«Η Μαντόνα με το Γούνινο παλτό»

Κριτική από τον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Η βραβευμένη σκηνοθέτης (βραβείο Κάρολος Κουν σκηνοθεσίας) Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανεβάζει για πρώτη φορά στη σκηνή, το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Σαμπαχατίν Αλί, με την παγκόσμια απήχηση, «Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό» σε θεατρική απόδοση της Έφης Βενιανάκη, στο ανανεωμένο Alhambra Art Theatre.

Το έργο:

Ένας συνεσταλμένος Τούρκος, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει νόημα στη ζωή, φεύγει, μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, για το Βερολίνο, με σκοπό να μαθητεύσει στο εμπόριο αλλά και να ανακαλύψει τη ζωή. Όντας ερασιτέχνης ζωγράφος, εκεί στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, στα ενδιαφέροντα μέρη και μουσεία, στα περιβόητα καμπαρέ, θα γνωρίσει μια όμορφη Γερμανίδα  καλλιτέχνη, η οποία θα του αλλάξει τη ζωή. Η σχέση τους θα μεταμορφώσει και θα στοιχειώσει και τους δύο για πάντα.

Το έργο είναι μια έντονη ιστορία αγάπης και απώλειας, επίκαιρη και διαχρονική, καθώς αφορά όλα εκείνα που θέλουμε να πούμε, όλες τις σκέψεις που κάνουμε και δεν μοιραζόμαστε, όλα τα ανείπωτα, που μας πνίγουν και τελικά μας οδηγούν σε έναν συμβολικό ή και όχι μαρασμό. Τρεις χαρακτήρες μπλέκονται ψυχαναλυτικά σε ένα παιχνίδι ενηλικίωσης και ωρίμανσης. Καλούνται να μάθουν να ζουν τις στιγμές, να συλλαβίζουν τις αλήθειες της ζωής, να μας μυήσουν στα μυστικά του ανιδιοτελούς έρωτα και τελικά στα μυστικά της ίδιας της ζωής.

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη στήνει μία παράσταση γεμάτη ειλικρίνεια και έντονα συναισθήματα. Χωρίς υπερβολές και ψεύτικους εντυπωσιασμούς, μας συστήνει τους χαρακτήρες αυτού του έργου, οι οποίοι έχουν ένταση, την «σπίθα» πάνω στη σκηνή και αφήνονται ολοκληρωτικά στη ζωή και τις συνθήκες της. Δίνει χώρο στον κάθε ηθοποιό να αναδυθεί και να «ξεγυμνωθεί» η ψυχοσύνθεσή του. Με ευφυή ματιά, προσεγγίζει τον έρωτα, την αγάπη, την φιλία, τις αξίες και τα μυστικά που κρύβει η ζωή.

Πάνω στη σκηνή, τρεις ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αποσπώντας το πιο δυνατό χειροκρότημα. Ο πολλά υποσχόμενος Φώτης Καράλης, μέσα από τις εναλλαγές των ρόλων του, έχει άψογη κίνηση, ηχόχρωμα φωνής, ενώ και η έκφρασή του είναι καλοδουλεμένη και συνεπής, ανάλογα τις ερμηνευτικές συνθήκες κάθε φορά.

Με έντονη δυναμική στη σκηνή εμφανίζεται και ο ηθοποιός Βασίλης Τριανταφύλλου, υποδυόμενος τον Ραίφ. Έχοντας πίστη στις δυνάμεις και το ταλέντο του, καταφέρνει να μας συγκινήσει και μας ταξιδέψει, μέσα από τον ενδιαφέροντα ρόλο του.

Αφήνω για το τέλος, τη «Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό». Την  υποδύεται η άξια νέα ηθοποιός Βίκυ Διαμαντοπούλου. Μέσα από την καθαρή της ερμηνεία, φαίνεται πόσο έχει μελετήσει τον ρόλο. Έχει φρεσκάδα, ένταση, φως και σκοτάδι, όπου και όταν χρειάζεται. Δεν γίνεται μελό, αλλά καταθέτει την αλήθεια της με γλαφυρότητα στην έκφραση αλλά και την ένταση της φωνής της.

Τα βλέμματα του κοινού, είναι πολύ δύσκολο να αποσπαστούν από κάτι άλλο, αφού πάνω στη σκηνή η ιστορία εξελίσσεται με φυσική ροή, έχει εντάσεις, ενώ το αφαιρετικό σκηνικό που επιμελήθηκε ο Γιώργος Λυτζέρης, δίνει έναν ακόμη τόνο εντυπωσιασμού, γιατί έχει πολλές εναλλαγές και σημασίες.

Ο μουσικός Ανδρέας Γυφτάκης, παίζει ζωντανά πάνω στη σκηνή και μας ταξιδεύει, παράλληλα με αυτή την θαρραλέα ιστορία έρωτα, αγάπης, κι απώλειας.

Η πρωτότυπη μουσική που συνοδεύει τους ηθοποιούς και μας παρασύρει στα άδυτα της ψυχής τους, ανήκει στον Κώστα Νικολόπουλο. Άψογη και η κίνηση των ηθοποιών, που με ευρυθμία, επιμελήθηκε η Ματίνα Κωστιάνη.

Αξίζει να δείτε αυτή την παράσταση, να αφεθείτε στην ιστορία, στα νοήματα που περνάει αλλά κυρίως στην άξια σκηνοθεσία και τις πολύ καλές ερμηνείες. 75’ λεπτά καλού θεάτρου με μία προσεγμένη θεατρική διασκευή, από την Έφη Βενιανάκη. ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΕΤΕ!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ημέρες & ώρες παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Alhambra Art Theatre

Προπώληση εισιτηρίων: Ticketplus.gr