Η Φωτεινή Χαμαλίδου συμμετέχει στην έκθεση εικαστικών: Μπαϊράκια στην Άγονη Γραμμή – Αντικύθηρα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 26/7 – 1/8/2021
Χώρος Παλαιού Καφενείου Οικογένειας Πλουμίδη
Ποταμός Αντικυθήρων (ώρες λειτουργίας: 19.00 -22.00)

Κείμενο: Δέσποινα Πανταζή

Μπαϊράκια-παντιέρες, φλάμπουρα είναι η τρέχουσα δράση του Ορίζοντα γεγονότων που θα καλύψει όλο το 2021, με δράσεις και εκθέσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

75 Καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει ισάριθμες παντιέρες με τη δική τους απόδοση της έννοιας της Ελευθερίας. Στην 4η πράξη της δράσης μας, διοργανώνεται έκθεση στον Ποταμό Αντικυθήρων, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.

Διοργάνωση-Επιμέλεια:
Ορίζοντας Γεγονότων Ομάδα Εργασίας Δέσποινα Πανταζή
Κωνσταντίνα  Παρασκευοπούλου

Τα Μπαϊράκια, προεπαναστατικά κυρίως πολεμικά σήματα αναγνώρισης των διαφόρων μονάδων, στις κορυφές των βουνών, προέρχεται, εκ της τουρκικής bayrak και αυτή εκ παραφθοράς εκ της περσικής Μπαϊράκ σημαία.

Μονόχρωμα και ελάχιστα δίχρωμα υφασμάτινα σήματα, τριγωνικό σχήμα δηλαδή της φλόγας, αυτοσχέδια σημαία με σύμβολα κεντημένα ή ζωγραφισμένα στο πανί. Φράσεις που εμπνέουν και εμψυχώνουν…, αγιασμός για τις καινούριες σημαίες. Κρυμμένο νόημα που ξεσηκώνει τους επαναστάτες και οραματιστές – ΗΕΑ-ΗΘΣ-. Ιστορία που διδάσκει και εμπνέει, που γίνεται αφορμή δημιουργίας.

Ο κάθε Καλλιτέχνης “σήκωσε δικό του Μπαϊράκι” χαρακτηρισμός οποιασδήποτε εκδηλούμενης αντίδρασης ανεξαρτησίας επι οργανωμένης δράσης -το Μπαϊράκι της προσωπικής του ελευθερίας- απάντηση στην κρίση που περνούν οι ανθρώπινες ελευθερίες σαν τους Ακρίτες της Άγονης Γραμμής των Αντικυθήρων, οι οποίοι σαν “Αλλοι” σύγχρονοι ήρωες σηκώνουν τα Μπαϊράκια της Ελευθερίας στο δικαίωμά τους, να ζουν. Μέσα από εικόνες βγαλμένες απο προηγούμενες δεκαετίες, σε μια σκληροτράχηλη γεμάτη, αντιξοότητες πραγματικότητα. Στον απόκρημνο βράχο των Αντικυθήρων, στο σημείο που συναντιούνται το Αιγαίο το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος οι Καλλιτέχνες του Ορίζοντα Γεγονότων υψώνουμε τα Μπαϊράκια (φλάμπουρα, παντιέρες) σαν απάντηση στην απατηλή αλήθεια στην ελευθερία και στο όνειρο.

Χορηγός επικοινωνίας: polismagazino.gr

Μπαϊράκι: οι ρυτίδες του φόβου (με μαύρο, κίτρινο και λίγο κοκκινο).
Δημιουργία έργου: Η σύγκρουση της εξωτερικής καταπίεσης με την εσωτερική διάθεση ελευθερίας, γεννά ωθήσεις έκρηξης και αναβρασμού. Δημιουργείται ένας χώρος μάχης μεταξύ φόβου και θάρρους, οι ρυτίδες του φόβου χαράσσονται ζωγραφίζοντας το τοπίο μιας νέας εποχής !!!

Σας παρουσιάζουμε τη Φωτεινή Χαμαλίδου Visual Artist / Educator

Η Φωτεινή Χαμαλίδου είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και ως Συντονίστρια Ομάδων στην Δια Βίου Μάθηση, διδάσκοντας Soft & Life Skills. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων του Ανοικτού Πανεπιστημίου και προπτυχιακό δίπλωμα στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος διπλώματος επιπέδου 5, Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης & Κατάρτισης: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef) και διδάσκει σε μαγειρικές σχολές.

Η Φωτεινή Χαμαλίδου, ως Social Art Educator ειδικεύεται σε μια δημιουργική διαδικασία μετασχηματισμού και αλλαγής μέσω τέχνης και εκπαίδευσης, που εμπλέκει την κοινωνική αλληλεπίδραση και την συνοχή. Ως Visual Artist μετασχηματίζει το Food Waste σε τέχνη και δημιουργεί ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εργασίες, που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στον τρόπο ζωής. Συνδυάζοντας την τέχνη με την επιστήμη και την παιδαγωγική έχει σχεδιάσει και υλοποιεί Βιωματικές Εκπαιδευτικές & Καλλιτεχνικές Δράσεις για παιδιά, εφήβους & ενήλικες, σε συνεργασία με στοχευμένους φορείς και οργανισμούς. Η προσέγγιση που χρησιμοποιείται βασίζεται στην Ομαδική Δημιουργικότητα και την ενδυνάμωση των Δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills), Κοινωνικών Δεξιοτήτων (Soft Skills) και Ηθικών Ικανοτήτων (Ethical skills). Μέσα από Experiential Learning “Learn by Doing” προσπαθεί να αναδείξει την ομαδικότητα και την σημαντικότητα της σύνθεσης της διαφορετικότητας, δημιουργώντας ένα κατάλληλο πλαίσιο όπου μπορεί κανείς να εξερευνήσει την δημιουργικότητα χρησιμοποιώντας βιώσιμους τρόπους & πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη της ανάγκες του οικοσυστήματος.

Καλλιτεχνική προσέγγιση

Μέσω της τέχνης γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης της συνείδησης του ανθρώπου με το οικοσύστημα και τη φύση, με έναν τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και την πρακτική ζωή του ανθρώπου. Food waste υλικά και οργανικά υλικά που δεν χρησιμοποιούνται πια, γίνονται αντικείμενο πειραματισμού, διερεύνησης και παρατήρησης. Κάθε υλικό φέρει τη δική του ιστορία, τη δική του ιδιαιτερότητα, είτε σε ανώριμη φάση, είτε σε περίοδο ωρίμανσης, είτε στο τέλος του κύκλου της ζωής του, κάθε υλικό ξυπνάει εικόνες μέσα στην ψυχή. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, μας χρειάζεται, χρειάζεται την συνείδηση μας και τις ζωντανές εικόνες της ψυχής μας. Η σύνδεση του ορατού με το μη ορατό, του υλικού με το πνευματικό έχει ως απώτερο σκοπό το βίωμα της ολότητας και της αρμονίας προκειμένου η βιωσιμότητα να γίνει συνειδητός τρόπος ζωής. Η έμπνευση, η συγκίνηση και η έκπληξη που πηγάζει κατά την πορεία δημιουργίας, φέρνει την διαπίστωση ότι τίποτα σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι περιττό και πως κάθε τι, που υπάρχει, έχει τη χρησιμότητά του. Ο στόχος επικεντρώνεται στην αναζήτηση μιας ηθικής μαγειρικής, ηθικής τέχνης και ηθικής αξιοποίησης της σπατάλης τροφίμων. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι οργανικά υλικά της κουζίνας, υλικά που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους, ανάλογα με την εποχιακή διαθεσιμότητα, τα υλικά αυτά δεν είναι μαγειρικά χρήσιμα και μετά την αξιοποίηση τους γίνονται κομπόστ. Οι τεχνικές για την δημιουργία των καλλιτεχνικών εργασιών, βασίζονται στην παρατήρηση της φύσης και των καιρικών φαινομένων, τα οποία συμμετέχουν ενεργά (κάθε περιβαλλοντική μεταβολή ανέμου, υγρασίας, θερμότητας, παγωνιάς, χλωρίδα και πανίδα της περιοχής) στη διαμόρφωση αλλοιώσεων και ιδιαιτεροτήτων επάνω στα οργανικά – φυσικά υλικά. Τα εργαλεία, που χρησιμοποιούνται, προέρχονται από ανακυκλώσιμα αντικείμενα οικιακής χρήσης ή αντικείμενα που πρόκειται να πεταχτούν στα σκουπίδια. Αρχικά τα έργα φωτογραφίζονται και κατόπιν βιωδιασπώνται, με σεβασμό στον κύκλο ζωής της φύσης.

Φωτεινή Χαμαλίδου © Sustainable Artwork

Link: https://www.facebook.com/Fotini-Chamalidou-Artwork-105043477656868


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση εικαστικών: Μπαϊράκια στην Άγονη Γραμμή – Αντικύθηρα και γίνεται η παρουσίαση της δουλειάς τους:
Henshaw Diane Vissers Wilma Αθανασίου Εύη Γαβριλιάδης Ανδρέας Δούναβη Ειρήνη Κουτρίδου Ειρήνη Νασιοπούλου Ντιάνα Πανταζή Δέσποινα Παρασκευοπούλου Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου Σοφία Σουφλής Παύλος Χαμαλίδου Φωτεινή