Η Κατερίνα Νικολάου στην 37° με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στο Μουσείο Λαλαούνη κάτω από την Ακρόπολη για την επιστροφή των Γλυπτών της

Η καλλιτεχνική ομάδα ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ της εικαστικού Χρύσας Μπαρζόκα με αφορμή την γιορτή της Γυναίκας παρουσίασε στο Μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στις “Αίθουσες Καλλιτεχνών” κάτω από το ιερό βράχο της Ακρόπολης την εικαστική έκθεση “37°”τίτλος εμπνευσμένος από τις συντεταγμένες της Ακρόπολης με θεματική “Γυναίκες που ενέπνευσαν” ενώ μαζί τους μεσα από εικαστικά έργα εκφράστηκε η βαθύτερη επιθυμία να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα τα γλυπτά της Ακρόπολης. Σε αυτό το επετειακό καλλιτεχνικό ταξίδι μας ξεναγήσε ο κορυφαίος κριτικός τέχνης και καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης.

Τι αφορούσε το δικό σας έργο σε αυτή την έκθεση; Η Καρυάτιδα που μόνη περιμένει τη θέση της πλάι στις αδελφές της είναι εκείνη που μου έδωσε την έμπνευση για το πρώτο γλυπτό. Κατασκευασμένη από πηλό σύρμα και χαρτί, με την όψη της Θεάς Αθηνάς, κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να επιστρέψει στην πατρίδα της στρέφοντας το βλέμμα της προς την Ελλάδα. Ολόλευκη με λιτή αυστηρότητα, διεκδικεί το δίκαιο και το θεμιτό. Το δεύτερο έργο με τίτλο “Αρχαίο” είναι κεραμικό γλυπτό με αρχέγονη μορφή γυναίκας που έχοντας χαθεί σε κάποιο ναυάγιο, βυθισμένο σε άγνωστες θάλασσες, διαβρώθηκε. Η μικρή προτομή γυναίκας με τίτλο ” Modern Greece”, είναι γλυπτό μικτής τεχνικής από πηλό και χαρτί. Στο πρόσωπό της απεικονίζονται τα πρόσωπα των Ελλήνων που επιθυμούν την επιστροφή των μαρμάρων με το σύνθημα “Bring them back”. Το τέταρτο γλυπτό από σύρμα και χαρτί σε ξύλινη βάση ονομάζεται “la Parisienne” εμπνευσμένο από την γνωστή τοιχογραφία στην Κρήτη μόνο που η γυναικεία μορφή σε προφίλ είναι της ξεχωριστής Μαρίας Κάλας. Όλες γυναίκες ως ξεχωριστά σύμβολα δύναμης, αγάπης και διεκδίκησης της ιστορικότητάς τους.

Την έκθεση επισκέφθηκαν πολλοί φιλότεχνοι & λάτρεις του μουσείου όπως και τουρίστες αλλά και εκλεκτοί καλεσμένοι, συλλέκτες… Ποια η αλληλεπίδραση μέσω της δικής σας δημιουργίας και ποιος θεωρείτε ότι ειναι ο δικός σας “μυστικός” κώδικας επικοινωνίας με τον θεατή; Η επικοινωνία με τους επισκέπτες είναι κομμάτι της ψυχής του καλλιτέχνη. Χωρίς αυτήν το έργο του δεν βρίσκει τρόπο να εκφραστεί. Μέσα στους επισκέπτες υπήρχαν φίλοι που είχα να δώ πολύ καιρό και αυτό με συγκίνησε πραγματικά. Η επαφή με τους ανθρώπους του Μουσείου Λαλαούνη ήταν τόσο ξεστή και ανθρώπινη και τους ευχαριστώ γι’ αυτό μέσα από την καρδιά μου. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, οι φίλοι της Επίμονης Τέχνης και οι στιγμές που μοιραστήκαμε ήταν μοναδικές.

37° ο τίτλος της έκθεσης εμπνευσμένος από τις συντεταγμένες της Ακρόπολης όπου μέσα από τα έργα σας, μαζί με γυναίκες που ενέπνευσαν, ζητάτε να επιστρέψουν τα γλυπτά της Ακρόπολης στην μητέρα πατρίδα εκεί όπου φιλοτεχνήθηκαν. Τι θα λέγατε στους υπεύθυνους του Βρετανικού Μουσείου; Στους υπεύθυνους του Βρετανικού μουσείου θα έλεγα πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας, ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας της συλλογικής μας μνήμης και πως απλά θα πρέπει να το σεβαστούν επιστρέφοντάς τα στον τόπο που ανήκουν.

