Ελπίδα Ρίκου: Ανασκάπτοντας την τροφή – Βιτρίνα τρίτη

Εγκαίνια: Σάββατο 6 Απριλίου 2024, ώρα 20:00

-βροχθ-

κατα-βροχθ-ίζω/ομαι; ορέγομαι; ΒΟΥ/Σ.ΛΙΜΟ/Σ.ΚΤΟΝΩ. ποθώ/πάσχω; ΚΑΤΑΚΤΩ. συν.σωρεύω/ομαι; υπερ.ΒΑΛΛΩ/ομαι; υπο.τάσσω/κείμαι;  εξ.εμ/γώ; never never never never enough for me?

[-βροχθ-]: φαντασιώσεις, συνειρμοί, αναφορές, εικαστικά σχόλια εκτίθενται στη βιτρίνα του or.artspace από τις 6 ως τις 25 Απριλίου 2024. Η βιτρίνα είναι επισκέψιμη όλες τις ώρες.

Η Ελπίδα Ρίκου είναι διδακτόρισσα κοινωνικής ψυχολογίας, ανθρωπολόγος και εικαστικός. ‘Εχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια, έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα, έχει προτείνει, συντονίσει και συμμετάσχει σε συλλογικά πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας και είναι ιδρυτικό μέλος του TWIXTlab και του or.artspace. (https://elpidarikou.com/)

Το έργο [-βροχθ-] παρουσιάζεται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού πρότζεκτ “Ανασκάπτοντας την τροφή”, το οποίο διερευνά τις συνθήκες ορατότητας των προσωπικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων με την τροφή στο σύγχρονο περιβάλλον.

Πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαπροσωπική σχέση μεταξύ εαυτής/-ού και «άλλης/-ου» μέσω της τροφής, στην καθημερινότητά μας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα; Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ “Ανασκάπτοντας την τροφή” επιχειρεί να διερευνήσει τις πολύ προσωπικές και οικείες πλευρές, όσο και τις κοινωνικοπολιτικές όψεις της σχέσης μας με αυτό που γίνεται αντιληπτό ως «τροφή».

Η επιμελητική εκδοχή του πρότζεκτ θα προσφέρει ένα άλλο επίπεδο ορατότητας, μέσω της χρήσης της βιτρίνας (εν προκειμένω του or.artspace). Η βιτρίνα θα φέρει στο προσκήνιο του δημόσιου χώρου πτυχές των σχέσεων με την τροφή, που διαφορετικά παραμένουν κρυφές. Στον πυρήνα αυτού του πρότζεκτ, λοιπόν, βρίσκονται τα ερωτήματα: τι είναι η τροφή; τι σημαίνει να τρως; Κάθε μία από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν θα δώσουν διαφορετικές απαντήσεις.

Η βιτρίνα του or.artspace αλλάζει μορφή κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο και οι ημερομηνίες ανακοινώνονται εγκαίρως. Η σειρά των έξι παρουσιάσεων θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με ένα γεύμα που θα έχει τη μορφή βρώσιμης εικαστικής εγκατάστασης.

Συμμετέχουν: Σοφία Γρηγοριάδου, Δήμητρα Κονδυλάτου, Απόστολος Λαμπρόπουλος, Άλκηστη-Λάρα Παπαδάκη, Ελπίδα Ρίκου, Κυβέλη Λιγνού-Τσαμαντάνη.

or.artspace

To or.artspace είναι το καλλιτεχνικό εργαστήριο της Ελπίδας Ρίκου, διδακτόρισσας κοινωνικής ψυχολογίας, ανθρωπολόγου και εικαστικού. Το or.artspace αποτελεί τόπο ανταλλαγών και μαθητείας για άτομα και μικρές ομάδες που ενδιαφέρονται έμπρακτα για την έρευνα στην τέχνη και τις κοινωνικές επιστήμες, όπως και για τη δημιουργία, έκθεση και πώληση έργων σύγχρονης τέχνης. Ο χώρος λειτουργεί από το 2021 στην Αθήνα, στην οδό Δημητρακοπούλου 89 στο Κουκάκι και φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και παρουσιάσεις, όπως και πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας.

https://orartspace.com/

https://www.facebook.com/Orartspace-108204383961592/

https://www.instagram.com/orartspace/

[email protected]