Κυκλοφορεί το βιβλίο “Ίσως” της Χλόης Ν. Αμαράντου, των εκδόσεων Κούρος

Γράφει ο λογοτέχνης, κριτικός λογοτεχνίας ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

Η Χλόη Αμαράντου αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπου που συνδυάζει ευπρόσδεκτα και επιτυχημένα την επιχειρηματική δραστηριότητα με την λογοτεχνική και την  καλλιτεχνική ενασχόληση. Στα βιβλία της κυριαρχεί πάντα το φόντο της ξεχωριστής και διάχυτης αφήγησης που η εμπνευσμένη γράφουσα συγκροτεί σε ποικίλες ενορχηστρώσεις γνώσης με νύξεις μεστότητας που άπτονται την διαχρονικότητα της πραγματικότητας σε πανανθρώπινο επίπεδο. Στο νέο πόνημα της που αποτελείτε μεταξύ άλλων από βραβευμένα και μελοποιημένα ποιήματα συνθέσεις με ομοιοκαταληξία και συλλήψεις με πεζό λόγο προσωποποιεί τις φιγούρες της καθημερινότητας σε μελετημένους στίχους με φαντασία και ευαισθησία. Επισυνάπτει ποικίλα, γνώριμα και οικεία συναισθήματα και μέσα από αυτά ατενίζει διακριτικά τα επιμέρους επεισόδια της ενδελεχούς αναφοράς στην ιδέα της αγάπης και της ύπαρξης. Τα στοιχεία που παραθέτει αγγίζουν διερευνητικά και περίοπτα τις ανεξάντλητες δυνάμεις της ανανέωσης και της ενατένισης. Σε όλες τις σελίδες του βιβλίου της που κάποιες από αυτές κοσμούνται από εξαίρετες εικαστικές δημιουργίες της θέτει μαρτυρίες που είναι προσωπικές για τον καθένα καθώς κινούνται αρκετά κοντά στην δίνη της συντονισμένης ταύτισης.

Οι δυναμικές χειρονομίες και τα απόλυτα εκτεινόμενα μοτίβα της εκλεπτυσμένης γραφής της ισορροπούν με καταβολές που στην κυριολεξία είναι καταλυτικές και προσδίδουν ανεξάντλητη ενέργεια και ενάργεια . Αφυπνίζουν τα ιδανικά της ανιδιοτελούς οντότητας και συντελούν σε νεωτεριστικές κοινωνιολογικές προσμίξεις με σήμανση και τοποθετήσεις κρίσης χωρίς όμως να αμφισβητούν τις παραδοσιακές αξίες και θέσεις.

Χρωματίζουν εύστοχα τα θέματα που παρουσιάζονται με την   αναδρομική ισχύ. Τονίζουν την επάρκεια μιας φέρουσας στερεογραφίας που περισπούδαστα αποκαλύπτει μια ενδοσκόπηση στα εσώτερα μέρη της ψυχικής διάθεσης .

Η Χλόη Αμαράντου γίνεται μεσολαβητής μιας πληθωρικής, ενισχυμένης αλλά και λιτής διευθέτησης που με διαφάνεια συνδυάζει τα περιεκτικά δεδομένα της έφεσης. Ευρισκόμενη σε ένα ιδιότυπο και ελεγειακό περιβάλλον επιτρέπει στην αλήθεια των συνειρμών της να διαβάζεται και να προσφέρεται για προσεγγίσεις που άλλωστε εξυφαίνονται διεισδυτικά.

Ταυτόχρονα σε κάθε λεκτική διαπραγμάτευση της η επιφάνεια των συνειρμών της αναδύεται με αυτόνομη έκφραση και άσκηση. Ενέχει τις αναμενόμενες κινήσεις της διάκρισης. Προβάλλει σε ιδιάζοντα διαμετρήματα έννοιες που ενυπάρχουν νοητικά και νοηματικά. Πραγματοποιεί με σφραγίδα δωρεάς πνεύματος μια γενικευτική ιδεογραφική συσσώρευση. Η συνάντηση της ποιήτριας με το αξεπέραστο και ασύγκριτο φωτισμένο πρόσημο της καίριας ζωτικότητας είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Με την προσήλωση στο αυθεντικό μεγαλείο εκτείνεται άρτια και συμβολικά σε εντάξεις με μορφοπλαστικές διατυπώσεις. Σχηματίζει εκφορές και αποδόσεις που χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα της ευφρόσυνης αναγνωσιμότητας. Περιγράφει μεταλλάξεις με επιγραμματικές φόρμες που συντονίζουν το περίβλημα ενός διαλόγου ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.

Με ευαισθησία στους συνδυασμούς της τονικότητας οι σειρές των  περιπλανήσεων και των διαβάσεων της απευθύνονται σε εξοικειωμένες στίξεις που ελκύουν με τις στοχαστικές σκέψεις που απεικονίζουν. Διαβάζοντας τα ποιήματα παρατηρούμε την αίσθηση της στόχευσης σε συγκινησιακές αποστολές και σε παλμικές ιδεώδεις σημειογραφίες της προέκτασης .

Η διατύπωση της ανάλυσης τους εμπεριέχει αρχετυπικές εικόνες που με σταθερότητα καταλήγουν εύλογα και εύληπτα σε παραβολικές εξελίξεις της ζωογόνας υφής και χροιάς.

Σκιαγραφούν ευπειθή σχήματα επάρκειας που με διάρκεια στο χρόνο σταχυολογούν την επικράτηση και την επιβολή των ενοποιητικών αντιλήψεων. Στο βαθυστόχαστο μελετημένο περιεχόμενο τους έχουν εγκατασταθεί τα καίρια σημεία μιας ανατομίας που επιτελείτε με κατανυκτικό ύφος. Η συνοπτική παρέμβαση στους διαπροσωπικούς χώρους εναρμονίζει τα μαγνητικά πεδία με τα δεδομένα των πυρήνων του απολογισμού.                                                                                    Ο πρόλογος στην έκδοση του δημοσιογράφου, λογοτέχνη και εικαστικού Γιάννη Δ. Παρασκευόπουλου φωτίζει άμεσα πτυχές με ξεχωριστή ικανότητα και με ασυμβίβαστο ρυθμό ανάπλασης που αναμφίβολα λειτουργεί καινοτόμα και ενημερωτικά για το αναγνωστικό κοινό.