Λήδα Χαλκιαδάκη: “Μέσα μας η Τέχνη είναι οξυγόνο, ανάγκη, έρωτας. Κανείς δεν μπορεί να την ξεριζώσει. Ο αληθινός καλλιτέχνης είναι ταγμένος”

Η Λήδα Χαλκιαδάκη, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Ο Πολιτισμός και η Γλώσσα μας είναι ΘΕΜΕΛΙΑ του παγκόσμιου Πολιτισμού. Μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μας, αλλά και τιμή κι ευλογία”

Τοπικά Lockdown: Αναγκαία ή όχι; Δυστυχώς, ναι. Έχουν χάσει τη δουλειά τους πολλοι άνθρωποι, καταστρεφονται οικογένειες από βιαστικά και άδικα οριζόντια μετρα.

(Η φωτογραφία σε παιδική ηλικία, με τη μητέρα μου Δανάη Στρατηγοπούλου) 

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Ο Πολιτισμός και η Γλώσσα μας είναι ΘΕΜΕΛΙΑ του παγκόσμιου Πολιτισμού. Μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μας, αλλά και τιμή κι ευλογία. Στο χέρι μας είναι να κοινωνούμε και να διαδίδουμε καθημερινά αυτό τον πλούτο με κάθε τρόπο. Καθείς και τα όπλα του, όπως λέει ο Ελύτης.
Ευκαιρία ο εγκλεισμός για τους νέους, να βρουν στο διαδίκτυο τους μεγάλους ποιητές, συνθέτες, όλες τις Τέχνες, όχι μόνο από την Ελλάδα. Να βλέπουνε τα αριστουργήματα μέσα στο Youtube, αντί για σαχλοαμερικανιές. Φτάνει πια με τη φτήνια που μας πουλάνε.
Ευκαιρία για όλους μας να φρεσκάρουμε την ψυχή μας. Να πάρουμε ανάσα και πνοή για τις νέες δημιουργίες.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Η αγκαλιά είναι θέμα ουσίας στις ανθρώπινες σχέσεις.  Τώρα κατ’ ανάγκην απέχουμε προσωρινά, αλλά προσοχή, μη φύγει η αγκαλιά απ’ την ψυχή μας!! 

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Ο φόβος είναι σπουδαίο στιγμιαίο συναίσθημα που μας προειδοποιεί για έναν κίνδυνο. Σημασία έχει ΤΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ το φόβο. Το θέμα είναι να μας κινητοποιήσει σωστά. Εγώ έκοψα το κάπνισμα μαχαίρι το Μάρτιο, όταν είδα τα φέρετρα και τους ομαδικούς τάφους στο Μιλάνο. 
Η ανθρώπινη απώλεια είναι ένα άλλο κεφάλαιο, τεράστιο. Αν είναι πολύ σοβαρή (έχασα τον πατέρα μου στα 8 μου χρόνια, εκείνος ήταν 35), ζει κανείς μ’ αυτή την πληγή για πάντα. Προσωπικά, αυτή η πληγή είναι πηγή συγκίνησης και φωτός μέσα μου, με οδηγεί στο αύριο με πνοή!

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Χριστός και Παναγία!! Αλλοιμονό μας αν σκεφτόμαστε αυτή την προοπτική.  Ο άνθρωπος ταξιδεύει στα πέρατα του Διαστήματος και δεν μπορεί να φτιάξει ένα εμβόλιο, ένα φάρμακο;;; Δεν το πιστεύω αυτό.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Στο φυσικό πεδίο είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Μιλάω για τους πολλούς, τους χιλιάδες, όχι τα 50 μεγάλα μεροκάματα. Νομίζω πως πολλά βιαστικά μέτρα πανικού, μας αδίκησαν, μας τσάκισαν.
Μέσα μας βεβαια η Τέχνη είναι οξυγόνο, ανάγκη, έρωτας. Κανείς δεν μπορεί να την ξεριζώσει. Κάθε μέρα μιλάω με συναδέλφους, αγαπιώμαστε, κάνουμε σχέδια. Ο αληθινός καλλιτέχνης είναι ταγμένος. Και είμαστε πολλοί.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Ανάλογα. Ανοιχτά, με τήρηση λογικών και δίκαιων μέτρων. Κι εμείς, να σεβόμαστε τα μέτρα. Όχι για το φόβο του προστίμου. Για την υγεία όλων μας.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Πίστη και σεβασμό στη ζωή, εγρήγορση, τεράστια προσοχή στην ψυχική υγεία. Καθαρίζουμε όσο μπορούμε ενέργεια,  στις σκέψεις, στις πράξεις, στα κίνητρα και τις ιεραρχήσεις μας. 

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Έχοντας τρια παιδιά, ο καημός μου πάντα είναι οι νέοι. Μέσα σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, να μην αφήσουμε το μυαλό  αλλά και την καρδιά να κοιμηθούν, μη γίνουμε “φυτά”, μη νεκρωθούμε.  Αντίθετα, να δουλεύουμε πυρετωδώς για το αύριο, προσπαθώντας να  ανακαλύψουμε τις νέες ισσοροπίες και προκλήσεις. Όλα είναι στο χέρι μας και μαζί με την “Αθηνά”, θα τα καταφέρουμε και πάλι!!! Σας ευχαριστώ!