Κώστας Καφαντάρης: “Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα παράγεται Πολιτισμός… Η ελπίδα όλων μας, είναι το 2022 να είναι η χρονιά της επανασύνδεσης με το κοινό μας”

“Προχωράνε οι διαδικασίες των ηχογραφήσεων της δισκογραφικής μας δουλειάς με τους Entropy Devine ενώ εδώ και καιρό βρισκόμαστε στη διαδικασία της σύνθεσης νέων κομματιών. Παράλληλα προχωράει το εικαστικό σκέλος (artwork) του δίσκου μας…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Ο χρόνος που έφυγε υπήρξε για ‘μένα αρκετά παράξενος αλλά και παραγωγικός συνάμα.
Από τη μία η συνεχιζόμενη κατάσταση με τη πανδημική κρίση, με ανθρώπους διχασμένους και περιχαρακωμένους. Με έλλειμμα πληροφόρησης και κατευθύνσεων, με θανάτους και ασθένειες και μια επονομαζόμενη ‘κανονικότητα’ που φαντάζει μακρινή ακόμα. Θλίψη για αυτούς που έφυγαν, για δουλειές που χάθηκαν, για σχέδια που ματαιώθηκαν.
Στον αντίποδα, και σε προσωπικό επίπεδο, βρήκα το χρόνο να προχωρήσω παρ’ όλες τις αντιξοότητες, τη δισκογραφική μου δουλειά αλλά και να επεκτείνω την υπάρχουσα επιχειρηματική μου δραστηριότητα, η οποία και σχετίζεται άμεσα με τη μουσική. Καθώς δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως συνιδιοκτήτης ενός στούντιο ηχογράφησης και μιας μικρής εταιρείας μουσικών παραγωγών, βρήκαμε την ευκαιρία και καταφέραμε να αυξήσουμε τη παραγωγή μας καθώς είδαμε όλο και περισσότερο κόσμο να θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική, με διάφορους τρόπους.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Θεωρώ τα περισσότερα από αυτά ως ημίμετρα και άτολμα. Η έννοια του πολιτικού κόστους σίγουρα υπεισέρχεται στη λήψη των τελικών αποφάσεων και κάπου εκεί ξεκινάν οι παλινωδίες. Δεδομένου βέβαια του πρωτόγνωρου των καταστάσεων αλλά και των αργών αντανακλαστικών μιας κρατικής μηχανής, όλα αυτά ήταν σχετικά αναμενόμενα.
Πιστεύω πως ο κόσμος έχει τις ίδιες προσδοκίες από τους κυβερνόντες σε όλες τις καταστάσεις. Ειλικρινή και σοβαρή στάση, υπεύθυνη ενημέρωση, στήριξη όσων βρίσκονται σε ανάγκη. Υπό αυτή τη σκοπιά, είμαστε ακόμα πολύ μακριά.     

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο πολιτισμός είναι ένας όρος που ερμηνεύεται δύσκολα ή και παράξενα πολλές φορές.
Σχετικά με το τι ακριβώς είναι “πολιτισμός”, οι απαντήσεις διαφέρουν. Σε κάθε περίπτωση και για να απαντήσω στην ερώτησή σας, όσο υπάρχουν άνθρωποι θα παράγεται Πολιτισμός. Αν προάγεται ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Το 2022 λοιπόν δε θα αποτελέσει εξαίρεση. Οι άνθρωποι θα παράγουν, κάποιοι από αυτούς θα προάγουν. Το δύσκολο στη παρούσα φάση δεν είναι η παραγωγή του πολιτισμού αλλά το πώς ο εκάστοτε καλλιτέχνης θα απευθυνθεί δια ζώσης στο κοινό του. Με θέατρα, συναυλιακούς χώρους, εικαστικές εκθέσεις υπό περιορισμούς ή και κλειστά ο καλλιτέχνης δεν επικοινωνεί με το κοινό του. Ακόμα χειρότερα, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ελπίδα όλων μας, είναι το ’22 να είναι η χρονιά της επανασύνδεσης με το κοινό μας.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Αρχικά να σας ξεκαθαρίσω εδώ πως ο όρος ‘κανονικότητα’ δε με εκφράζει, μιας και φρονώ πως και πριν την πανδημική κρίση, δε ζούσαμε σε μια ‘κανονικότητα’, ειδικά οι άνθρωποι του πολιτισμού στην Ελλάδα. Με αυτό ειπωθέν, είναι επιτακτικό για ‘μενα να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι χώροι που παράγεται ο πολιτισμός που συζητάμε εδώ. Με μέτρα προστασίας, ναι. Αλλά να μην μένουν κλειστοί. Είναι δύσκολη η εξίσωση, σίγουρα αλλά νομίζω πως μπορεί να γίνει. Οι μηχανισμοί υπάρχουν. Η επιστήμη μας συνεπικουρεί σε αυτό. Εμβόλια, τεστ, φάρμακα είναι όλα εδώ, ας τα εκμεταλλευτούμε. Η στήριξη στους καλλιτέχνες αλλά και των εργαζόμενων στον τομέα του πολιτισμού είναι επίσης κρίσιμη. Όχι μόνο με επιδοματική πολιτική αλλά με παρεμβάσεις στη περίθαλψη και τη καθημερινή τους μάχη για επιβίωση.  

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Οι άνθρωποι, μπορεί να απομονώθηκαν, να αποξενώθηκαν ίσως, να διχάστηκαν, να θρήνησαν νεκρούς αλλά δε ξέχασαν. Δε ξέχασαν να διασκεδάζουν, να αγαπάνε, να βοηθούν. Δε ξέχασαν να ζουν εν ολίγοις. Η επόμενη μέρα, θα είναι μια γιορτή. Όλες οι καταπιεσμένες παραγωγικές δυνάμεις να απελευθερωθούν σε μια έκρηξη παραγωγικότητας. Εκτιμώ πως θα ζήσουμε μια άνθηση των Τεχνών, τουλάχιστον στο πεδίο της παραγωγής τους. Το κοινό διψάει για ψυχαγωγία και επαφή. Ο καλλιτέχνης θα είναι εκεί να του τα παράσχει.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Προχωράνε οι διαδικασίες των ηχογραφήσεων της δισκογραφικής μας δουλειάς με τους Entropy Devine ενώ εδώ και καιρό βρισκόμαστε στη διαδικασία της σύνθεσης νέων κομματιών. Παράλληλα προχωράει το εικαστικό σκέλος (artwork) του δίσκου μας. Αν το επιτρέψουν φυσικά οι συνθήκες, θα επιδιώξουμε κάποιες επιλεγμένες ζωντανές εμφανίσεις.

Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη.