Η Χρύσα Χαραλαμπίδου συμμετέχει στη διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στο Θεό!”

KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.

https://www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

https://www.facebook.com/konsfarmartatelier

«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»

Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 16 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της εικαστικού δημιουργού ΧΡΥΣΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ.

Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ: Η ζωγράφος Χρύσα Χαραλαμπίδου ασχολείται παράλληλα με την εγγραφή ποιημάτων και διηγημάτων και έχει έντονη ακτιβιστική δράση .Αρωγός πάντα στους κατατρεγμένους από όπου κι αν προέρχονται αυτοί, συμμετέχει σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προσφέροντας βοήθεια όπου μπορεί και όπως μπορεί. Η ζωγραφική και η γραφή την βοηθούν να ανασαίνει, να βρίσκει διέξοδο από αυτή την ζοφερή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Μαθήτρια του alessandro de martino εδώ και μία τετραετία δέχεται με χαρά και ανακούφιση την βοήθεια του στα τεχνικά ζητήματα και τις ορολογίες στα οποία όπως η ίδια ομολογεί δεν δίνει και μεγάλη βάση. Χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ακρυλικά χρώματα και κάποιες φορές κάρβουνο. Οι πινελιές της ποικίλουν ανάλογα με το θέμα και τα συναισθήματα που θέλει να βγάλει προς τον επισκέπτη/θεατή του έργου της. Με επιρροές από τον εξπρεσιονισμό εναποθέτει στους καμβάδες της το δικό της ιδιαίτερο στυλ ,εμπνεόμενη από την κοινωνική πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο .
Συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο Θα τα πώ όλα στον Θεό! που παρουσιάζεται από την “Konsfarm Art Gallery ” bei Konstantina Farmaki με 2 έργα Ζωγραφικής.

Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός

4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Η ζωγραφική είναι ένα πρόσφορο μέσο στη δημιουργική αποτύπωση συναισθημάτων, στη χρωματική έκφραση σκέψεων, προβληματισμών και ανησυχιών, είναι παιχνίδισμα με τα δαιμόνιά μας, και συχνά λειτουργεί ως την κραυγή μας απέναντι σε μια ζοφερή, αβίωτη πραγματικότητα. Πιάνοντας τα πινέλα μιλάς με τον εαυτό σου, με λόγο βαθύ και ειλικρινή και με αυτόν απευθύνεσαι στη ματιά και στην ψυχή του άλλου, του συνανθρώπου σου. Αν καταφέρεις και κερδίσεις τη ματιά του, εισπράττεις τη χαρά της επικοινωνίας, της εγγύτητας.

Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Προκρίνω κατά αρχήν τη σκληρή δουλειά. Όσον αφορά στην έμπνευση είναι η δυνατότητα να μετουσιώνει κάποιος την κοινωνική πραγματικότητα σε έργο τέχνης, δηλαδή η προσέγγιση όσων μας ερεθίζουν και η αποτύπωσή τους στον καμβά, αν πρόκειται για ζωγραφική, με έναν τρόπο που δεν έχει ειπωθεί, κατακτώντας έτσι παράλληλα και το προσωπικό στυλ. Το ταλέντο έρχεται ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και καταφέρνει να την εκφράσει. Η επιτυχία με τους όρους της εποχής μας, εκφραζόμενη δηλαδή σαν αναγνώριση, είναι ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Επιτυχία είναι η συγκίνηση που μπορείς να εισπράξεις από τη ματιά που ανέφερα πιο πάνω.

Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Κάθε δομή αποκλείεται να μην εμπεριέχει ένα περιεχόμενο, το μήνυμα πάντα υπάρχει. Άρα, το ζήτημα είναι η ευτέλεια ή μη του μηνύματος. Έτσι, επιστρέφουμε στην πρόσληψη της κοινωνικής πραγματικότητας και τη διύλισή της μέσα από τα φίλτρα της προσωπικότητας του δημιουργού.

Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Δυστυχώς ο πολιτισμός και η παιδεία ολοένα και περισσότερο βρίσκονται σε (συνεχή) υποβάθμιση. Τελευταία, βρίσκεται και υπό διωγμό κι εκφράζεται με την πρόσφατη αναστολή – απαγόρευση της τέχνης από την Υπουργό πολιτισμού της Ελλάδας. Ο εκφασισμός της κοινωνίας δυστυχώς προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Όταν δαιμονοποιούμε ένα λαό, την τέχνη του, τους καλλιτέχνες του και τον πολιτισμό του για τις φρικαλεότητες της εξουσίας του, μισούμε και τους ανθρώπους και τον πολιτισμό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1963.
Διέξοδος από την πραγματικότητα, που φυλακίζει όσα ο νους απελευθερώνει, τρόπος για τη διαχείριση των δαιμονίων μου αποτέλεσε, από μικρή ηλικία, η γραφή ποιημάτων και διηγημάτων καθώς και η ζωγραφική.
Είμαι δίπλα και μαζί με όσες κι όσους ονειρεύονται έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό για όλους τους ανθρώπους. Θεωρώντας ότι έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε το χαμόγελο, την αθωότητα κάθε παιδιού, συμμετείχα σε συνεχείς αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σε συνέργεια με τον Δήμο Γαλατσίου όπου, εκτός
της υλικής βοήθειας, υιοθετήσαμε πάνω από 220 προσφυγόπουλα. Αργότερα, πήρα μέρος στις “αλλυσίδες αλληλεγγύης” στις γέφυρες του Βελιγραδίου ως αντίδραση-διαμαρτυρία κατά τον βομβαρδισμό του.
Συμμετείχα και σε ομάδες βοήθειας στις πρόσφατες ροές προσφύγων στη χώρα μου.Ο πρόσφυγας, ο κατατρεγμένος όπου γης, απορροφά μεγάλο μέρος της σκέψης και της εκφραστικής μου δημιουργίας.
Είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Λόγου και Τέχνης -ΠΕΛΤ ,μέλος της ομάδας ζωγραφικής της Unesco και της ομάδας ART TEAM AFTER, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου, όπου παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Alessandro De MarHno . ‘Eχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και ποιητικές δράσεις. Επίσης έχουν εκδοθεί ποιήματα και διηγήματά μου σε
ομαδικές εκδόσεις και σε περιοδικά πολιτιστικού χαρακτήρα.

mail: [email protected]

Εγκαίνια: 05 Μαρτίου 2022 ώρα 16:00 Διάρκεια έκθεσης: από 05.03. – 20.03.2022
Ώρες επισκέψεων:
καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο
Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr