Ελισάβετ Μητσού: “Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία / Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η αξία, η σπουδαιότητα της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ υποτιμημένη. Σε ένα σωρό άλλες χώρες που ταξιδεύουμε σχεδόν όποιον συναντήσεις ξέρει να παίζει ένα μουσικό όργανο ή έχει συμμετάσχει σε κάποιου είδους ορχήστρα. Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής. Δεν είναι διαχωρισμένη ή τέχνη για λίγους και για όσους καταλαβαίνουν. Πολλοί γονείς θεωρούν πολυτέλεια το να ξέρει το παιδί τους ένα μουσικό όργανο, αλλά η μουσική είναι ανάγκη και ανοίγει νέους δρόμους ομορφιάς και επικοινωνίας. Φυσικά είναι προβληματικό το να μην υπάρχουν κρατικοί θεσμοί που να προωθούν ουσιαστικά την μουσική παιδεία. Κανονικά θα έπρεπε σε όλα τα σχολεία να δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν μουσική με ουσιαστικό τρόπο και όχι οι γονείς να πρέπει να ξοδεύουν μια περιουσία για να στείλουν τα παιδιά στα ωδεία.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Το ταλέντο… Αυτή η ιστορία με το ταλέντο έχει κάνει μεγάλο κακό στην μουσική εκπαίδευση.Αν υπάρχει κάτι τότε αυτό είναι η σκληρή δουλειά. Ταλέντο είναι η τάση κάποιου να ξοδεύει χρόνο με το μουσικό όργανο, να μελετάει και να ανακαλύπτει την μουσική. Η μουσική είναι γλώσσα και φυσικά όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην γλώσσα. Δεν λέμε στα παιδάκια που αργούν να μιλήσουν: Α εσύ δεν κάνεις για την ομιλία, μην μιλάς, βρες να κάνεις κάτι στο οποίο έχεις ταλέντο! Η μουσική είναι για όλους. Η μόνη φορά που έχω ακούσει αυτή την άποψη από παιδαγωγό στην Ελλάδα, είναι από τον διευθυντή του ωδείου στο οποίο εργάζομαι στο Ψυχικό κάτι το οποίο με γέμισε με αισιοδοξία και όρεξη!

Ποια είναι τα μουσικά project στα οποία συμμετέχεις?

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε τους “Jeepers Creepers”. Είναι ένα σχήμα για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι μιας και είναι πολύ αγαπητό από τον κόσμο ανεξαρτήτως πολιτισμικού backround! Μάλιστα τελευταία έχουμε αρκετές προτάσεις να παίξουμε σε διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Οι Jeepers Creepers ουσιαστικά είναι μια ομάδα μουσικών που πορεύεται με γνώμονα την κοινή μας αγάπη για το swing και τους bandleaders που το εκπροσωπούν όπως είναι ο Fletcher Henderson, ο Cootie Williams, o Count Basie και πολλοί άλλοι.Το άλλο project που συμμετέχω είναι η εβδομαδιαία οργάνωση Jazz Jam Session το οποίο είναι ένας τόπος συνάντησης και σύμπραξης όσων αγαπούν το ιδίωμα.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Σαν ομάδα, οι μουσικοί που μας έχουν επηρεάσει είναι η πληθώρα των Αφροαμερικανών μουσικών της Αμερικάνικης Τζαζ των δεκαετιών (1920,’30,’40, ’50). Τα ονόματα τους είναι αναρίθμητα, υπάρχει τεράστια φιλολογία αυτής της μουσικής! Louis Armstrong, Charlie Christian, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Tadd Dameron, Dexter Gordon και πολλοί πολλοί ακόμη.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Σχεδόν κάθε χρόνο κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να ταξιδεύουμε στη Νέα Υόρκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό για την μουσική μας εξέλιξη, καθώς γνωρίζουμε από κοντά και παίζουμε με μουσικούς που τους θεωρούμε θρύλους της τζαζ και μαθαίνουμε από την πηγή της. Όποτε μπορούμε προσπαθούμε να καλούμε κάποιους από αυτούς και στην Ελλάδα. Φέτος, εκτός από την Αμερική, θα ταξιδέψουμε για συναυλίες αρκετά και στην Ευρώπη. Επίσης, θα μας βρείτε και σε πολλά παλιά και νέα στέκια της Αθήνας. Μείνετε συντονισμένοι!

Βιογραφικό:

Η Ελισάβετ Μητσού γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τη μελέτη της κλασικής κιθάρας σε μικρή ηλικία. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Αργότερα, όταν ανακάλυψε τον κόσμο της Jazz, αφοσιώθηκε στη σπουδή της jazz κιθάρας. Έχει αποφοιτήσει από το ωδείο Φίλιππος Νάκας (Berklee Ιnternational Network), τάξη Γιώτη Σαμαρά. Κατόπιν, ξεκίνησε συχνές επισκέψεις στη Νέα Υόρκη με σκοπό την παρακολούθηση των μαθημάτων αρμονίας, τραγουδιού και αυτοσχεδιασμού που παραδίδει ο Barry Harris. Εκεί μαθήτευσε με τους κιθαρίστες Ed Cherry και Chris Flory. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείου Ψυχικού-Φιλοθέης και δραστηριοποιείται μουσικά στην πόλη των Αθηνών.

https://www.facebook.com/Jeepers-Creepers-Swing-Band-222178871953782/?modal=admin_todo_tour

https://www.instagram.com/jeepers_creepers_band/