Λέσχη Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος: “Σακχαρώδης διαβήτης σε παιδιά και εφήβους” και “Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την όραση των παιδιών”

Η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος διοργανώνει στις 7 Μαρτίου και ώρα 18.00 μια πολύ σημαντική διαδικτυακή ενημέρωση με δύο καταξιωμένους γιατρούς με Θέματα:

“Σακχαρώδης διαβήτης σε παιδιά και εφήβους” με ομιλήτρια τη Δρ. Παπαγιάννη Μαρία και

“Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την όραση των παιδιών” με ομιλητή το Δρ. Νικόλαο Κοζέη.

Την διαδικτυακή εκδήλωση θα μπορείτε να την παρακολουθήσετε δωρεάν: https://us02web.zoom.us/j/86173876232?pwd=ZEpVazNuUUpDaE9QSE5JaVhHZ0Vmdz09

https://www.youtube.com/channel/UCYQDzmpjE4-SK5rhpQlrimg


Ο Γρηγόρης Κέντρος ως Πρόεδρος της Λέσχης Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος στέλνει το μήνυμα: “Οι Άνθρωποι που βλέπουν στο ΦΩΣ έχουν Θέα. Οι άνθρωποι που βλέπουν στο σκοτάδι έχουν όραμα.”

Γρηγόρης Κέντρος

Συνεντεύξεις των γιατρών της εκδήλωσης.

Παπαγιάννη Μαρία

Παιδικός διαβήτης και οικογένεια. Είναι κληρονομικός και πώς μπορεί να γίνει αντιληπτός από τους γονείς; Υπάρχουν διάφοροι τύποι σακχαρώδη διαβήτη. Η κύρια μορφή διαβήτη στα παιδιά και στους εφήβους είναι ο τύπου 1. Εμφανίζεται ως «κεραυνός εν αιθρία». Η διάγνωση συνήθως γίνεται μετά από ένα σύντομο ιστορικό πολυουρίας, πολυδιψίας, πολυφαγίας και απώλειας βάρους. Δυστυχώς όμως, σε πολλές περιπτώσεις, τα παραπάνω συμπτώματα δεν αναγνωρίζονται και τα παιδιά κάνουν διαβητική κετοξέωση που είναι μια κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να νοσηλευτούν άμεσα. Τα τελευταία χρόνια με την σημαντική αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία, διαγιγνώσκονται αρκετοί έφηβοι αλλά και παιδιά με διαβήτη τύπου 2. Στην περίπτωση αυτή τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως δεν είναι εμφανίζονται και η διάγνωση γίνεται κατά τη διάρκεια τυχαίου αιματολογικού ελέγχου. Και στις δυο αυτές μορφές υπάρχει οικογενής προδιάθεση. Επιπλέον, υπάρχει και ο διαβήτης τύπου MODY. Αποτελεί μονογονιδιακό κληρονομούμενο τύπο διαβήτη και οφείλεται σε μεταλλάξεις γονιδίων που εμπλέκονται στην έκκριση και τη δράση της ινσουλίνης.

There are several types of diabetes mellitus. The main form of diabetes in children and adolescents is type 1. It appears like a bolt from the blue. The diagnosis is usually made after a brief history of polyuria, polydipsia, polyphagia and weight loss. Unfortunately, in many cases, the symptoms above are not recognized and children develop diabetic ketoacidosis which is a critical situation and they must be admitted to the hospital. In recent years, due to significant increase in the incidence of childhood and adolescent obesity, several adolescents and children are diagnosed with type 2 diabetes. In this case, the symptoms above do not appear and the diagnosis is made during a random blood test. There is a family predisposition in both types. In addition, there is MODY type of diabetes. It is a monogenic inherited type of diabetes and is caused by mutations in genes involved in the insulin’s secretion and action.

Ποιες είναι οι διαφορές του Διαβήτη τύπου 1 και του Διαβήτη τύπου 2; Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Το ανοσοποιητικό μας παράγει αντισώματα που καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Για την αντιμετώπισή του απαιτείται εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ή μη-ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης προκαλείται από μειωμένη δραστικότητα της ινσουλίνης λόγω ινσουλινοαντίστασης. Η ινσουλινοαντίσταση οφείλεται συνήθως στην αύξηση του λίπους στο σώμα μας και στην μειωμένη άσκηση. Η απώλεια βάρους και η αύξηση της άσκησης αποτελούν βασικά όπλα στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, στην αντιμετώπισή του, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που αυξάνουν την ινσουλινοευαισθησία.

