“Θεέ μου πως ζήσαμε! Ο Aσπρόπυργος στη δίνη του εμφυλίου πολέμου” του Σεραφείμ Τσόκα

Την Κυριακή, 23 Φεβρουρίου 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Σεραφείμ Τσόκα «Θεέ μου πως ζήσαμε!»

Ο Aσπρόπυργος στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη, αποτελεί μια βιωματική κατάθεση αλήθειας βασισμένη σε αφηγήσεις πρωταγωνιστών και στοιχεία αρχειακής έρευνας, έτσι όπως τα κατέγραψε ο συγγραφέας με αφορμή την δολοφονία του παππού του και της γιαγιάς του από το ΕΑΜ το 1944.

Μιλώντας για το βιβλίο ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε την σπουδαιότητα των ιστορικών στοιχείων και τον ιδιαίτερο χειρισμό τους από τον συγγραφέα.

Η Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνας και Τεκμηρίωσης Μακεδονικής Ιστορίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και ανέφερε πως το υλικό της ιστορικής έρευνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στη νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα του συγγραφέα που χειρίστηκε θησαυρό πληροφοριών και συσχετίσεων, αναφέρθηκε ο Σάκης Μουμτζής, Συγγραφέας και Πολιτικός Σχολιαστής.

Τέλος, ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των συγγραφέων στην καταγραφή της ιστορίας του εμφυλίου πολέμου και των διεθνών εξελίξεων της περιόδου εκείνης.

Αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ο Σεραφείμ Τσόκας είπε ότι με την συγγραφή του βιβλίου “προσπάθησε να προσθέσει μια ψηφίδα μικροιστορίας στο σύνθετο ψηφιδωτό της αποτύπωσης του εμφυλίου πολέμου”, μέσα από το πρίσμα της ιστορίας της οικογενειάς του.
Η παρουσίαση έκλεισε σε ευχάριστο και οικείο κλίμα ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών στα πεδία αναφοράς του βιβλίου.