ΚΑΖΑΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ: “πάντα ζωγραφίζω ορμόμενος από εξωτερικά ερεθίσματα”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω γύρω στα οκτώ μου έτη όταν τα σχολικά βιβλία του σχολείου μου φαίνονταν μουντά και τυποποιημένα. Ηθελα να δώσω σχήμα και χρώμα όπως κάθε παιδί που ονειρεύεται ένα όμορφο κόσμο.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστεύω ότι καλλιτέχνης γεννιέται κανείς, δηλαδή υπάρχει εκ φύσεως η καλλιτεχνική διάθεση. Γίνεται όμως όταν του δωθεί η δώσει ο ίδιος στον εαυτό του την ευκαιρία να το εξελίξει.
Σε πολλές περιπτώσεις μπορει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερή ηλικία. Υπαρχουν αρκετά παραδείγματα στον χρόνο που αποδεικνύει ότι πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες ξεκίνησαν μετά τα σαράντα τους έτη και πολλοί από αυτούς μεγαλουργησαν.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια λέξη μόνο που να εκφράσει την καλλιτεχνική μου υπόσταση.Αυτο που μπορώ να πω είναι ότι όταν δημιουργω βρίσκομαι πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Ναι, πάντα ζωγραφιζω ορμομενος από εξωτερικα ερεθίσματα. Αυτο μπορεί να είναι μια φωτογραφία που μου αρέσει, ένα τοπίο, μια κατάσταση αλλά και ένα συναίσθημα. Τοτε καταφεύγω προς τα εκεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ανησυχο. Μ’ αρέσει να μελετώ διάφορες τεχνικές και να τις εφαρμοζω άλλοτε με επιτυχία άλλοτε χωρίς.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω ένα μικρό χώρο όπου ζωγραφιζω. Με ενδιαφέρει να τον επεκτείνω ώστε να έχω μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Μου άρεσει η ιδέα να συμμετέχω σε συλλογικές εκθέσεις. Νομιζω όμως οτι μια ατομική έκθεση δεν θα την αποφυγω κάποια στιγμή.

https://www.facebook.com/SpiroCasal

Ας γνωρίσουμε το ζωγράφο.

Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου όπου έζησα ως τα οκτώ μου έτη.
Επειτα μετακόμισα με την οικογένειά μου στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω όπου και τελείωσα το Ιπποκράτειο λύκειο.
Όπως πολλά παιδιά με έφεση στη ζωγραφική συνηθηζα να ζωγραφίζω στα μουντά βιβλία της εποχής δίνοντας τους σχήμα και χρώμα.
Στα 10 είχα κερδίσει το βραβείο του σχολείου στην εικονογράφηση με θέμα “πόλεμος και Ειρήνη” .

Μετά τις λυκειακές μου σπουδές αποφάσισα να επιστρέψω στην Αθήνα και να σπουδάσω γραφιστική και παράλληλα μαθήματα ελεύθερου σχεδίου σε ιδιωτική σχολή.
Άσκησα το επάγγελμα του γραφίστα για δύο χρόνια αλλά το εγκατέλειψα όταν η εποχή γινόταν πλέον ψηφιακή.

Ετσι, παρακολουθησα ένα σεμινάριο εικονογράφησης κυρίως για να ξεσκονησω τις μνήμες μου που είχαν να κάνουν με το χρώμα,την προοπτική,το φως και την φαντασία.

Από τότε δημιουργώ πίνακες ζωγραφικής σε καμβά και χαρτί όπου και τα προωθώ στην ελεύθερη αγορά.

Η ζωγραφική μου είναι βαθιά επηρεασμένη από εικονογράφησεις παιδικών βιβλίων αλλά και προσώπων που είναι βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μου.Φλερταρω ανάμεσα στη ναιφ ζωγραφική και τις σύγχρονες αφαιρετικές φόρμες.