Type 1 or insulin-dependent diabetes mellitus is an autoimmune disease. Our immune system produces antibodies which destroy pancreatic cells that produce insulin. Exogenous insulin’s administration is needed for its treatment. Type 2 or non-insulin-dependent diabetes mellitus is caused by decreased insulin’s action due to insulin resistance. Insulin resistance is usually due to increase in body fat and reduced exercise. Weight loss and increased physical activity are key weapons in the treatment of type 2 diabetes. In addition, drugs that increase insulin sensitivity can be used to treat it.

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές σας για την προστασία των παιδιών με διαβήτη προς αποφυγή της έξαρσης και των επιπλοκών της νόσου; Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν σημαντικά όπλα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και για την καλή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Η καλή ρύθμιση θα βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Η εκπαίδευση των παιδιών και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη και των οικογενειών τους αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπισή του.

Healthy diet and exercise play an important role in the prevention and treatment of type 2 diabetes but also in the management of type 1 diabetes. Optimal diabetes control will prevent complications and improve the quality of life of people with diabetes. Educating children and adolescents with diabetes and their families as well is the basis for its management.

Συμμετέχετε στις 7 Μαρτίου σε μια πολύ σημαντική δωρεάν διαδικτυακή ενημέρωση με τους Lions και συγκεκριμένα τη Λέσχη Θεσσαλονίκη “Λευκός Πύργος”. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη δράση και για τη συμμετοχή σας. Η δράση αυτή είναι πολύ σημαντική για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας. Θα μιλήσω για το σακχαρώδη διαβήτη στην παιδική και εφηβική ηλικία. Που οφείλεται, πως θα υποπτευθούν οι γονείς την εμφάνισή του ώστε να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν και τέλος πως μπορεί να επιτευχθεί καλή ρύθμιση με σκοπό την πρόληψη των επιπλοκών. Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στις επιπλοκές της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία και των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισής της.

This is a very important action for informing the people about health issues. I will talk about diabetes in childhood and adolescence. I will refer to the etiology of the disease, to the symptoms and signs that will lead the parents to suspect it which will help in the diagnosis and immediate treatment. I will also refer to the disease’s complications and finally to the way for optimal glycemic control and prevention of complications. In particular, I will refer to the complications of obesity in childhood and adolescence and measures to prevent and manage it.

Μαρία Παπαγιάννη, MD, PhD

Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διατροφής στο Παιδί και τον Έφηβο, Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, Σχολή Επστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Μαρία Παπαγιάννη αποφοίτησε από το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1993, ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στα Νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων και στο Γ. Ν. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και έλαβε τον τίτλο το 2001. Εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία στο Κέντρο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Λονδίνου, στα Νοσοκομεία Great Ormond Street Hospital for Children και University College Hospital. Εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στο Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναγορεύτηκε Διδάκτορας το 2002. Το 2005 έλαβε υποτροφία για μεταδιδακτορική έρευνα διάρκειας 2,5 χρόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Από το 2003-2010 εργάσθηκε ως συμβασιούχος (ΠΔ407/80) στη βαθμίδα του λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο Παιδιατρική-Παιδιατρική Ενδοκρινολογία, στο Τμήμα Ιατρικής του Παν. Θεσσαλίας και από το 2003-2014 δίδασκε στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2006-2014 ήταν Επιστημονικός Συνεργάτης στην Παιδοενδοκρινολογική Μονάδα της Γ’ Π/Δ Κλινικής ΑΠΘ και από το 2015 έως σήμερα συνεχίζει ως Πανεπιστημιακός/Ακαδημαϊκός Υπότροφος. Το 2020 εξελέγη και ανέλαβε καθήκοντα ως Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διατροφής στο Παιδί και τον Έφηβο στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων ως προσκεκλημένη ομιλήτρια ή πρόεδρος/συντονίστρια. Έχει διατελέσει κριτής επιστημονικών εργασιών για διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, βραβείων και ερευνητικών πρωτοκόλλων. Συμμετείχε ως μέλος της επιστημονικής ή/και οργανωτικής επιτροπής πολλαπλών επιστημονικών συνεδρίων. Η ερευνητική της δουλειά οδήγησε σε αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Το σύνολο των δημοσιεύσεών της έχουν λάβει πολλές αναφορές.
Είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και της Τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Επιστημονικού Τμήματος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Από το 1995 είναι μέλος της ιατρικής ομάδας εκδρομών και κατασκηνώσεων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Παιδοενδοκρινολογική Μονάδα της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ και από το 2014 είναι υπεύθυνη οργάνωσης και εκτέλεσης του προγράμματος «Κατασκήνωση παιδιών και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη».


Κοζέης Νικόλαος

Τηλεκπαίδευση, διαδίκτυο, κινητά και tablet. Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς και τα παιδιά για να προστατεύσουν τα μάτια τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του εγκλεισμού στο σπίτι; Ο εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι και η τηλε-εκπαίδευση αύξησε εκθετικά το χρόνο χρήσης οθονών σε καθημερινή βάση. Το οπτικό σύστημα των παιδιών και των εφήβων είναι ανώριμο να αντέξει μια ψηφιακή εισβολή τέτοιας έντασης. Η “νομιμοποίηση” της πολύωρης χρήσης του διαδικτύου από πολύ τρυφερές ηλικίες, έχει οδηγήσει σε ανησυχητικά συμπτώματα, όπως: σε έντονους και συχνούς βλεφαρισμούς (σαν ‘’τικ’’), συχνούς πονοκέφαλους, ιλίγγους, πρώιμη εμφάνιση μυωπίας ή επιδείνωση μιας ήδη υπάρχουσας, εμφάνιση επίκτητων στραβισμών, εκδήλωση παροδικής διπλωπίας κ.ά. Όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν άλλα παράλληλα φαινόμενα όπως: η διάσπαση προσοχής, η ευερεθιστότητα, οι διαταραχές του ύπνου.

Μέχρι να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, θα πρότεινα:

  • Η δια ζώσης τηλε-εκπαίδευση στα προσχολικά παιδιά να περιοριστεί στο ελάχιστο (όχι πάνω από μια ώρα), ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στα απολύτως απαραίτητα μαθήματα.
  • Η χρήση οθονών για ψυχαγωγικούς λόγους να επιτρέπεται μόνο στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
  • Να αποφεύγεται η τηλε-εκπαίδευση μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς και η χρήση κινητών από παιδιά μικρότερα των 4 ετών. Όσο πιο μεγάλη οθόνη, τόσο πιο ξεκούραστη για τα μάτια.
  • Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, τα παιδιά να κινούνται μέσα στο σπίτι και να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, με σκοπό να αλλάζουν τον εστιασμό τους.
  • Πριν, κατά τη διάρκεια (διαλείμματα), αλλά και στο τέλος του προγράμματος τηλε-εκπαίδευσης, να ενυδατώνονται τα μάτια με σταγόνες τεχνητών δακρύων (2-3 φορές).
  • Τέλος, για οποιοδήποτε σύμπτωμα που επιμένει, να ζητούν άμεσα τη γνώμη ενός ειδικού οφθαλμιάτρου.

Distance education, internet, mobile and tablet. What advice would you give parents and children to protect their eyes during quarantine and confinement at home? Inclusion of children at home and e-learning has exponentially increased screen usage time on a daily basis. The visual system of children and adolescents is immature to withstand a digital invasion of such intensity. The “legalization” of long hours of internet use from a very tender age has led to worrying symptoms, such as: intense and frequent blinking (like “tic”), frequent headaches, dizziness, early onset of myopia or worsening of an already existing, appearance of acquired strabismus, manifestation of transient diplopia, etc. All of these come to complement other side effects such as: attention deficit, irritability, sleep disorders.
Until we get out of this unprecedented situation we live in, I would suggest:

  • Lifelong e-learning in preschool children should be limited to a minimum (not more than one hour), while in older children should be limited to only the absolutely necessary courses.
  • The use of screens for entertainment purposes should be allowed only during the weekend.
  • Avoid e-learning via mobile phone. The larger the screen, the more relaxing the eyes.
  • During breaks, children move around the house and look out the window, in order to change their focus.
  • Before, during (breaks), but also at the end of the distance learning program, moisturize the eyes with drops of artificial tears (2-3 times). Finally, for any persistent symptom, seek the advice of a specialist ophthalmologist immediately.

Έχετε βραβευτεί για το φιλανθρωπικό σας έργο και για τον εθελοντισμό σας εντός και εκτός Ελλάδος. Ποια είναι τα συναισθήματα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ως προς τις δράσεις σας αυτές; Κάθε επιστήμονας σμιλεύει το αποτύπωμά του μέσα από το επιστημονικό του έργο, του δίνει όμως περιεχόμενο με το κοινωνικό του έργο. Η εμπλοκή μου σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές αποστολές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μόνο με χαρά με γεμίζει. Ελλάδα, Ευρώπη, Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική, η ανθρώπινη ανάγκη δεν έχει χρώμα, φυλή, εθνικότητα. Ωστόσο, από όλες τις αποστολές, θα ξεχώριζα εκείνες στα ακριτικά μας νησιά και πιο συγκεκριμένα στο Καστελόριζο.
Εξετάσαμε τον πληθυσμό του ακριτικού μας νησιού, δηλώνοντας έμπρακτα το σεβασμό και την αγάπη μας σε όλους εκείνους, τους λίγους, τους απομονωμένους, που μένουν όρθιοι για να φροντίζουν για τη δική μας ασφάλεια. Στα πρόσωπα αυτών των απλών ανθρώπων βρήκαμε όλα όσα έχει ανάγκη η σύγχρονη Ελλάδα για να ξαναγίνει ξεχωριστή στον παγκόσμιο χάρτη: την απλότητα, την ανθρωπιά, το φιλότιμο, το χαμόγελο, την ευγνωμοσύνη για τη ζωή.

You have been awarded for your charity work and for your volunteering inside and outside Greece. What are the feelings you would like to share with us regarding your actions? Every scientist sculpts his imprint through his scientific work, but gives it content with his social work. My involvement in humanitarian and social missions, both in Greece and abroad, only fills me with joy. Greece, Europe, China, Mongolia, India, Middle East, Latin America, human need has no color, race, nationality. However, out of all the missions, I would single out those in our remote islands and more specifically in Kastelorizo.
We examined the population of our remote island, expressing in practice our respect and love to all those, the few, the isolated, who stand up to take care of our own safety. In the faces of these ordinary people we found everything that modern Greece needs to become special on the world map again: simplicity, humanity, philanthropy, smile, gratitude for life.

Συμμετέχετε στις 7 Μαρτίου σε μια σημαντική δωρεάν διαδικτυακή ενημέρωση με τους Lions και συγκεκριμένα τη Λέσχη Θεσσαλονίκη “Λευκός Πύργος”. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη δράση και για τη συμμετοχή σας. Με χαρά δέχτηκα την πρόταση για συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη δράση, αφού το κοινωνικό έργο των Lions, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι εξαιρετικά πλούσιο. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο πεδίο της οφθαλμολογίας, που είναι και πιο κοντά σε εμένα. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πολύ τιμητική πρόσκληση. Η συγκεκριμένη δράση θα έχει χαρακτήρα ενημερωτικό με επιστημονική χροιά.
“Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, οι παιδαγωγοί κ.ά., για την όραση των παιδιών”. Επέλεξα αυτό το θέμα, για να υπογραμμίσω ότι τα παιδιά δεν αποτελούν μια μικρογραφία ενηλίκου, αλλά είναι αυτόνομοι, δυναμικά αναπτυσσόμενοι οργανισμοί.
Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα οπτικά απαιτητικό κόσμο. Η ψηφιακή τεχνολογία εισβάλλει νωρίς στις ζωές τους και τις κατακλύζει με εικόνες. Το αναπτυσσόμενο οπτικό τους σύστημα αντιμετωπίζει συνεχείς οπτικές προκλήσεις και πρέπει να ανταπεξέλθει. Η άρτια δόμησή του, ανατομικά και λειτουργικά, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Η όραση ολοκληρώνεται στα πρώτα 9 χρόνια της ζωής. Η παρακολούθηση της εξέλιξής της, σε σχέση με τη γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι προληπτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι κατά την προσχολική και σχολική περίοδο είναι απαραίτητοι για κάθε παιδί. Θα πρέπει να ξεκινούν από το μαιευτήριο, να επαναλαμβάνονται στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, στη συνέχεια στην ηλικία των 3 και 5 ετών, κατά την εισαγωγή του παιδιού στο δημοτικό σχολείο και στην τρίτη δημοτικού.
Η όραση έχει ξεχωριστό ρόλο σε κάθε ηλικία. Στα δύο πρώτα χρόνια βοηθά τα βρέφη / παιδιά να επικοινωνήσουν, να κινηθούν και να εξερευνήσουν. Στα επόμενα προσχολικά χρόνια βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν σύνθετες κινητικές δεξιότητες, να δημιουργήσουν, να εξελιχθούν αντιληπτικά. Στα σχολικά χρόνια βοηθά τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν πιο σύνθετες δεξιότητες και να αναπτυχθούν νοητικά.
Για αυτά και για άλλα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης.

You participate on March 7 in an important free online update with the Lions and specifically the Thessaloniki Club “White Tower”. Tell us about this action and your participation. I gladly accepted the proposal for my participation in this action, since the social work of the Lions, worldwide, is extremely rich. I will focus especially on the field of ophthalmology, which is closer to me. On this occasion I would like to thank the organizers for the very honorable invitation. This action will have an informative character with a scientific tone.
“Everything parents, educators, etc. need to know about children’s vision.” I chose this theme to emphasize that children are not a miniature of an adult, but are autonomous, dynamically developing organisms.
Children grow up in a visually demanding world. Digital technology invades their lives early and floods them with images. Their evolving visual system faces constant visual challenges and must be met. Its perfect construction, anatomically and functionally, is more than necessary. Vision is completed in the first 9 years of life. Monitoring its development in relation to the general development of the child is extremely important. Preventive eye examinations during the preschool and school period are necessary for every child. They should start at the maternity hospital, be repeated in the first two years of life, then at the age of 3 and 5, when the child is admitted to primary school and in the third grade.
Vision has a special role at every age. In the first two years it helps babies / children to communicate, move and explore. In the next preschool years it helps children to develop complex motor skills, to create, to develop perceptually. In the school years it helps children to socialize, develop more complex skills and develop mentally.
We will have the opportunity to talk about these and other things during the online meeting.

Λένε ότι “Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής”. Ποια είναι η δική σας άποψη; Αυτή είναι μια όμορφη φιλοσοφική φράση με λογοτεχνική απόχρωση. Αντίστοιχη είναι και η φράση: ‘’Σε βλέπω με τα μάτια μου’’. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ψυχή (τα συναισθήματα) βρίσκεται στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά, και επίσης ότι οι εικόνες, δεν σχηματίζονται στα μάτια, αλλά στον εγκέφαλο. Τα μάτια αποτελούν ένα θαυμαστό όργανο που μετατρέπει το φως που μπαίνει στο εσωτερικό τους σε μικρά ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία τρέχουν κατά μήκος νευρικών οδών μέσα στον εγκέφαλο, για να φθάσουν τελικά σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπου εκεί μεταμορφώνονται σε εικόνες. Η βιολογία λοιπόν, δεν συμφωνεί με τη φράση ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά ότι ο εγκέφαλος είναι ο καθρέφτης του κόσμου που μας περιβάλλει. Πολλά παιδιά και ενήλικες με σοβαρές εγκεφαλικές διαταραχές, αντιλαμβάνονται μια διαφορετική οπτική πραγματικότητα, δύσκολα κατανοητή από εμάς τους υπόλοιπους. Η κατανόηση αυτού του οπτικού κόσμου αποτελεί το μονοπάτι προσέγγισης των ασθενών αυτών. Το πεδίο αυτό επί χρόνια έλκει την ερευνητική ματιά της επιστημονικής μας ομάδας, η οποία έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό ειδικών διαγνωστικών μεθόδων και θεραπευτικών προγραμμάτων για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες και ασθενείς με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.
Μπροστά στα αθώα μάτια των παιδιών απλώνουμε έναν σύνθετο, πολύπλοκο και απαιτητικό κόσμο. Οφείλουμε να τα βοηθήσουμε, μέσα από τις δικές τους πρωτοβουλίες, να οικοδομήσουν γέφυρες επικοινωνίας και ασφάλειας με τον κόσμο αυτό. Άλλωστε, η ποιότητα μιας κοινωνίας αποτυπώνεται στο χαμόγελο και στην ευτυχία των αδύναμων μελών της, και σίγουρα σε αυτά ανήκουν και τα παιδιά.

