Κίρσικκα Σουστιέλ: “Βρίσκω την ιδέα της Χρύσας για την έκθεση πρωτοποριακή και είναι μεγάλη η χαρά μου να συμμετέχω”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικό σας έργο; Τα έργα μου σε αυτή την έκθεση περιλαμβάνουν δυο παραστάσεις με ταύρους, ακρυλικό σε καμβά. Με τα φωτεινά χρώματα και την κίνηση ο θεατής πιθανόν να αισθανθεί την δύναμη και την ενέργεια που εκπέμπουν.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα παραλία; Ο χώρος της έκθεσης βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο κομμάτι της παραλίας με το ναυτικό όμιλο δίπλα και το κτήριο να βρίσκεται μέσα στα νερά και τους κήπους. Το περιβάλλον από μόνο του σε φέρνει μια αίσθηση αναγέννησης, μιας ελπίδας. Βρίσκω την ιδέα της Χρύσας για την έκθεση πρωτοποριακή και είναι μεγάλη χαρά μου να συμμετέχω.

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Ο θεατής πιθανόν θα είναι κάποιος που ξεκίνησε για βόλτα, αθλητισμό ή και διασκέδαση με ένα ποτηράκι καφέ στο χέρι. Ξαφνικά θα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τζαμαρία γεμάτη έργα τέχνης. Θα του προκαλεί περιέργεια, ενδιαφέρον ίσως να θελήσει να σχολιάζει ανεξάρτητα αν είναι παιδάκι ή συνταξιούχος. Είναι κάτι φρέσκο.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τέχνη ως τρόπος φυγής. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βλέπουμε εκθέσεις, θέατρα, μουσική σε ζωντανές παραστάσεις πάρα διαδικτυακά. Δράσεις σαν και αυτή μας δίνουν μια γεύση από κάτι πραγματικό έστω και από απόσταση.

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νιώθετε ότι αγκαλιάζει τους καλλιτέχνες; Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσια καλλιτεχνική δράση. Γίνονται πολλές εκθέσεις, φεστιβάλ, θέατρα, μουσική, παραστάσεις ακόμα και στους δρόμους παρόλο που υπάρχει έλλειψη πόρων. Ως πόλη δίνει δυνατότητες έκφρασης στους καλλιτέχνες και φαίνεται ότι υπάρχει και κοινό για αυτά. Στο μέλλον με τους επισκέπτες και τον τουρισμό η πόλη με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα θα έχει μόνο ανοδική πορεία.