Η Σοφία Φουντουλάκη συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας, στο Βουλευτικό Ναυπλίου

Επιμέλεια έκθεσης: Marina Gonta, Ιστορικός Τέχνης, Διδάκτωρ Σορβόννης

Λίγα λόγια για το Βουλευτικό. Το κτίριο της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων που στεγάστηκε στο τζαμί του Αγά Πασά, του πλουσιότερου Αγά του Ναυπλίου. Από τα λίγα κτίρια Τουρκικής Αρχιτεκτονικής κτίστηκε το 1730.
Στην περίοδο της Κατοχής (1940) χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή, σήμερα και μετα απο επισκευές αποτελεί Συνεδριακό Κέντρο.

16 έως 25 Απριλίου 2022

Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συμμετοχή σας στην έκθεση: Οδοιπορικό μέσα από τον κόσμο των παραμυθιών; Το έναυσμα για τη συμμετοχή μου στο «οδοιπορικό» αυτό ήταν η νοσταλγία για την παιδική πατρίδα, με την αθωότητα, την ξενοιασιά και τα ατελείωτα και υπέροχα οδοιπορικά στους κόσμους των παραμυθιών, τότε που όλα ήταν παραμυθένια… Ιαματική και συγκινητική  η τρυφερή  «αγκαλιά» που μου πρόσφερε αυτό το απρόσμενο ταξίδι… Άλλωστε καμία φυγόκεντρος δύναμη δεν μπορεί να μας απομακρύνει από την παιδική μας πατρίδα, γιατί είμαστε προϊόν της παιδικής μας ηλικίας και πάντα θα βρίσκουμε τρόπο και χρόνο να δραπετεύουμε με λαχτάρα σε αυτή! Η συμμετοχή μου συνεπώς στο εν λόγω οδοιπορικό ήταν μια παραμυθένια ευκαιρία να επισκεφθώ την παιδική πατρίδα!!!

Πόσο σημαντικά είναι τα διδάγματα των διαχρονικών παραμυθιών σήμερα; Τα διδάγματα  των διαχρονικών παραμυθιών ήταν και παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά! Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης των παιδιών, τα βοηθούν να αναπτύξουν τον εγκέφαλο τους και να καλλιεργήσουν δεξιότητες πολύτιμες στη ζωή τους, γενικά τους ανοίγουν νέους ορίζοντες. Μέσα δε από την αφήγηση και την ταύτιση με τους ήρωες των παραμυθιών,ενδυναμώνεται ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση τους, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες της ζωής από μικρή ηλικία όπως την απώλεια, την ασθένεια, τον αποχωρισμό, ενώ βοηθούνται ν’ απελευθερωθούν από το φόβο.

Ισχυροποιείται η επαφή με τους γονείς, αναπτύσσονται πρότυπα που συμβάλλουν στην ηθική ανάπτυξη τους, μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, αποκτούν εμπειρίες και δεξιότητες κοινωνικές αλλά και επικοινωνίας. Συγκεκριμένα τα παραμύθια είναι ένας ιδανικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά στην αλληλεγγύη, στην κατανόηση, στην υπομονή, στο σεβασμό και στην καλλιέργεια αξιών και ενδεδειγμένων προτύπων συμπεριφοράς. Ένα παιδί μέσα από τον κόσμο των παραμυθιών αποκτά επίσης μέσα από την ψυχαγωγία γνώσεις γιατί τα παραμύθια είναι ψυχαγωγία. Χαίρονται, ενισχύονται οι γνωστικές τους λειτουργίες όπως η συγκέντρωση, η μνήμη κ.λπ. Βελτιώνεται ο γραπτός και προφορικός τους λόγος, το οποίο θα τα βοηθήσει μετέπειτα στην ανάγνωση βιβλίων λογοτεχνικών.

Τέλος, ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα στο κόσμο των παραμυθιών ενισχύει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του, εξαιρετικά σημαντικοί παράμετροι για την ομαλή του ανάπτυξη και το πέρασμά του στην ενήλικη ζωή.

Σύντομες βιογραφικές πληροφορίες. 

Η Σοφία Φουντουλάκη γεννήθηκε στα Xανιά της Κρήτης – ζει  και εργάζεται στην Αθήνα.

Είναι εικαστικός/ζωγράφος,aρθρογράφος και Διευθύντρια εικαστικών στηνUNESCO Piraeus & Islands. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α)  Οικονομικά/Ασφαλιστικά-Διοίκηση κ Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών. Έχει τελειώσει ARΤ στο GREEK AMERICAN COLLEGE ATHENS  και ART & DESIGN στο COLLEGE VACALO. Έχει παρακολουθήσει Ιστορία τέχνης με τον Ιστορικό και Θεωρητικό της τέχνης κ. Παντελή Τσάβαλ.

Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις στην Εταιρεία, Ελλήνων Λογοτεχνών στους Ιστορικούς χώρους Γιαλί Τζαμισί και Πύλη Sabbionara στα Χανιά της Κρήτης και έχει συμμετάσχει σε αριθμό εκθέσεων με επιλεγμένους ομίλους στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στη πρεσβεία της Βουλγαρίας, στη gallery Time of Art, στη gallery Artevisione στη gallery Medina στη Ρώμη, στη gallery Myro, κ.ά.

Έχει βραβευτεί για το εικαστικό της έργο από την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ κ.ά.

Έχει συμμετάσχει σε αριθμό βιβλιοεκδόσεων κ.λπ, όπως στην Εγκυκλοπαίδεια ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά, στη Λογοτεχνική δημιουργία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά.

Έργα της φιλοξενούνται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Φιλανθρωπικά ιδρύματα, Οργανισμούς και Ιδιωτικές συλλογές.

Είναι Πρέσβειρα του Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Φόρουμ για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα, δικαιώματα.


Σύντομο βιογραφικό. Ονομάζομαι Μαρίνα Γκόντα, κατάγομαι από την Ελλάδα, κατέχω Μεταπτυχιακό στη Γαλλική Λογοτεχνία και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Κατέχω επίσης πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξα Γαλλικά και Ιστορία της Τέχνης στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάω άπταιστα ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχω συνεργαστεί με αντιπροσωπεία του γαλλικού κοινοβουλίου στο πρόγραμμα: «Jachhere». Είμαι μέλος της UNESCO, του ICOMOS και επιστημονικός συνεργάτης του «Transformation», που στοχεύει στην προώθηση ευγενών συναισθημάτων που προκύπτουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερώσει o ΟΗΕ, την 23η Οκτωβρίου ως Ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχω επίσης συνεργαστεί με έναν αριθμό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχω επιμεληθεί πολύ σημαντικές εκθέσεις όπως Osten Biennial σχεδίου Scopje και Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari, καθώς και ηλεκτρονική έκθεση (λόγω Covid-19) στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Σε όλα τα παραπάνω οργάνωσα τη συμμετοχή έργων τέχνης που προάγουν τις Αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού.

My name is Marina Gonta, coming from Greece, I hold a Master Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. I also hold a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. I taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. I speak fluent Greek, French and Italian. I have worked with a delegation from the French Parliament in the program: “Jachere”. I am a member of UNESCO, ICOMOS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish the U.N, October the 23rd as a Day of Respect to the fellow-being. I have also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and have edited very important exhibitions as Osten Biennial of drawing Scopje, and Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari, also an e-exhibition (due Covid-19) in Japan during the Tokyo Olympic Games. In all the above I organized the participation of artworks that promote the Values of Greek Culture.