Μάγος Luigelo: Είναι σπουδαία η αξία της διαπαιδαγώγησης που προσφέρεται μέσα από το θέατρο στα παιδιά

Ήρθε στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ενθουσιάσει το θεατρόφιλο παιδικό κοινό της. Όχι μόνο το κατάφερε αλλά κατενθουσίασε και τους ενήλικες που θέλουν να παρακολουθήσουν την παράσταση και δύο φορές, όπως ακούσαμε φεύγοντας από την παράσταση “Ο Μάγος και η Παρέα του”, που παρουσιάζεται αυτό τον καιρό στο Θέατρο Αθήναιον. Ο λόγος για τον μοναδικό Μάγο Luigelo. Πως ήταν δυνατόν μετά από ότι είδαμε και ακούσαμε να μην τον… “ανακρίνουμε”…

Είστε ο Μάγος της παράστασης “Ο Μάγος και η Παρέα του”. Μιλήστε μας για αυτό το ξεχωριστό εγχείρημα…

Πράγματι είναι ξεχωριστό. Πρόκειται για μία παράσταση που μπορούν να την παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες των παιδιών αλλά ευχάριστα την παρακολουθούν και οι μεγάλοι και συνάμα συμμετέχουν κιόλας. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ. Ένα μιούζικαλ με πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια, γέλιο, χορό, τραγούδι και πολλά μαγικά κόλπα.

Θα θέλατε να μας συστήσετε την παρέα του Μάγου;

Η παρέα μου αποτελείτε από την νεράιδα του παλατιού, την παρτενέρ μου, τα ζωάκια βοηθούς μου, τον πιο διάσημο ποντικό και την πιο διάσημη ποντικίνα, το πασίγνωστο σφουγγάρι με τους φίλους του, το πασίγνωστο κίτρινο πουλί, αλλά και τον αιώνιο εχθρό του τον διάσημο γάτο και την πιο διάσημη πάπια τον Ντόναλντ.

Ο Μάγος και η Παρέα του αποτελείται, όπως αναφέρετε και εσείς, από διάφορες γνωστές φιγούρες του Disney. Γιατί επιλέξατε αυτές τις φιγούρες και όχι κάποια άλλα ζωάκια, όχι και τόσο γνωστά.

Τις διαλέξαμε γιατί τις αγαπούν τα παιδιά. Σχεδόν καθημερινά τις παρακολουθούν σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Είναι φιγούρες οικείες! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω ότι η παρέα μας θα μεγαλώσει. Θα προστεθούν καινούργιο φίλοι στην παρέα μας όπως ο Μάικ ο Μπουκαλάκης, ο Ποντικομικρούλης, ο Σφουγγαρένιος, ο Ρομπότ, ο Γκούφη και ο κλόουν ΤOTO.

Όπως είπατε και πριν στη σκηνή, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται και η αγαπημένη σε όλους μας Miney Mouse. Τι είναι αυτό που κάνει την γλυκιά ποντικίνα τόσο αγαπητή στα παιδιά;

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος ήρωας, που μαθαίνουν τα παιδιά από μωρά, είναι τα διάσημα ποντίκια! Ο Μίκυ και η Μίνι είναι ίσως οι δημοφιλέστεροι ήρωες τρωκτικά σε όλον τον πλανήτη! Έπαιξαν σε ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές, κυκλοφόρησαν σε περιοδικά, έγιναν μπαλόνια, έγιναν αποκριάτικη στολή, έγιναν λούτρινα κουκλάκια! Είναι τα πιο ηθικά ποντίκια παγκοσμίως με το αίσθημα δικαίου να κυριαρχεί στον χαρακτήρα τους. Για αυτό είναι τόσο αγαπητή η Μίνι στα παιδιά!

Κατά τη διάρκεια της παράστασης αναζητάτε μικρούς μάγους, κυρίως αγόρια, να συμμετάσχουν επί σκηνής στα μαγικά σας κόλπα. Πράγμα που προκαλεί αφάνταστο γέλιο στο κοινό και στους μικρούς θεατές. Γιατί, αν μας επιτρέπετε, γίνεται αυτή η διάκριση στα δύο φύλλα; Μήπως είναι πιο συνηθισμένο ο Μάγος να είναι αντρικού φύλλου;

Σίγουρα είναι συνηθισμένο οι μάγοι να είναι άνδρες, αν και τελευταία στο εξωτερικό σε διάφορα σόου έχω συναντήσει κοπέλες που κάνουν ταχυδακτυλουργικά, κυρίως με τράπουλες. Στην παράσταση πάντως χρησιμοποιώ και κορίτσια. Ανάλογα με το κόλπο που θέλω να παρουσιάσω προσπαθώ να διαλέξω τον κατάλληλο ή την κατάλληλη που θα συμμετάσχει στο κάθε μαγικό για να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Στόχος του Μάγου είναι να οδηγήσει την Παρέα του να κάνει μία καλή πράξη. Σίγουρα μία παράσταση για παιδιά θα πρέπει να είναι διδακτική και να έχει ηθικά διδάγματα. Πιστεύετε όμως ότι τα παιδιά όντως αποκομίζουν πράγματα, εφόσον παρακολουθήσουν μία καλή παράσταση, ή μήπως όταν απομακρυνθούν από το θέατρο επιστρέφουν στη δική τους πραγματικότητα ξεχνώντας το τι παρακολούθησαν μέσα στην αίθουσα;

Αυτά τα αθώα πλάσματα, τα παιδιά, είναι σαν τα μπουμπούκια του τριαντάφυλλου. Ευαίσθητα… με πέταλα κλειστά. Όσο μεγαλύτερη φροντίδα τους δείξεις. όσο πιο μεθοδικά τα καλλιεργήσεις, τόσο μεγαλύτερη ομορφιά και ευωδία θα αναδείξουν όταν ανθίσουν. Τόσο σπουδαία είναι η αξία της διαπαιδαγώγησης που προσφέρεται μέσα από το θέατρο. Ελπίζω και πιστεύω ότι και από τη δική μας παράσταση στο τέλος, εκτός από τα μαγικά κόλπα, κάτι θα μείνει από τα μηνύματα που προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά .

Παρακολουθώντας την παράσταση παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά όπως και οι γονείς διασκεδάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του “μαγικού” μιούζικαλ παρόλο που κρατάει κοντά στις δύο ώρες. Τι είναι αυτό που προκαλεί την ακούραστη διάθεση για συμμετοχή στην παράσταση;

Πιστεύω στο θείο χάρισμα που έχω. Αυτό της άμεσης επαφής με το κοινό από τη στιγμή που θα εμφανιστώ στη σκηνή έως το τέλος. Επίσης, πιστεύω και το ίδιο για τους συνεργάτες που έχω επιλέξει για την παράσταση. Προσπαθούμε όλοι να ζούμε σε έναν τρελό ρυθμό, στο ρυθμό του μιούζικαλ, και να ταξιδεύσουμε το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των ψευδαισθήσεων.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο να κάνετε μαγικά επί σκηνής; Πώς προέκυψε αυτή η επαγγελματική σας ενασχόληση;

Μικρός παρακολουθούσα στην τότε τηλεόραση εκπομπές με μάγους. Μαγεύτηκα με τα κόλπα τους, την ικανότητα και την εξυπνάδα τους και άρχισα δειλά-δειλά να κάνω και εγώ διάφορα μαγικά κόλπα. Αρχικά το έκανα σαν χόμπι. Αργότερα ασχολήθηκα με το τραγούδι, το θέατρο και τον κινηματογράφο ως ηθοποιός. Η μαγεία αυτής της τέχνης, η φαντασία και η ονειρεμένη ατμόσφαιρα όμως με μαγνήτιζε πάντα. Σε συνδυασμό με ένα ζεστό κοινό, που με απογειώνει πάντα με το χειροκρότημά του δεν μπορούσε, λοιπόν, παρά το χόμπι μου να γίνει επάγγελμα και ιδού το αποτέλεσμα. Μάγος LUIGELO!

Σίγουρα τα μαγικά κόλπα δεν πετυχαίνουν πάντα με τον τρόπο που θα ήθελε κανείς. Θυμάστε κάποια άτυχη στιγμή κατά τη διάρκεια δικής σας παράστασης; Και αν ναι, πώς την ξεπεράσατε;

Θα σας διηγηθώ δύο άτυχες στιγμές από αυτές που μου έχουν συμβεί. Θυμάμαι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σε μια μεγάλη γιορτή βγαίνοντας στη σκηνή ντυμένος με μια εντυπωσιακή κάπα έπρεπε να εμφανίσω μια φωτιά από το πουθενά και στη συνέχεια έπρεπε να αφανιστεί η παρτενέρ μου. Η κάπα όμως πήρε φωτιά, την έβγαλα αστραπιαία και την πέταξα πίσω, όμως η κάπα πήγε στην ορχήστρα! Ευτυχώς, για καλή μου τύχη, την έσβησαν οι μουσικοί. Φυσικά το ξεπέρασα αμέσως με ένα άλλο μαγικό κόλπο και η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά. Άλλη μια φορά, παίζοντας έξω καλοκαίρι, εμφανίζοντας ένα περιστέρι και στην προσπάθειά μου να το δώσω να το κρατήσει ένα παιδάκι, που είχα επάνω στη σκηνή τρόμαξε το περιστέρι και πέταξε σε ένα μεγάλο δένδρο. Στο τέλος της παράστασης με την βοήθεια της πυροσβεστικής το κατεβάσαμε. Η παράσταση συνεχίστηκε αφού εμφάνισα ένα άλλο περιστέρι.

Αν μπορούσατε να κάνετε ένα μαγικό για εσάς προσωπικά τι θα ήταν αυτό;

Αν θα μπορούσα να κάνω ένα μαγικό για εμένα θα ήθελα να φέρω σε όλο τον κόσμο ειρήνη, αγάπη, αλληλεγγύη και υγεία.

Μετά τη Θεσσαλονίκη ποιος είναι ο επόμενος σταθμός και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά την Θεσσαλονίκη θα επιστρέψουμε στην Αθήνα στο Θέατρο ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ και το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε την περιοδεία μας σε καλοκαιρινά θέατρα. Εύχομαι καλή χρονιά σε έλους και το 2020 να είναι μαγικό! Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία!

Εμείς σας ευχαριστούμε για την τόσο όμορφη συζήτηση!