Η Μαρία Χαλκιά συμμετέχει στην έκθεση «Η Δυναμική των Χρωμάτων»

“Σε έναν κόσμο όπου τελικά τίποτα δεν είναι μαύρο ή άσπρο, αλλά τα πάντα διαβαθμίσεις του γκρι, καλό θα ήταν εμείς οι καλλιτέχνες να αποκαλύψουμε τις αξίες του εκδηλωμένου φωτός μέσα από τα χρώματα”

Με ποιο έργο συμμετέχετε και τι συμβολίζει για εσάς; Στην έκθεση με τίτλο «η δυναμική των χρωμάτων »επέλεξα να συμμετέχω με δύο έργα μου από τη σειρά χημεία του σύμπαντος: Την ονειρική γεωγραφία και τις χορδές, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία κατά την οποία τα χρώματα προϋπήρχαν της γέννησης του φωτός. Η θεά του ουράνιου τόξου, η Ίρις, προϋπήρχε του φωτός και χάρη στη δική της επέμβαση έγινε εφικτή η γέννηση του Απόλλωνα. Στην Θεογονία του, ο Ησίοδος, όταν περιγράφει τα όρια του σύμπαντος αναφέρει πως εκεί που τελειώνει ο κόσμος και ανοίγεται το μέγα χάος που το φοβούνται ακόμα και οι θεοί μόνο η Ίρις, η θέα του διαθλούμενου φωτός μπορεί να πλησιάσει και να παραδώσει κάποιο μήνυμα θεών.

Τα χρώματα ήταν και είναι η πύλη για τη θέαση και αντιμετώπιση της παγκόσμιας νομοτέλειας που διέπει το σύμπαν. Η μαγεία της τριχρωμίας των βασικών χρωμάτων είναι ότι κρύβει τους νόμους, όπως ο νόμος των αναλογιών του δυϊσμού της τριαδικότητας της ομοιομορφίας της ανομοιότητας. Η σχέση του άνθρωπου με τα χρώματα και τη δημιουργία είναι μεταφυσική.

Η δυναμική των χρωμάτων σε μια μαύρη καθημερινότητα… Ποια η θέση σας ως άνθρωπος του πολιτισμού – ζωγράφος; Τι άλλο είναι τα χρώματα από την αποκωδικοποίηση των δονήσεων του, ορατού από το ανθρώπινο μάτι, τμήματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Μία άλλη ανάλογη αποκωδικοποίηση δονήσεων είναι οι νότες. Αυτές αποκωδικοποιούν τον ήχο. Τα χρώματα το φως. Στην γένεση των κόσμων της Εωνικής παράδοσης, οι ήχοι και τα χρώματα παρήχθησαν μαζί στον έκτο σταθμό της δημιουργίας, από την αμοιβαία δράση της δόνησης με την κινητικότητα. Τα ψυχρά χρώματα προκαλούν την αίσθηση της ψυχρότητας και την ψευδαίσθηση ότι οι επιφάνειες οι οποίες καλύπτουν, είναι μικρότερες ή πιο απομακρυσμένες από την πραγματικότητα. Έχουν μικρότερα μήκη κύματος από τα θερμά τα οποία προκαλούν την εντύπωση της θερμότητας και την ψευδαίσθηση ότι οι επιφάνειες που καλύπτονται από αυτά, είναι μεγαλύτερες ή κοντινότερες από ότι στην πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα μολυσμένα αστικά κέντρα κυριαρχεί το γκρι. Έχουμε γεμίσει με γκρίζα κτίρια, γκρίζες δεκαοχτούρες. Ακόμα και τα ποντίκια και οι αρουραίοι τείνουν να έχουν όλα ένα ομοιόμορφο γκρι χρώμα. Ενίοτε το χρώμα τους κυριαρχεί στις επιταγές της μόδας, δανειζόμενο το όνομά τους «ποντικί». Το γκρι χρώμα σχετίζεται με την προσαρμοστικότητα, αλλά και την κατάθλιψη, την σύγχυση και την απώλεια. Σε έναν κόσμο όπου τελικά τίποτα δεν είναι μαύρο ή άσπρο, αλλά τα πάντα διαβαθμίσεις του γκρι, καλό θα ήταν εμείς οι καλλιτέχνες να αποκαλύψουμε τις αξίες του εκδηλωμένου φωτός μέσα από τα χρώματα.

Μπορεί το χρώμα να έχει δυναμική; Επέλεξα το υπερθετικό κόκκινο στα δύο έργα με τα οποία συμμετέχω στην έκθεση αυτή όχι τυχαία. Σκοπός μου ήταν η αφύπνιση. Το χρώμα αυτό έχει την μεγαλύτερη συναισθηματική επίδραση, προκαλεί ερεθισμό, αίσθηση θερμότητας και προεξοχής. Επιβάλλεται σε ό,τι το περιτριγυρίζει. Έχει φύση επιθετική, μεγαλειώδη, αριστοκρατική αλλά είναι παράλληλα το χρώμα της αντίδρασης και της επανάστασης. Εξομοιώνεται με την καρδιά και το αίσθημα. Είναι αποδεδειγμένο πως όταν κάποιος μπει σε κόκκινο περιβάλλον, αυξάνονται οι σφυγμοί του και οι παλμοί της καρδιάς του. Δημιουργεί ένταση, είναι πηγή ενέργειας. Το κόκκινο συνδέεται με τον κίνδυνο, την συγκίνηση, τη φόρτιση, το σεξ. Αφυπνίζει τις αισθήσεις, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σαν ενδεικτικό κινδύνου. Είναι έντονα συγκινησιακό χρώμα, έλκει όλες τις ηλικίες και τα φύλα. Είναι το χρώμα της ύλης αλλά και της χαράς της ζωής. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι καθε χρώμα φέρει τις δικές του ψυχολογικές εγγραφές και επιδράσεις.

Πιο μήνυμα θέλετε να στείλετε ως γυναίκα, στις γυναίκες που η ζωή τους είναι “άχρωμη”; Ανάμεσα σε δουλειά, καριέρα, οικογένεια και τον ίδιο μας τον εαυτό  ο τρόπος για να διατηρήσουμε την ψυχική μας ισορροπία, είναι οι απόπειρες μικρών φυγών από τις ευθύνες μας. Να κλέβουμε χρόνο από την απαιτητική καθημερινότητά μας και να τον αφιερώνουμε στον εαυτό μας, σε ό,τι μας ευχαριστεί και θρέφει την ψυχή και το πνεύμα μας. Να βρούμε τους μηχανισμούς να μετατρέψουμε τον αδρανή, άχρωμο χρόνο της πλήξης και της μονοτονίας σε γόνιμο. Να απελευθερωθούμε σταματώντας το κυνήγι της τελειότητας και δυνατές, να χαιρόμαστε τις μικροχαρές της ζωής, σε συμφωνία με τις διαθέσεις, τις ικανότητες και τα όνειρά μας. Στόχος θα πρέπει να είναι μια ζωή απενοχοποιημένη, μια ζωή γεμάτη ποιοτικές «χρωματιστές» στιγμές.

Σύντομο bio

Μαρία Χαλκιά

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το North College με Bachelor Degree of Fine Arts majoring in Graphic Design. Παρακολούθησε σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης.

Με τον Αμερικανό καθηγητή W. Salzman γνωρίζει την performance art.

Από τον Erik van Soestbergen διδάσκεται photo design. Το 1991 βραβεύεται στο Institute Français de Thessalonique.

Καλλιτεχνική διευθύντρια περιοδικών: «ΕΠΙΛΟΓΕΣ», «BeCool», «Super Fitness», «B.fitby mlo», «The Game», «Ειδησιόραμα» κ.α.

Το 2004 συμμετέχει στο 4ο bazaar Art του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το 2005 συνεργάζεται με το «Sharjah Art Museum», United Arab Emirates, σε art project.

Το 2006 φιλοτεχνεί τα έργα για τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του μόλις ανακαινισμένου ξενοδοχείου «Domotel Xenia Volos» στο Βόλο.

Στα πλαίσια των 45ων Δημητρίων, τον Οκτώβρη του 2010 δημιουργεί τα σκηνικά και τα κοστούμια για την παιδική όπερα «το Κικιρίκι», του Ν. Καρς, παραγωγή του ωδείου «Συμφωνία».

Τον Οκτώβρη του 2011 φιλοτεχνεί fresco (διαστάσεων 2,5 x 4,5 μ.) με μια ιδιαίτερη δική της τεχνική, στο «art café bar Λαζαριστές» της Μονής Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και ζωγραφίζει γλυπτά- χρηστικά τραπέζια για το χώρο.

Στα πλαίσια της έκθεσης «Τaste of London», 20 – 25 Ιουνίου 2012, στο Regents Park του Λονδίνου και με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εκεί, συμμετέχει σε έκθεση 50 Ελλήνων Εικαστικών Δημιουργών με θέμα, «Taste like Greece», σε μια προσπάθεια προβολής της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης εκτός συνόρων.

Τον Ιούλιο του 2012 στο «Mediterranean Cosmos» σε έκθεση καλλιτεχνικών εφαρμογών σε μοτοσυκλέτες Harley Davidson, που διοργανώθηκε από το «Harley Club» της Θεσσαλονίκης, φιλοτεχνεί τα  ντεπόζιτα μοτοσυκλετών και συμμετέχει έτσι στο καλλιτεχνικό event.

8 – 11 Νοεμβρίου του 2012 συμμετέχει στη διεθνή έκθεση «The Affordable Art Fair» που διοργανώνεται στο Seattle Centre Exhibition,  στο Seattle USA, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σαν Φραντσίσκο.

Τιμώμενη καλλιτέχνις στην 3η Εικαστική συνάντηση τεχνών της Πάρου, με θέμα «Κυκλαδίτικο φως», 1 Ιουνίου – 31 Αυγούστου 2014.

Τιμώμενη καλλιτέχνις στην 3η Εικαστική συνάντηση τεχνών στο ΤΙNION HOTEL στην Τήνο, 27 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2014.

Την άνοιξη του 2016 αναλαμβάνει την εικαστική επιμέλεια και φιλοτεχνεί με έργα της τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτια του ξενοδοχείου «Arni Palace – a Domotel historic hotel» στην Καρδίτσα.

18-29 Μάη 2020 συμμετέχει στο workshop “how to 2” με θέμα το δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.

Τον Μάη του 2021 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση για τον Αλμπέρ Καμύ «865 γράμματα» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας.

Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022 Συμμετοχή στη ομαδική έκθεση «Ύμνος εις την Ελευθερία» με την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα.

Έργα της παρουσιάζονται σε εκατοντάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε 3 αναδρομικές και 10 ατομικές εκθέσεις της, καθώς και στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας.

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: «Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ των ΧΡΩΜΑΤΩΝ» την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη.

Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου (6 – 9 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 2-16 Δεκεμβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας χώρου:

Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ.

Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ.

Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ.

Κυριακή κλειστά

Govedarou Art Gallery – Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη, Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com, [email protected]