Η περίοδος που επιλέχθηκε ώστε να παρουσιαστεί αυτή η δυναμική παρουσίαση ήταν στη γιορτή της γυναίκας. Θεωρείτε ότι ηταν τυχαίο; Η ημέρα της γυναίκας είναι ο φόρος τιμής που αποδόθηκε σε εκείνες που ξεχώρισαν με τον αγώνα τους για δικαιοσύνη και ισότητα. Οπότε η ημερομηνία παρουσίασης της έκθεσης δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ποια γυναικεια προσωπικότητα θαυμάζετε και ποια ίσως, σας έχει επηρεάσει στην προσωπική σας ζωή; Κάθε γυναίκα που ξεχωριζει μέσα απο δημιουργικό έργο.

Πριν το ξεκίνημα των εγκαινίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστη συμπαράσταση & σεβασμό στους συνανθρώπους μας, στο τραγικό συμβάν της αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ. Πείτε μας αν θέλετε μια σκέψη που κάνατε ενώ “μιλούσε η σιωπή σας”. Ένα λεπτό σιγής και η ψυχή μας κομμάτια. Ξέρετε χάσαμε έναν φίλο σε αυτό το τρένο. Έναν υπέροχο άνθρωπο. Ο καθένας μας θα μπορούσε να ταξιδέψει με αυτό το τρένο. Υπάρχει ταύτιση σε αυτή τη φρικτή απώλεια. Το πένθος είναι συλλογικό, ανακατωμένο με θυμό για το άδικο. Σεβασμός στα θύματα, δικαιοσύνη και πραγματική απόδοση ευθυνών. Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία!

Ποια είναι η δική σας σύγχρονη ηρωίδα; Είναι η μητέρα, η εργαζόμενη, η σύζυγος η νοικοκυρά, αυτή που ξέρει να αγαπά με όλη της τη δύναμη, να στηρίζει την οικογένεια, τους φίλους, να νοιάζεται και να αγωνίζεται για έναν πιο όμορφο κόσμο.

Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει ομορφότερος; Μέσα από την καλλιέργεια της αισθητικής και συναισθηματικής αντίληψης από πολύ μικρή ηλικία. Η παιδεία που παίρνουμε στο σχολείο είναι πολύ βασική. Να μάθουν τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματα τους μέσα από την τέχνη χωρίς να μπαίνουν σε κουτάκια. Ναι η γνώση είναι βασική όπως τα βασικά χρώματα στην παλέτα του ζωγράφου. Όμως είναι καλό να αφήνουμε τα παιδιά να δημιουργούν τις δικές τους αποχρώσεις σε ενα υγιές περιβάλλον που να τους δίνει ελευθερία για πειραματισμό και καινοτομίες.

Βιογραφικό

Η Κατερίνα Νικολάου είναι απόφοιτος Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας με σπουδές μόδας και styling. Κατασκευάζει γλυπτά απο πηλό, σύρμα και χαρτί, καλλιτεχνικό κόσμημα απο ανακυκλώσιμα υλικά και ζωγραφίζει πίνακες με τεχνικές κολάζ. Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και ζεί με την οικογένεια της στον Πολύγυρο όπου διατηρεί το εργαστήριό της και εργάζεται ως δασκάλα εικαστικών. Είναι Γραμματέας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Χαλκιδικής. Εργα της θα βρείτε στο arteKapaNi.gr

Με έργα ζωγραφικά, γλυπτά, φωτοκολαζ, perfomans συμμετείχαν οι εικαστικοί:

ΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ

ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΜΑΡΙΆΝΝΑ ΠΑΤΙΝΙΩΤΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΚΗΣ / ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ

ΔΑΝΑΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΝΕΝΑΔΗ

ΒΙΟΛΕΤΑ ΓΑΖΕΑ

ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ

Έμπνευση – Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 19.00

ΜΟΥΣΕΊΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
Ν. Καλλισπερη 12 Αθηνα 11742

Με την θερμή Επίμονη υποστήριξη της ΓΚΑΛΕΡΊ ΜΑΡΚΊΔΗ
Λώρη Μαργαρίτη 9
Θεσσαλονίκη
Περιοχή Λευκός Πύργος

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra
https://www.facebook.com/epimonitexni
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr