Η Μαρία Νικολάου συμμετέχει στη διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στο Θεό!”

KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.

https://www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

https://www.facebook.com/konsfarmartatelier

«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»

Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 14 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της εικαστικού δημιουργού ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η Μαρία Νικολάου ασχολείται με την ζωγραφική από παιδί, είναι η αγαπημένη της δραστηριότητα το χόμπι της
Αν και βρίσκεται σε ένα πολύ καλό ζωγραφικό επίπεδο επιδιώκει πάντα την καλλιτεχνική της εξέλιξη μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης . Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι λάδια σε μουσαμάδες. Με ιμπρεσιονιστικές επιρροές επιλέγει έντονα χρώματα με ανεξίτηλες αποχρώσεις ,δημιουργώντας έργα που αποπνέουν αισιόδοξα μηνύματα. Της αρέσει να απλώνει και να ενώνει τα χρώματα σε μία προσπάθεια δημιουργίας βάθους, τονίζοντας περισσότερο τα σκιερά σημεία στο τέλος. Επιλέγει τα θέματα της συνήθως από φωτογραφίες που τις δημιουργούν κάποιο συναίσθημα είτε αυτό είναι θετικό είτε είναι αρνητικό, επιδιώκοντας να περάσει κοινωνικά μηνύματα στους αποδέκτες θέασης των έργων της. Αισθάνεται ευγνώμων για τους δασκάλους της, για την πολύτιμη παρακαταθήκη και τα σπουδαία διδάγματα που της μετέδωσαν, όμως αυτές που την βοήθησαν να αποκτήσει την δική της τεχνοτροπία και μοναδική καλλιτεχνική της ταυτότητα, είναι οι ατελείωτες ώρες μπροστά από καμβάδες. Αρέσκεται ν απεικονίζει σ αυτούς με ρέουσες πινελιές φυσικά τοπία, παιδικά μοτίβα, μυθολογικές παραστάσεις, καθημερινές εικόνες που εκφράζουν συναισθήματα αγάπης, πόνου, χαράς κ.λ.π
Συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” Θα τα πώ όλα στον Θεό! με 2 έργα
Ζωγραφικής που τα εμπνεύστηκε από φωτογραφίες του διαδικτύου
όταν το μεταναστευτικό ήταν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων το 2016 …Όπως μας λέει “Δεν γινόταν να μην με αγγίξει όλο αυτό συναισθηματικά.”
Α) Το κορίτσι με το ταμπλό στο χέρι ,αφορά μια συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα από μετανάστες. Β) Ο δεύτερος πίνακας περιγράφει την γυναίκα που έφτασε ζωντανή με το μωρό της σε νησί της Ελλάδος.

Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός

4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ TH ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Στην ηλικία των 12 ετών έπεσε στα χέρια μου μέσα σε περιοδικό ένας διαγωνισμός ζωγραφικής …Μας έδινε ένα σχέδιο και ζητούσε να φτιάξουμε το σχέδιο με μολύβι. Αυτό ήταν κάτι ξύπνησε μέσα μου …Από τότε σταδιακά στην ζωή μου ζωγράφιζα οπότε το είχα ανάγκη. Ακόμη και όταν έφτιαξα την οικογένεια μου την ζωγραφική δεν την άφησα. Ένιωθα και νιώθω ανακούφιση όταν είμαι μαζί με τα πινέλα μου αυτή η διαδικασία με ξεκουράζει με χαλαρώνει  Είναι η διέξοδος μου από την καθημερινότητα. Η ζωγραφική για μένα είναι τρόπος ζωής είναι το οξυγόνο μου. Είναι η ανάγκη μου για δημιουργία και επικοινωνία με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Το πρώτο και βασικό είναι η σκληρή δουλειά που θα κάνεις μόνος σου στο εργαστήριο σου. Προσωπικά πέρασα πολλές διδακτικές ώρες δίπλα σε καταξιωμένους ζωγράφους όμως οι δικές μου σκέψεις, τεχνικές ήταν αυτές που με χαρακτηρίζουν. Και ποιο βασικό ακόμη είναι οι επικοινωνιακές σχέσεις που αποκτούμε σε όλη την πορεία μας. Και αναφέρομαι στον απλό πολίτη φίλο συνάδελφο… Νιώθω ικανοποίηση όταν βλέποντας τα έργα μου εκφράζουν αυθόρμητα τα θετικά συναισθήματα που τους προκαλούν.

Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Το πιστεύω και το προσπαθώ. Όπως είπε ο Πικάσο η ζωγραφική δεν είναι μόνο για να διακοσμεί διαμερίσματα, είναι ένα πολεμικό όργανο άμυνας και επίθεσης απέναντι στον εχθρό. Να σας θυμίσω την” Γκουέρνικα” του Πικάσο. Φεύγοντας από μια έκθεση ζωγραφικής πρέπει να πάρουμε μαζί μας την εικόνα και το συναίσθημα. Πιστέψτε με είναι τόσο έντονα αυτά τα δύο που θα σας συντροφεύουν για πάντα και θα σας προβληματίσουν.

Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Η τέχνη στην Ελλάδα είναι πολυδιάστατη και αναγνωρίσιμη από την αρχαιότητα. Σε όλους τους τομείς θέατρο, γλυπτική, αρχιτεκτονική ζωγραφική. Υπήρχαν και υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες σε όλους τους χώρους. Γινεται μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο πολιτισμού ,τους δήμους ,τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ώστε να αναδειχθεί η τέχνη της Ελλάδας και οι εκπρόσωποι της. Και στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει μεγάλη προσπάθεια μέσα από εκδηλώσεις ,εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής κ.τ.λ.
Ο Δήμος Ναυπλιέων όπου ζω τα τελευταία χρόνια και ο σύλλογος Παλαμίδης έχουν παρουσιάσει σημαντικό έργο . Μας έχει στοιχίσει πολύ η περίοδος Covid από αυτά που θέλαμε να κάνουμε και να παρουσιάσουμε όλοι όσοι ασχολούνται με την τέχνη . Πιστεύω να βγούμε σοφότεροι από όλη αυτή την άσχημη περίοδο που ζήσαμε και να την αποτυπώσουμε με τον δικό μας τρόπο ο καθένας με το έργο του. Γιατί τα έργα μένουν για να διδάσκουν τις επόμενες γενιές…. Ευχαριστώ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρια Νικολάου (nikola marie) γεννηθηκε στις Σερρες το 1965 και κατοικει στο Ναυπλιο απο το 2017.Σε ηλικια 4 ετων μετακομισε στη Θεσσαλονικη οπου και τελειωσε το Γενικο Λυκειο .Στα 20 χρονια της ζωης της παραλληλα με την εργασια της ,ξεκινησε την δημιουργια της δικης της οικογενειας.Η ζωγραφικη ηταν απο μικρη η αγαπημενη της δραστηριοτητα, το χομπι της .Η ζωγραφικη δεν ειναι απλώς μια τεχνη.Προσωπικα την βιωνη ως εκφραση ψυχικων αφορμησεων.Δεν την αφησε και δεν την ξεχασε ποτε,επιδιωκοντας παντα την καλλιτεχνικη εξελιξη μεσω της επιμορφωσης.Παρακολουθησε εκπαιδευτικα προγραμματα ζωγραφικης στο κεντρο δια βιου μαθησης του δημου Σερρων τις χρονιες 2002 ,2003,2004 ,2005 και 2014.
Συμμετειχε στο τμημα αγιογραφιας στην Μαξιμιο Λεσχη Σερρων απο το 2004 εως το 2007. Επιπλεον υπηρξε ενεργο μελος στην πολη των Σερρων της Ζωγραφικης Λεσχης Αστυνομικων κατα τα ετη 2015,2016,2017 με τον καταξιωμενο δασκαλο Κωστα Γκουγκουφκα (αποφοιτο σχολης καλων τεχνων). Επισης μετρα πολυαριθμες συμμετοχες σε ομαδικες εκθεσεις στην Δημοσια κεντρικη βιβλιοθηκη Σερρων (2002 -2017) και στο φουαγιέ του θεάτρου Αστέρια στην πόλη των Σερρών.
Ειναι σημαντικο να αναφερθει οτι το 2018 και το 2019 πηρε μερος στον “Φοινιξ” ,τον Πανελληνιο Διαγωνισμο Ζωγραφικης και Αγιογραφίας που πραγματοποιηθηκε στην Φιλολογικη Στεγη Πειραια”.
Τελος ειναι υπερηφανη για την συμμετοχη της με εργα ζωγραφικης στην Ναυτικη Ναυπλιαδα 2018 ,2019 ,2021 που οργανωνει ο Προοδευτικος Συλλογος Ναυπλιου “Ο Παλαμιδης”.
Απο ολους τους δασκαλους της πηρε πολυτιμη παρακαταθηκη και σπουδαια διδαγματα .Ομως αυτο που με σιγουρια μπορει να βεβαιωσει ειναι οτι οι ατελειωτες ωρες μπροστα στον καμβα ειναι αυτες που την βοηθησαν να αποκτησει δικη της τεχνοτροπια και μοναδικη καλλιτεχνικη ταυτοτητα .
Αγαπα τον ιμπρεσιονισμο ως καλλιτεχνικο ρευμα. Κυριως την σαγηνευουν τα εντονα χρωματα και οι ανεξιτηλες αποχρωσεις….. στους πινακες της απεικονιζονται φυσικα τοπια ,παιδικα μοτιβα ,παραστασεις της μυθολογιας… καθημερινες εικονες που εκφραζουν την αγαπη τον πονο, τη χαρα και γενικα το συναισθημα.

Εγκαίνια: 05 Μαρτίου 2022 ώρα 16:00 Διάρκεια έκθεσης: από 05.03. – 20.03.2022
Ώρες επισκέψεων:
καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο
Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr