Μάιδος Κώστας: “Η τέχνη καλείται να επιτελέσει ένα ευρύτερο εκπαιδευτικό έργο, τοποθετημένη παντού σε δημόσιους χώρους”

“Κάθε φορά που δημιουργείς ένα καινούριο έργο είναι μια νέα πρόκληση, ένα νέο πέρασμα, ένα νέο πρόβλημα, ένα νέο βήμα, μια νέα κατάκτηση.”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε σχετικά με τη ζωγραφική; Από μικρή ηλικία παρατηρούσα τα πάντα γύρω μου. Προσπαθούσα να αποτυπώσω και να ερμηνεύσω τη λειτουργία του κόσμου που μας περιβάλλει και να την αποδώσω σε σχήματα και χρώματα. Είναι μια διαδικασία που με γεμίζει σκέψεις και συναισθήματα.

Σε ποιο κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα έργα μου εντάσσονται σε μια αφηρημένη απόδοση επαναλαμβανόμενων μορφών. Ένα μοτίβο αφηρημένων σχημάτων από φιγούρες που δημιουργεί μια ταπισερί σε συνεχή κίνηση.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Το έργο δημιουργείται από μια σκέψη, μια φαντασιακή εικόνα για το επόμενο βήμα στο λευκό του καμβά. Κοιτώντας από ψηλά ανθρώπους, αυτοκίνητα, κτίρια παρατηρούμε μια εικόνα κινούμενη ή στατική χωρίς κενά. Οτιδήποτε κενό δημιουργείται, καταλαμβάνεται άμεσα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Πάντα μια ματιά σε ένα έργο ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας αφήνει το αποτύπωμά του στη μνήμη και μπορεί υποσυνείδητα να μεταφέρεται, έστω και κατά ένα μικρό μέρος στον τρόπο έκφρασής σου. Μελετώντας τον τρόπο έκφρασης μεγάλων καλλιτεχνών, οποιασδήποτε σχολής ή ρεύματος, εμπλουτίζει το γνωστικό σου πεδίο, αλλά την απάντηση στα ερωτήματα που αντιμετωπίζεις στη δημιουργία ενός έργου θα τη δώσεις εσύ. Η κατάκτηση θα είναι δική σου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Οι προκλήσεις είναι πολλές. Κάθε φορά που δημιουργείς ένα καινούριο έργο είναι μια νέα πρόκληση, ένα νέο πέρασμα, ένα νέο πρόβλημα, ένα νέο βήμα, μια νέα κατάκτηση.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη στη σημερινή εποχή δεν αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που της αξίζει. Βρίσκεται, εδώ και αρκετά χρόνια, σε κρίση παρότι υπάρχουν σημαντικοί καλλιτέχνες και χώροι που θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν με έργα τέχνης. Η τέχνη καλείται να επιτελέσει ένα ευρύτερο εκπαιδευτικό έργο, τοποθετημένη παντού σε δημόσιους χώρους. Σκοπός της είναι να ενεργοποιήσει το κοινό, να το συγκινήσει, να θέσει ερωτήματα, να δημιουργήσει απόλαυση και να απομακρύνει το θεατή από το βάλτο της καθημερινότητας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Πολύ συχνά τα σχέδιά μας ανατρέπονται. Όταν, λοιπόν, το επιτρέψουν οι συνθήκες, στα σχέδιά μου είναι κάποιες παρουσιάσεις των έργων μου, που προς το παρόν έχουν αναβληθεί.