έλεγα, καθώς πριν από αυτό το live δεν θεωρούσα ότι μπορώ να βγάλω τη δική μου δουλειά, καθώς θεωρούσα ότι τα μουσικά μου ακούσματα είναι μακριά από τις μουσικές μου δυνατότητες! Τελικά, κατάφερα να ξεπεράσω ό,τι με κρατούσε πίσω κ σήμερα πλέον το This is my Story, που αποτελεί το πρώτο μου album, είναι έτοιμο.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το δει κάποιος. Από τη μία, είναι σαν αναγκαίο κακό!
Υπάρχουν πάρα πολλοί μουσικοί με τρομερό ταλέντο που δεν έχουν καμία ελπίδα να ακουστούν, είτε από «μεγάλα» ραδιόφωνα, είτε από κάποιον μεγάλο κυνηγό ταλέντων κάποιας μεγάλης δισκογραφικής, άρα προκειμένου να έχουν μία ελπίδα κάνοντας αυτό που αγαπούν, οδηγούνται στα Talent Shows. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βελτιωθούν και καταλήγουν εκεί, με την ελπίδα πως ο κάθε κριτής θα τους μάθει να τραγουδούν σωστά. Τέλος, υπάρχει και ο κόσμος που απλά πηγαίνει για να κερδίσει followers και νούμερα!

Για το καθαρά διαγωνιστικό κομμάτι, έχω 2 ενστάσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με τους ίδιους τους κριτές και το εάν τελικά έχουν το κατάλληλο παιδαγωγικό επίπεδο και την απαραίτητη μόρφωση για να βελτιώσουν όντως κάποιο παιδί! Η δεύτερη ένσταση αφορά την ουσία των ίδιων των τεχνών. Οι τέχνες δεν πρέπει να διαγωνίζονται, γιατί η τέχνη είναι υποκειμενική – Δεν υπάρχει χρυσό και αργυρό μετάλλιο εκεί. Π.χ. αν σε κάποιον δεν αρέσει ο Mozart, αλλά αρέσει ο Bach ή και το αντίστροφο, είναι άμουσος;
Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Πολύ δύσκολη ερώτηση… Νομίζω μια όμορφη συνεργασία που θα ταίριαζε και με τη μουσική που γράφω, θα ήταν με τον Eddie Vedder των Pearl Jam ή με την Florence Welch ή με τους Damien Rice, Chris Isaak,Tracy Chapman. Ειλικρινά πολύ δύσκολο να πω. Μακάρι να έρθουν όλα!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Ναι, είναι ανάγκη. Είναι ανάγκη για την ψυχή, για την προσωπική μας ηρεμία. Είναι παρέα, είναι εκτόνωση, είναι ο καλύτερος φίλος που θα έχεις ποτέ!
Η μουσική παιδεία θα σου κάνει την ακρόαση πιο κατανοητή – κάτι που μπορείς να καταλάβεις, έχει άλλη αξία. Βέβαια σε όλο αυτό πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία για να μην ξεφτίσει η μαγεία της μουσικής μέσα από τους κανόνες αυτής. Σίγουρα όμως κάποιον νέο ακροατή η μαθητή θα τον βοηθήσει πολύ να δει και να καταλάβει πώς συνδέεται η μουσική, πώς όλα έχουν νόημα και γενικά ότι τίποτα δεν είναι στη τύχη.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά και υπάρχουν. Έχουμε τρομερό μουσικό επίπεδο.
Αν ρίξετε μια ματιά σε συγκροτήματα όπως οι Poem, Mother of millions, Full House Brew Crew θα καταλάβετε τι εννοώ. Όμως πρέπει όμως και ο κόσμος να τα στηρίξει γιατί οι περισσότερες από αυτές τις μπάντες δεν παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Ένα hashtag που μου αρέσει να χρησιμοποιώ είναι το #SupportYourLocalBands.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Το This is my Story, κυκλοφορεί μέσα στον Νοέμβρη από την Alcyone Records και σίγουρα ανυπομονώ να δω πώς θα το υποδεχτεί το κοινό και πού θα οδηγήσει όλο αυτό! Επιπλέον ετοιμάζουμε ένα lyric video, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τελειώματα της χρονιάς. Όμως, αυτό που περιμένω πώς κ πώς, είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ξεκινήσουμε τα Live. Σίγουρα θα γίνει παρουσίαση του υλικού και γενικά θέλουμε να κάνουμε όσο περισσότερα Live γίνεται! Λόγω της κατάστασης είμαστε αναγκασμένοι να προχωράμε βήμα βήμα. Ευτυχώς έχω πολύ καλή ομάδα γύρω μου και με συμβουλεύουν για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το κάθε τί.

Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για το This is my Story, πότε θα κυκλοφορήσει, σε τί μορφή… Το This is my Story, όπως ήδη έχω αναφέρει, αποτελεί την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά και η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου λόγω των lock down και της πανδημίας! Παρόλα αυτά, έχουμε επιτέλους φτάσει στην τελική ευθεία και παρά τις καθυστερήσεις αναμένουμε το digital release στις 10 του Νοέμβρη. Το υλικό θα κυκλοφορήσει μόνο σε βινύλιο και αναμένουμε να το παραλάβουμε (επιτέλους) στα χέρια μας, γύρω στα μέσα του Δεκέμβρη. Φυσικά θα υπάρχει pre order link για όσους επιθυμούν να το αποκτήσουν!

Ελπίζω να σας αρέσει και να το απολαύσετε!

Marios Politis CV:

Ο Μάριος Πολίτης είναι συνθέτης και κιθαρίστας από την Αθήνα. Άρχισε τις μουσικές του προσπάθειες στα 14 του, με μία κιθάρα που του χαρίστηκε από τον μεγαλύτερο αδερφό του. Στα 17 του ξεκίνησε τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του σε διάφορα μαγαζιά της πόλης του, πότε ως σόλο καλλιτέχνης, πότε ως μέλος μπαντών στις οποίες συμμετείχε.
Το πρώτο κομμάτι το οποίο κατάφερε να παίξει ποτέ στην κιθάρα του, ήταν το κλασσικό «Afraid to shoot strangers» των Iron Maiden. Παρόλα αυτά πάντοτε προβληματιζόταν όταν έπρεπε να διαλέξει ποιο μουσικό είδος τον χαρακτηρίζει περισσότερο. Ταλαντευόταν με μεγάλη ευκολία μεταξύ του metal & του rock ή των blues, των The Beatles και των Metallica. Το 2012 και μετά από αρκετή περιπλάνηση, δημιούργησε το κουαρτέτο «Fade», με τους οποίους έπαιξε τόσο covers, όσο και δικά τους κομμάτια.
Για εκείνον η μουσική ποτέ δεν είχε καλούπια. Ήταν απλά ένας συνδυασμός από ήχους και συναισθήματα και η δύναμη της έκφρασης μέσω αυτής, είναι πολύ πιο ισχυρή από τη δύναμη του λόγου.
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ονομάζεται «This is my Story» και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020 μέσω της Alcyone Records σε όλες τις digital πλατφόρμες. Αποτελείται από 12 radio friendly κομμάτια, με αρκετά British rock & pop στοιχεία, τα οποία εναλλάσσονται από Alternative, Art, Cinematic & Psychedelic, σε Blues, Experimental & Folk.
Το «This is my Story» αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε βινύλιο στα μέσα Δεκεμβρίου 2020.