They say that “The eyes are the mirror of the soul”. What is your opinion? This is a beautiful philosophical phrase. The phrase “I see you with my own eyes” is similar. Today we know that the soul (emotions) is in the brain and not in the heart, and also that images are not formed in the eyes, but in the brain. The eyes are a wonderful organ that converts the light that enters them into small electric currents, which run along neural pathways in the brain, to eventually reach specific destinations, where they are transformed into images. Biology, then, does not agree with the phrase that the eyes are the mirror of the soul, but that the brain is the mirror of the world around us. Many children and adults with severe brain disorders perceive a different visual reality that is difficult for the rest of us to understand. Understanding this visual world is the path to approach these patients. This field for years attracts our scientific team, which has proceeded to the design of special diagnostic methods and treatment programs for children with developmental disorders, learning disabilities and patients with brain disorders.
In front of the innocent eyes of children we spread a complex and demanding world. We must help them, through their own initiatives, to build bridges of communication and security with this world. After all, the quality of a society is reflected in the smile and happiness of its weak members, and certainly children belong to them.

Νικόλαος Κοζέης MD, MSc, PhD1, PhD2, FICO, FEBO, MRCOphth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Παιδοφθαλμίατρος
Διευθυντής του ‘’ ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ‘’
Επισκ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Case Western Reserve University, Cleveland, USA
Επισκ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Life line express Academy, Hong Kong, China
www.kozeis.gr
[email protected]

Nikolaos Kozeis MD, MSc, PhD1, PhD2, FICO, FEBO, MRCOphth
Pediatric Eye Surgeon
Director of “PEDIATRIC EYE CENTER OF GREECE”
Visiting Professor of Ophthalmology, Case Western Reserve University, Cleveland, USA
Visiting Professor of Ophthalmology, Life line express Academy, Hong Kong, China
www.kozeis.gr
[email protected]


Συνέντευξη του Προέδρου της Λέσχης Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος κ. Γρηγόρη Κέντρου.

Κύριε Γρηγόρη Κέντρο, τι είναι οι Lions και ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης της συγκεκριμένης οργάνωσης; Οι LIONS είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια εθελοντική μη Κυβερνητική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας που αριθμεί 1,4 εκ. μέλη σε 47,000 Λέσχες και είναι παρούσα σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές.

Η αποστολή των LIONS είναι να παροτρύνουν τα μέλη τους να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, να συμμετέχουν σε ανθρωπιστικά έργα σε ολόκληρη την υφήλιο, να υποστηρίζουν την ειρήνη και την διεθνή κατανόηση. Σύνθημα μας είναι το «Υπηρετούμε». Είναι τόσο απλό, και αυτό συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε το 1917.

Οι Λέσχες μας είναι μέρη όπου τα άτομα ενώνονται για να δώσουν τον πολύτιμο χρόνο και την προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις κοινότητές τους και τον κόσμο.
Οι LIONS είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που κάνουν εξαιρετικά πράγματα για να βοηθήσουν τους άλλους και να υποστηρίξουν καλούς σκοπούς.

Ποιες είναι οι δράσεις των Lions και που στοχεύουν; Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα μόνο βήμα. Μια πράξη εξυπηρέτησης, μια ενθαρρυντική λέξη, ένα δώρο γενναιοδωρίας είναι συχνά το μόνο που χρειάζεται για να φέρει την ελπίδα εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο.

Τα τελευταία 100 χρόνια, η καλοσύνη των LIONS και των LEO έχει πολλαπλασιαστεί πέρα από τα σύνορα, τους ωκεανούς και τις ηπείρους. Με περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια μέλη, έχουμε τώρα την ευκαιρία να αλλάξουμε πραγματικά τον κόσμο μας.

Γι’ αυτό ενοποιούμε την παγκόσμια υπηρεσία μας σε πέντε πυλώνες δράσης. Αυτές οι παγκόσμιες αιτίες παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα και πιστεύουμε ότι είναι η σειρά μας να τις αντιμετωπίσουμε.

Διαβήτης: Οργανώνουμε δράσεις που στοχεύουν στη μείωση του επιπολασμού του διαβήτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους διαγιγνώσκονται.

https://youtu.be/0vI_eaP4YoM Βίντεο Διαβήτη

Όραση: Οργανώνουμε δράσεις με στόχο την πρόληψη της τύφλωσης, εκεί όπου μπορεί να αποφευχθεί, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τυφλών ατόμων και ατόμων με προβλήματα όρασης.

https://youtu.be/cYaVKufN2fs Βίντεο Όραση

Πείνα: Οργανώνουμε δράσεις για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέλη της κοινότητας έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα.

https://youtu.be/i9qyt93sDkA Βίντεο Πείνα

Περιβάλλον: Οργανώνουμε δράσεις για την αειφόρο προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με στόχο τη βελτίωση της ευημερίας όλων των κοινοτήτων.

https://youtu.be/iqObc75yOK8 Βίντεο Περιβάλλον

Καρκίνος παιδικής ηλικίας: Οργανώνουμε δράσεις για να βοηθήσουμε όσα παιδάκια πάσχουν από καρκίνο έτσι ώστε να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

https://youtu.be/L4OYLLWlhUM Βίντεο Παιδικός Καρκίνος

Είστε ο Πρόεδρος της Λέσχης Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε κάποιος ή κάποια να γίνει μέλος της “οικογένειας” των Lions; Σήμερα η Λέσχη αριθμεί 30 εκλεκτά και δυναμικά μέλη, που έχουμε δώσει την υπόσχεση να υπηρετούμε τον πάσχοντα συνάνθρωπο, να είμαστε δίπλα του και να κάνουμε την διαφορά στην κοινότητα μας δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τα μέλη μας, είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, έμποροι, φοιτητές και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, και έχουμε επιδοθεί στο ανθρωπιστικό έργο της Λέσχης με κεντρική στόχευση τους 5 πυλώνες δράσης των LIONS.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος ή κάποια LION είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η διάθεση για εθελοντική προσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Όποιος ή όποια αισθάνεται την ανάγκη να συνδράμει στην προσπάθεια της οργάνωσής μας και πιστεύει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, μπορεί να επικοινωνήσει με την Επιτροπή Μελών της Λέσχης και να προχωρήσει η αμφίδρομη αξιολόγηση.

CHARTERED 1971

Η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος διοργανώνει στις 7 Μαρτίου μια πολύ σημαντική δωρεάν διαδικτυακή ενημέρωση με δύο καταξιωμένους γιατρούς. Μιλήστε μας για την συγκεκριμένη δράση και πως μπορούν να την παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι; Πράγματι, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση με 2 καταξιωμένους και εξειδικευμένους ιατρούς στους τομείς της παιδοοφθαλμολογίας και του σακχαρώδη διαβήτη σε παιδιά και εφήβους. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι γονείς με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και να λυθούν όλες οι απορίες τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των παιδιών τους.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση θα μπορείτε να την παρακολουθήσετε δωρεάν: https://us02web.zoom.us/j/86173876232?pwd=ZEpVazNuUUpDaE9QSE5JaVhHZ0Vmdz09

https://www.youtube.com/channel/UCYQDzmpjE4-SK5rhpQlrimg

Ευελπιστώ ότι η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος, θα συνεχίσει να πορεύεται πορεία αγαθή, πορεία αγάπης, πορεία προσφοράς και να δείχνει τον δρόμο σε όλους όσους ενστερνίζονται και αποδέχονται όμορφες ανθρώπινες στιγμές, όσους δακρύζουν και αγαπάνε, όσους αφουγκράζονται τον πόνο και τα προβλήματα, όσους έχουν σημαία το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ.

Η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών με ιατρική κυρίως θεματολογία, διατηρεί τράπεζα αίματος, συντελεί οικονομικά στην μεταμόσχευση κερατοειδών σε διαρκή συνεργασία με νοσοκομειακή κλινική μεταμοσχεύσεων, εξοπλίζει με ιατρικά διαγνωστικά μηχανήματα αγροτικά ιατρεία, επιδίδεται σε συνεχείς δράσεις ενάντια στον διαβήτη,
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, μετά την αγορά 2 ειδικών συσκευών (Διαθλασιόμετρα) κάνουμε προληπτικό πρωτοβάθμιο έλεγχο οφθαλμών, με οφθαλμιάτρους μέλη της Λέσχης, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού σε συνεργασία με τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και όχι μόνον.
Στηρίζει τη λειτουργία της Μονάδας Οφθαλμολογικού Ελέγχου χρηματοδοτώντας επισκέψεις της μονάδας στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Λέσχης Lions Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος στέλνει κάθε χρόνο στο εξωτερικό νέες και νέους στο πλαίσιο του προγράμματος Κατασκηνώσεων και Ανταλλαγής Νέων και τα μέλη της φιλοξενούν αντίστοιχα παιδιά από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται την Ελλάδα.
Στέλνει παιδιά με διαβήτη τύπου Ι, στις εξειδικευμένες παιδικές κατασκηνώσεις του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.